Line Fredheim Storvik

Få testvinnere igjen

Sliter du med å få tak i vinterdressen Friends fra Coop , som ble best i test? Her har du svaret.

Utvalget av vinterstøvler er enormt, og det kan være vanskelig å vite hvilke man skal velge.

Det viktigste for barn er at støvlene holder dem varme på beina. Skal de klare det, må de holde vannet ute og samtidig puste godt.

Denne testen viser at de fleste støvlene holder det de lover. På oppdrag fra Foreldre & Barn og Testfakta har IFP Researck i Molndal og Gor- TEx laboratorium testet varmeisoloering, vanntetthet og pusteevne på ni av sesongens vinterstøvler for barn.

Fem av ni er vanntette

Alle støvlene i testen, bortsett fra Skopunkten, Europris og Sorel er vanntette, og har en variant av membran mellom yttermaterialet og fôret. Membranen sørger for at vannet ikke trenger inn i støvlene, og at de puster. Det finnes ulike typer membran; gore- tex og sympatex er de to mest kjente. Testens vinner,Viking,inneholder gore-tex. Det gjør også støvlene fra Superfit og Ecco. S

tøvlene fra Vincents selges som vannavvisende, og det kreves derfor ikke at de skal klare vanntetthetstesen.

De tre støvlene uten membran holder derimot ikke tett. Støvlene fra Europris begynte å lekke vann allerede etter 368 skritt ( mens testens fem beste passerte 200 000 skritt) Skopunktne begynte å lekke etter 1877 skritt, og Sorel etter 49 944 skritt.

Dårlig pusteevne

Når det gjelder pusteevne er ikke resultatene så gode. Best ut kommer vinnerstøvlene fra Viking og Superfit, etterfulgt av Ecco. Dårligst ut kommer Sorel, med Skopunkten og Din Sko hakk i hæl.

- Om en sko puster eller ikke kommer an på hvilke materialer som er brukt, og hvor mye lim som brukes for å fuge sammen materialene. Den billligste og rasketse måten å lage en sko på , er å bruke mye lim. Jo mer lim som er brukt, desto dårligere puster skoen, forteller Tore Strømfors, ved Gore laboratorium i tyske Feldkirchen.

Holder varmen

Selv om det varierer mellom de ulike støvlene, holder de fleste relativt godt på varmen. Støvlen fra Din Sko isolerer best. Testens dyreste støvel, Ecco, og vinterstøvlen fra Vincent hadde dårligst varmeisolering. Det er IFP Researcj i Sverige som har testet varmeisolering ved å plassere en plastpose med 38 grader varmt vann i støvlene, og måle hvor lang tide det tok før temperaturen sank til 33 grader.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!