- Da Bertine fikk kroppen full av vannkopper for andre gang, ble vi temmelig overrasket, sier Ann Helen Amundsen.

Sommeren 2013 gikk det vannkopper i barnehagen til Ann Helen Amundsens eldste datter Bertine.

Familien forberedte seg på at de kløende prikkene skulle dukke opp, og ganske riktig: Fem år gamle Bertine var snart prikkete og småsyk, og etter en tur til fastlegen ble vannkoppinfeksjonen bekreftet.

- Hun fikk ikke noe særlig feber og klødde ikke så veldig mye, men hun hadde ganske mange prikker på magen, ryggen og beina, forteller Ann Helen Amundsen.

Lillebror Filip slapp unna, og etter en ukes tid var Bertine frisk igjen.

Vel overstått, tenkte familien, og regnet med at nå var Bertine ferdig med vannkoppene. For barnesykdommer får man jo bare én gang.

Vannkopper for andre gang

Men høsten 2014 tok vannkoppene en ny runde i barnehagen, og denne gangen ble lillebror Filip (4) smittet.

Omtrent ti dager senere begynte de røde prikkene - til alles store overraskelse - å dukke opp på Bertine også.

- Hun fikk feber, klødde mye og følte seg dårlig. Prikkene var litt større enn første gangen, med enda tydeligere blemmer som det ble skorpe på etterhvert. Det var det bare noen av den første gangen. Jeg var ikke i tvil om at det var vannkopper hun hadde fått, men jeg begynte å lure på om det kunne ha vært noe annet hun hadde året før. Selv om jeg ikke kunne forstå hva det skulle ha vært, sier Amundsen.

Hun hentet fram igjen bildene hun hadde tatt av Bertine første gangen, og sammenlignet dem med hvordan Bertine så ut i runde to.

- Hun ble litt dårligere den andre gangen, men sykdomsforløpet var likt. Legen bekreftet jo at det var vannkopper den første gangen. Men vi ble veldig overrasket. Jeg ante ikke at det gikk an å få vannkopper to ganger, sier Amundsen.

Lite kjent, men ikke uvanlig

Men jo, det er fullt mulig å få vannkoppper flere ganger, bekrefter overlege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttet.

- Hvis man har hatt et mildt sykdomsforløp første gangen, kan man få vannkopper på nytt, sier hun.

Det samme bekrefter Christopher Inchley, overlege ved barne- og ungdomsklinikken ved Akershus Universitetssykehus.

- Ja, det er mulig å få vannkopper to ganger, sier han.

Ikke bare er det mulig, det er faktisk også ganske vanlig: Ifølge Inchley får mellom en av 20 og en av sju vannkopper to ganger.

- Det er også rapportert tilfeller der samme person har fått vannkopper flere enn to ganger, men det er veldig sjelden, sier han.

Mild infeksjon første gang

Likevel er det få som vet at man ikke nødvendigvis blir immun etter å ha hatt vannkopper.

Ikke engang alle fastleger er klar over at sykdommen kan dukke opp flere ganger.

- Nei, og det er egentlig ikke så overraskende. På studiet lærer vi at man får det bare én gang, men når man jobber som barnelege erfarer man etter hvert at det ikke er tilfellet, sier Inchley.

- Hvorfor får noen sykdommen flere ganger?

- Det ser ikke ut til at det er noen feil i immunsystemet hos de som får vannkopper flere ganger, de fleste er helt friske.

- Men barn som er yngre enn ett år første gang de smittes, og barn som har hatt en mild infeksjon, har høyere risiko for å få sykdommen på nytt, forklarer Inchley.

Genetisk, kanskje?

Det kan også se ut til at genetikk spiller en rolle. Dersom et barn har hatt vannkopper flere ganger, er det større risiko for at også søsken får det.

- Hvis man får vannkopper flere ganger, er det fordi immunsystemet ikke ble aktivert godt nok den første gangen. De fleste får derfor en kraftigere reaksjon andre gangen, sier Inchley.

Vannkopper er vanligvis ikke en farlig sykdom. Alvorlige komplikasjoner som lungebetennelse og hjernehinnebetennelse forekommer, men svært sjelden.

- Unge voksne og tenåringer er de som blir mest syke av vannkopper. Derfor er det bedre å få sykdommen som barn, sier Inchley.

Les også:

Antibiotika øker risikoen for astma hos babyer

Dette gjør du når sykt barn-dagene er brukt opp

Den beste maten for syke barn

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!