Velg riktig familiedyr

Hvilket dyr passer for oss?

Det er ikke bare å kjøpe en kanin eller hund i full fart. Hva skal du velge?

HVILKET DYR: Mange ser på to barn og en hund som den ultimate familen. Men det er mange hensyn som må tas.
HVILKET DYR: Mange ser på to barn og en hund som den ultimate familen. Men det er mange hensyn som må tas. Foto: Thinkstock
Sist oppdatert
KATT PASSER BEST: For småbarnsfamilien er katt best egnet. De er mer selvstendige og gir lett forståelige signaler om hva de trives med.
KATT PASSER BEST: For småbarnsfamilien er katt best egnet. De er mer selvstendige og gir lett forståelige signaler om hva de trives med. Foto: Thinkstock

Drømmen om kjernefamilien innebærer ofte et dyr eller to, og mange tar en hastig avgjørelse når det nye familiemedlemmet skal på plass. Men det er mye du bør tenke på før du går til anskaffelse av dyr, ikke minst om du og barna dine er klar for ansvaret.

- Et barn som vokser opp med et familiedyr vil lettere lære å få et forhold til dyr. Barnet vil også lære at man må ta hensyn til dyrene, og å tolke dyrets signaler riktig. Da er det viktig med god veiledning fra foreldre som kan forklare hvordan man skal ta vare på dyret og hvilke hensyn man må ta, sier Marthe Aas, fagkonsulent i Dyrevernalliansen.

Quiz: Er familien klar for å skaffe dyr?

Katt er best

Organisasjonen mener katt kan være et fint familiedyr.

- Katten er for det meste tydelig i språket sitt og på hva den ønsker og ikke. Det blir da opp til foreldre å lære barna at når katten går bort eller gir andre signaler, så har den fått nok.

Det er viktig at man tar hensyn til dyra og ikke lar barna være alene med dem. Et dyr kan gi mange signaler menneskene ikke tenker over, og om man ikke tar hensyn og gir dyra mulighet til å komme unna for å være for seg selv, kan det oppstå farlige situasjoner.

Les også: Denne skolen droppet lekser for 14 år siden - hva tror du skjedde?

Ta hensyn til hunden

MÅ PASSES PÅ: La aldri barn og hund være alene, og lær deg å tolke hundens signaler.
MÅ PASSES PÅ: La aldri barn og hund være alene, og lær deg å tolke hundens signaler. Foto: Thinkstock

Det mest vanlige familiedyret er hund. Å vokse opp med hund kan være svært positivt, og mange barn etablerer en livslang kjærlighet til dyr ved å vokse opp med hund. Mange anskaffer imidlertid hunden uten å tenke på hvor mye den krever, og hvor mye energi man må legge i oppdragelsen for å få en hund som er tilfreds, både mentalt og fysisk.

- Man må også ta en del forhåndsregler. Hundens temperament og familiens tempo må fungere sammen. Har man små barn må foreldre sørge for at hunden aldri havner i ubehagelige situasjoner, sier Aas.

- Det aller viktigste er at barna aldri er alene med hunden. I tillegg må man passe på at de aldri skal aldri klemme, dra i halen, sitte eller ligge oppå hunden eller legge seg i sengen til hunden. Sperr gjerne av med grinder slik at hunden har et fristed, men pass på at den ikke blir adskilt fra familien, sier fagkonsulenten.

Kanin dårlig egnet

Mange tenker at en kanin, hamster eller marsvin er fine dyr for barn. En vanlig misoppfatning er at disse dyra kan holdes i små bur og ikke trenger mye stimulans for å trives.

IKKE EGNET: Dyrevernalliansen forteller at en kanin har større behov enn det en barnefamilie vanligvis greier å dekke.
IKKE EGNET: Dyrevernalliansen forteller at en kanin har større behov enn det en barnefamilie vanligvis greier å dekke. Foto: Thinkstock

- Kanin er særdeles dårlig egnet som familiedyr for små barn. De har et skjørt skjelett og liker ikke å bli holdt fast. Kaniner lever i tillegg svært lenge, opp mot ti år, forteller Aas.

Hun forklarer at dyra bør ha en kaninvenn og at de enten skal gå fritt inne eller i en stor luftegård ute med tilhørende isolert hus. I tillegg skal de kastreres, både for å forhindre sykdommer som kreft, og for å hindre uønsket forplantning.

Ingen dyr er skapt til å leve i bur.

- Marsvin skal også gå fritt inne eller på et eget rom sammen med en venn av samme kjønn.

Gir barna bedre dyrevett

Foreningen Dyrevern Ung jobber for å gi barn og unge bedre forståelse for dyrene. De har laget heftet «Snill mot dyrene» om hvordan barna bør oppføre seg i møte med familiedyr, samt heftet «Lær deg dyrespråket» som lærer barna språket til hund, katt og kanin, slik at man unngår misforståelser og sørger for et fint samspill mellom alle familiens medlemmer.

- Det kan være lurt å huske på at bare det å ha hund eller barn i seg selv er svært tidskrevende. Et familiedyr vil også kreve tid, plass og oppmerksomhet. Tenk deg derfor nøye om før du velger å få et nytt familiemedlem, sier Marthe Aas.

Les også:

Dette lærer barna av å ha dyr

Urolige barn? Skjerp konsentrasjonen!

Barn og trening - kickboxing for treåringer

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også