Test av votter for barn

- Dårlige votter graver barna ned

Vi har testet 12 barnevotter - bare de aller beste er både varme nok og vanntette nok.

TEST AV VOTTER: Vi har testet votter til barn.
TEST AV VOTTER: Vi har testet votter til barn.
Sist oppdatert

Denne testen er oppdatert i februar 2017 med nye votter og årets modeller.

I pluss fire til minus femten grader, og med et testteam på fire voksne og elleve barn, har vi testet votter. Og vi har gjort det der votter settes på de hardeste prøvene: i en barnehage. Vottene er hentet fra de mest kjente votteprodusentene - selvstendige produsenter og kjedenes egne merker.

Vår testvinner er fra Hestra, men også Norheim-votten er god, så lenge været er kaldt. Votten fra H&M er et utmerket budsettkjøp.

Lette å ta på

Barna som har brukt vottene i testen er rundt 5 år gamle. Det betyr at de kan ta av og på seg vottene selv om vottene er designet riktig.

Den første votten går som regel greit, men når den andre skal på, blir det gjerne mer tuklete. Uansett er det en stor fordel at vottene er enkle å ta på, enten det er barn eller voksne som skal gjøre det.

Da teller særlig det med riktig lengde og form på mansjetten, pluss at strikkene ikke må være for stramme. Strammeanordningene må være enkle å betjene, og foret må bli i votten når den tas av.

Godt grep og varme

Grepet må være godt, slik at det er lett å plukke opp spader og andre viktige redskaper. Ellers går vottene av, uansett om barna risikerer lette forfrysninger.

Det skal helst være myke materialer som ikke gir for stor motstand, votten må være formsydd riktig, og materialet i hånden må være det motsatte av glatt.

Det er også et mål at vottene holder vannet ute lengst mulig, og blir de våte, må de tørke fort. Vask sliter på vottene og gjør dem stive. Får de tørke skikkelig, kan det gå lenger mellom hver vask.

Det siste vi har vurdert er også det mest selvsagte: Votter må være varme.

Vinneren og en til

Det er svært tett mellom poengene i denne testen, men vi har en klar vinner. Det er vottene fra Hestra. De skårer utmerket på de tekniske kriteriene, og er svært godt likt av våre eksperter.

Ellers er det jevnt over bra nivå på vottene i testen, de fleste endte på karakteren 4, men vi må si to ord om Nordheim.

Dette var den klare favoritten til halve panelet, og her er det særlig lengden på mansjetten de er uenige om. Vi utdyper det nærmere i testartikkelen.

Samtidig er dette en typisk kaldværsvott som blir kliss våt når det er mildvær. Derfor: Skal du ha en vott for kaldt vær, og liker at mansjettene er korte, er dette et godt valg.

La barna prøve

- Ikke kjøp votter uten å prøve, råder Katja Andersen.

Hun er daglig leder i vår testbarnehage.

De angitte størrelsene er svært misvisende, og sitter ikke votten skikkelig hjelper det ikke hvor dyr den er.

- I vår barnehage graver barna ned votter de ikke liker. Vi finner dem riktignok til våren, men da er sesongen over.

- Vask dem riktig!

Likeledes er det viktig å følge vaskeanvisningen. Barna er veldig opptatt av at vottene skal være myke og gode. Vasker du dem feil eller for ofte blir de stive og vonde.

Da er det også lurt å ha to par votter slik at de får tørke skikkelig. Da slipper du å vaske dem så ofte, avslutter barnehagelederen.

Slik testet vi:

Vottene er testet i en barnehage. Her har vi hatt et testteam bestående av: Janne Dybhavn, Katarzyna Bieganska, Lilleba Sagranden og Linn Marie Årdal Skuseth. De har fått ett sett med votter som de har testet på barna over en periode på to uker. Her har de først og fremst vurdert hvor enkle de er å ta på og av, og hvor komfortable de er å bruke.

De tekniske testene har vi gjort i redaksjonen og her har en skikkelig vekt vært vårt viktigste verktøy. Isolasjonsevnen er testet ved at vi har plassert en bit is i votten. Den pakket vi i plast og vi tettet åpningen på votten skikkelig. Vottene har ligget i romtemperatur i 5 timer. Isbitene er veid før og etter test, og votten med best isolasjonsevne har den isbiten som har smeltet minst. Hvor vanntette vottene er har vi testet på denne måten: Vottene er stukket ned i et kar med vann og holdt der i 30 sekunder.

Vottene er veid før og etter, og den votten som har tatt til seg mest vann er den minst tette. For å sjekke hvor fort vottene tørker har vi brukt den omvendte metoden. Alle vottene er skylt i vaskemaskin, sentrifugert lett, og deretter lagt til tørk. Når den første votten ble tørr veide vi alle og så på differansen. Den med mest vann i er den som tørker senest.

Denne saken ble første gang publisert 17/02 2016, og sist oppdatert 01/11 2017.

Les også