Test av vinterdresser

TESTET: Swerea IVF Mölndal har i regi av testfakta testet et utvalg av sesongens vinterdresser for barn, på oppdrag fra Foreldre og Barn. © FOTO: Testfakta

Om testen

 • Swerea IVF Mölndal har i regi av Testfakta testet et utvalg av sesongens vinterdresser for barn. Testen, som er gjort på oppdrag fra Foreldre & Barn, omfatter vanntetthet/vannavvisende evne, rivestyrke, slitestyrke og vindtetthet.
 • I forkant av testen ble vinterdressene delt inn i to kategorier: Vanntette og vannavvisende, avhengig av hva produsenten lover/deklarerer. Dressnes funksjonsevne er testet i henhold til europeisk standard, SS-EN ISO.
 • Varmeisolering ble ikke testet med bakgrunn i at dette avhenger mye av om dressen er vanntett, vindtett og hva barnet har på seg under dressen.
 • I hvert delmoment fikk dressene karakter fra 1 til 5, der 5 er best. I totalkarakteren er vanntetthet eller vannavvisning vektlagt 55 prosent og vindtetthet, rivestyrke og slitestyrke er vektlagt 15 prosent hver.

Vanntetthet:

Er dressene vanntette?

Et ble tatt ut prøvebiter fra tre forskjellige områder på dressene. Prøvebitene ble utsatt for et vanntrykk som økte jevnt fra null til ti meter (SS-EN 20 811:1992).

Vannavvisning:

Holder dressene ute lett regn?

To prøvebiter fra hver dress ble først utsatt for lettere regn i ti minutter. Deretter ble det målt hvor mye vann som var gått gjennom stoffet samt hvor mye som var absorbert (SS-EN 29 865:1993).

Vintetthet:

Hvor mye vind slipper dressen gjennom?

Luft ble sugd gjennom dressens materiale (gjennom alle lagene). Deretter ble det målt hvor mye luft som slapp gjennom (SS-EN ISO 9237:1995).

Rivestyrke:

Hvor mye tåler materiale?

Tre stoffbiter fra dressens bein og bak/hofteparti ble revet på langs og på tvers til de gikk i stykker (SS-EN ISO 13937-2:2000).

Slitestyrke:

Hvor mye slitasje tåler dressen?

Slitestyrke ble testet ved hjelp av sandpapir i en spesialsentrifuge. Etter 5000 omdreininger ble tekstilene undersøkt og vurdert (SS-EN 530:1995).

Line Fredheim Storvik

Få testvinnere igjen

Sliter du med å få tak i vinterdressen Friends fra Coop , som ble best i test? Her har du svaret.

De vanntette vinterdressene holder det de lover, og er stort sett gode kjøp. Det er verre med vinterdressene som selges som "vannavvisende": Lett duskregn kan være nok til at barnet blir vått gjennom dressen.

Det er ikke lite som kreves for at en vinterdress skal fungere godt gjennom en kald, men også til tider våt, vinter. At dressene holder barna tørre er viktig for at de skal holde varmen.

I årets laboratorietest oppnådde de fleste vinterdressene svært gode resultater, både på vanntetthet og vindtetthet.

Billig og bra

Årets test viser at billige og dyre vinterdresser kan være like bra. Blant de vanntette dressene er testresultatene jevnt over gode. Prisforskjellene er imidlertid store, så her kan det være mye penger å spare ved å velge en rimelig dress.

Dressene fra Reima og Coop gjør det best i testen, men du må betale nesten en tusenlapp mer for Reimadressen, sammenlignet med den tilsvarende fra Coop. Andre som skiller seg ut som både prisgunstige og bra, er vinterdressene til Europris og Reflex, som begge koster under 500 kroner. I totalkarakteren de ulike dressene får i testen er det er det ikke tatt hensyn til hvor mye de koster.

To av dressene ble våte

Før testing ble vinterdressene delt inn i to grupper: Vinterdresser der produsentene oppgir at de er vanntette, og vinterdresser hvor det oppgis at de er vannavvisende.

