Test av vinterdress 2014

Norsk favoritt taper for svensken

Vi har testet ni vinterdresser.

Sist oppdatert

Om testen:

Svenske Textil & Läderlaboratoriet har testet ni av høstens vinterdresser på oppdrag fra Foreldre & Barn. Vi har testet vanntetthet, rive- og slitestyrke og pusteevne.

Vanntetthet er vektet med 40 prosent, slitestyrke 30 prosent, rivestyrke 20 prosent og pusteevne 10 prosent. I tillegg har vi sett på om dressene er sikre for barna.

¿ Vanntetthet: Dressene ble testet etter at de er vasket tre ganger etter vaskeanvisningen på plagget. Vanntettheten ble målt etter hvor mye vanntrykk i antall meter dressene tåler før de begynner å absorbere vann. Dressene bør tåle en vannsøyle på minst to meter, som er grensen for vanntetthet. Dressene er testet to ganger ¿ en gang på forsterket materiale etter at det er vasket, og en gang på ikke forsterket materiale etter at det er vasket. På det forsterkede materialet er de på forhånd utsatt for slitasje med en sandpapirmaskin.

¿ Slitestyrke: Prøvebiter fra hvert plagg ble lagt i en maskin med sandpapir for å finne ut hvor slitesterkt stoffet er, og hvor fort det går hull på det. Dette ble gjort før dressene ble vasket og på forsterkede områder.

¿ Rivestyrke: Hvor sterkt er materialet? Hva skjer med stoffet om det kommer borti en grein eller setter seg fast i et dørhåndtak? Vi tester hvor mye kraft som skal til for å rive hull i materialet. Testen er gjort før dressene ble vasket, men ikke på de forsterkede områdene.

¿ Pusteevne: Det er målt hvor mye vanndamp som passerte gjennom dressene på en viss tid, ut fra rådende europeisk standard.

¿ Sikkerhet: Alle plaggene er testet og vurdert opp mot gjeldende europeiske standarder. Er stoffene i plagget, snorer, hetter eller knapper til fare for barnet? Inneholder plagget sporer av fluorkarboner PFOS (perfluoroktylsulfonat) eller PFOA (perfluoroktansyre)? PFOS i tekstiler ble forbudt i 2007, mens PFOA er forbudt i Norge fra 1. juni 2014. Tidligere har det ikke vært noen grenseverdi for stoffene. De kan skade reproduksjonen hos pattedyr, og de kan også være kreftfremkallende. Det er knyttet en grenseverdi til forbudet, som er ett mikrogram pr. kvadratmeter i tekstiler. Produkter som er produsert før 1. juni 2014, kan likevel selges fram til 1. januar 2018. Det er ikke farlig å ha på seg et plagg med PFOA, men all bruk av stoffet bidrar til den totale mengden av PFOA som slippes ut i miljøet. PFOS er allerede forbudt gjennom internasjonalt regelverk.

Kilder: miljodirektoratet.no og lovdata.no

Denne saken ble første gang publisert 30/09 2014, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også