Test av vintersko til barn 2016

To av modellene er faktisk så tette at de nærmest fungerer som gummistøvler

Gjør barnas føtter klamme, våte og kalde.

TEST AV VINTERSKO 2016: Årets test av vinterstøvler viser at de fleste holder vannet ute.
TEST AV VINTERSKO 2016: Årets test av vinterstøvler viser at de fleste holder vannet ute.
Sist oppdatert

Om testen:

Det svenske testfirmaet Testfakta har på oppdrag fra Foreldre & barn testet åtte av høstens nye vinterstøvler til barn. Testen er gjennomført på Test- og forskningsinstituttet PFI i Pirmasens i Tyskland. Skoene som er testet er tilgjengelig i norske butikker denne høsten. Skoene er vanntette og anbefalt for utendørs­bruk i vintersesongen. Skoene er innsendt fra produsentene med forsikring om at de er identiske med skoene som er i salg høsten 2016. Hver produsent har sendte inn tre eksemplarer av hver modell i størrelse 30.

Testparametre Testparametrene er vektlagt slik:

Vanntetthet 40 %, varmeisolering 20 %, pusteevne 20 % og tørketid 20 %. Alle støvlene er testet i henhold til gjeldende standarder og er i tillegg testet for innhold av farlige stoffer. Ingen av støvlene inneholder farlige stoffer.

VANNTETTHET: Støvlene tres på en kunstig fot og settes i en gangsimulator. Simulatoren er plassert i en beholder fylt med vann som går 1–2 cm over grensen mellom såle og skolest. Støvlene, høyre og venstre fot, går i vannet med ca. 60 skritt pr. minutt. For hvert skritt bøyes skoene 30 grader. Støvlene sjekkes hver time for å se om vannet har lekket inn. Skoene blir testet opp til 200 000 skritt. Ifølge laboratoriet er det vanlig å teste sko opp til 6300 skritt, med en hastighet på 35 skritt i minuttet. Vår test er derfor ansett som en krevende test for støvlene. Dette begrunnes med at Testfakta og Foreldre & barn mener at barns støvler blir utsatt for større belastning enn det som vanligvis testes. Barn er mye utendørs og tar to til fire ganger så mange skritt for å gå en strekning som det en voksen gjør. Barn har dessuten ofte kun ett par vintersko for hver sesong. Både høyre- og venstrestøvel testes og karaktersettingen er basert på den skoen som begynte å lekke først.

VARMEISOLERING: Støvlene fylles med små metallkuler, og temperaturen i skoen måles ved hjelp av varmesensorer. Støvlene settes så i et klimakammer med en temperatur på minus 20 grader. Etter 30 minutter måles temperaturen inne i skoen på nytt og forskjellen mellom målingene noteres. På den måten ser man hvor mye kaldere skoen er blitt på 30 minutter. Både høyre og venstre støvel er testet og karakterene er basert på en middelverdi.

PUSTEEVNE: En bit av fôret fra hver støvel strekkes over en boks med fuktabsorberende materiale. Testmaterialet plasseres så i et miljø med sterk luftstrøm. Boksen er hele tiden i bevegelse og fôret veies før og etter testen for å se hvor mye fukt fra luften som er absorbert av materialet og dermed slipper gjennom.

TØRKETID: Støvlene veies, deretter bløtes innsiden med ca. 50 gram vann. Skoene veies så med jevne mellomrom og laboratoriet noterer hvor lang tid det tar før skoene er tørre. Måleresultatet angis i timer.

Denne saken ble første gang publisert 21/11 2016, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også