- Testmetoden for de to gruppene er helt ulik. Vanntette plagg skal holde vannet helt ute, mens vannavvisende vinterdresser ikke er laget for å skulle være tørre etter lengre tid i kraftig regn, forklarer Helena Hjätnäs, testansvarlig på testlaboratoriet til svenske Swerea IVF , hvor testen ble utført.

Samtlige av de vanntette dressene i testen holder det de lover. Det er verre med de vannavvisende dressene. Etter å ha vært utsatt for lett regn i ti minutter var det kun én av tre som holdt vannet ute. Det var dressen fra Hennes & Mauritz. Ellos' og KappAhls dresser slapp inn så mye vann at barnet risikerer å bli vått, selv i duskregn.

Velger man å kjøpe en vannavvisende dress, kan det altså være lurt å trekke en gummibukse utenpå i vått vær.

Test av vinterdresser

TESTET: Swerea IVF Mölndal har i regi av testfakta testet et utvalg av sesongens vinterdresser for barn, på oppdrag fra Foreldre og Barn. © FOTO: Testfakta

Slitasje og rivestyrke

For at en dress skal holde vinteren igjennom, er det viktig at den er slitesterk. Vi har fått testet både slitestyrke og rivestyrke (hvor lett stoffet revner) på ytterstoffene til samtlige dresser. KappAhls dress gjorde det klart best på rivestyrke.

De andre vinterdressene i testen gjorde det jevnt over ganske bra, og alle fikk godkjent. I slitasjetesten ble ikke resultatene fullt så gode. Ingen av vinterdressene gikk i stykker, men mange fikk et slitt utseende, og materialet ble flere steder svært tynt.

De som klarte seg best var dressene fra Reima, Lindex, Coop og Ellos som fikk karakter 3 (hvor 5 er best). De andre fikk karakter 2.

Tenk gjennom hvilke behov dere har før dere kjøper dress. Hvis barnet bare skal ha én dress, er det en fordel at den kan tørkes i tørketrommel. Av de vanntette dressene er det bare Molos og Reimas dresser som tåler tørketrommel.

For å få dressen ordentlig ren etter en dag i sandkasse og slaps, kan det også være praktisk at den tåler maskinvask på 40 grader. Nesten alle dressene tåler dette, med unntak av de fra Molo og Europris, som det anbefales å vaske på 30 grader.

Når det kommer til sikkerhet, tilfredsstiller alle dressene kravene: Ingen har løse bånd, og alle har avtagbare hetter og reflekser.

Kjøpetips

 • De færreste kan bruke flere tusen kroner på en vinterdress, så bruk sunn fornuft når du skal ut og handle. Tenk på hva ditt barn trenger. Er det mye ute i all slags vær? Kan du ha en gummibukse utenpå når det er veldig vått ute? Har barnet bare én dress, kan det være lurt å kjøpe en som kan tørkes i tørketrommel.
 • Kjøp vinterdress etter behov. Bor du i tørt og kaldt klima, eller mildt og vått? Sitter barnet mest i vogn, eller er det i mye aktivitet?
 • Det er viktig at barna kan bevege seg i dressen, og at den ikke er for tung og stiv.
 • En for tykk vinterdress kan hemme bevegeligheten, og gjøre at barnet blir svett. Det er en klar fordel at dressen er litt tynnere, og at man kler barnet i flere tynne lag med klær under.
 • Vinterdressen bør være enkel å ta av og på. Åpningen bør være romslig.
 • Glidelåsen bør være solid og enkel å dra opp og ned. Beskyttelsesklaff over glidelåsen beskytter mot skitt, vann og vind, mens klaffene på innsiden hindrer at den setter seg fast i klærne.
 • Ermene på dressen bør være så lange at håndleddene ikke utsettes for kulde. Strikk nederst på ermer og buksebein gjør at kald luft, vann og snø ikke kommer inn under dressen. Utskiftbar strikk til å ha under foten er en fordel, det hindrer at dressen glir opp.
 • Forsterkninger på rumpa og knærne gjør dressen mer slitesterk. Gummiert bakdel er viktig, særlig for de minste barna.
 • Tapede sømmer er en fordel.
 • Dressen bør være godt utstyrt med reflekser både foran og bak.
Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!