Test av vinterdress 2014

Norsk favoritt taper for svensken

Vi har testet ni vinterdresser.

Sist oppdatert

Om testen:

Svenske Textil & Läderlaboratoriet har testet ni av høstens vinterdresser på oppdrag fra Foreldre & Barn. Vi har testet vanntetthet, rive- og slitestyrke og pusteevne.

Vanntetthet er vektet med 40 prosent, slitestyrke 30 prosent, rivestyrke 20 prosent og pusteevne 10 prosent. I tillegg har vi sett på om dressene er sikre for barna.

¿ Vanntetthet: Dressene ble testet etter at de er vasket tre ganger etter vaskeanvisningen på plagget. Vanntettheten ble målt etter hvor mye vanntrykk i antall meter dressene tåler før de begynner å absorbere vann. Dressene bør tåle en vannsøyle på minst to meter, som er grensen for vanntetthet. Dressene er testet to ganger ¿ en gang på forsterket materiale etter at det er vasket, og en gang på ikke forsterket materiale etter at det er vasket. På det forsterkede materialet er de på forhånd utsatt for slitasje med en sandpapirmaskin.

¿ Slitestyrke: Prøvebiter fra hvert plagg ble lagt i en maskin med sandpapir for å finne ut hvor slitesterkt stoffet er, og hvor fort det går hull på det. Dette ble gjort før dressene ble vasket og på forsterkede områder.

¿ Rivestyrke: Hvor sterkt er materialet? Hva skjer med stoffet om det kommer borti en grein eller setter seg fast i et dørhåndtak? Vi tester hvor mye kraft som skal til for å rive hull i materialet. Testen er gjort før dressene ble vasket, men ikke på de forsterkede områdene.

¿ Pusteevne: Det er målt hvor mye vanndamp som passerte gjennom dressene på en viss tid, ut fra rådende europeisk standard.

¿ Sikkerhet: Alle plaggene er testet og vurdert opp mot gjeldende europeiske standarder. Er stoffene i plagget, snorer, hetter eller knapper til fare for barnet? Inneholder plagget sporer av fluorkarboner PFOS (perfluoroktylsulfonat) eller PFOA (perfluoroktansyre)? PFOS i tekstiler ble forbudt i 2007, mens PFOA er forbudt i Norge fra 1. juni 2014. Tidligere har det ikke vært noen grenseverdi for stoffene. De kan skade reproduksjonen hos pattedyr, og de kan også være kreftfremkallende. Det er knyttet en grenseverdi til forbudet, som er ett mikrogram pr. kvadratmeter i tekstiler. Produkter som er produsert før 1. juni 2014, kan likevel selges fram til 1. januar 2018. Det er ikke farlig å ha på seg et plagg med PFOA, men all bruk av stoffet bidrar til den totale mengden av PFOA som slippes ut i miljøet. PFOS er allerede forbudt gjennom internasjonalt regelverk.

Kilder: miljodirektoratet.no og lovdata.no

Sesongens største klesskjøp for barn er gjerne vinterdressen. En god vinterdress skal tåle både fuktighet og hard lek. Dessuten bør dressen ha god pusteevne, slik at barna ikke blir klamme og våte.

Foreldre & Barn har testet ni av høstens vinterdresser for barn. Fem av dem gjør det veldig bra. Det er først og fremst slitestyrken som skiller dem fra hverandre.

Billig og bra

Testvinneren er vinterdressen fra Didriksons. Den er best på slitestyrke og rivestyrke, og nest best på vanntetthet og pusteevne. Dressen skårer fullt på den ene testen av vanntetthet, men ikke fullt så godt på den andre.

- Selv om dressen lekker på det forsterkede området, veier det opp at den består den andre vanntesten med glans. Testvinneren har dessuten svært god slite- og rivestyrke, noe som er bra, for klærne slites mye når barn leker ute, kommenterer laboratorieingeniør Sara Peterson i Textil & Läderlaboratoriet, som har gjennomført testen på oppdrag fra Foreldre & Barn.

Dressen fra Stormberg er en god nummer to og en av de beste på vanntetthet. Det beste kjøpet er Friends fra Coop, som er den billigste av de beste. Coop-dressen er i tillegg til testvinneren best på rivestyrke. Alle dressene har god pusteevne.

Taperen lekker

Vinterdressen Navigare er testens taper. Dressen er den minst vanntette og klarer ingen av de to testene av vanntetthet. Den unngår bunnkarakter fordi den skårer bra på både pusteevne, rive- og slitestyrke. Den er også testens rimeligste.

- Det som drar ned totalsummen til Navigare, er at dressen lekker på testene av både forsterket og ikke forsterket område. Som forbruker vil du at plagget skal være vanntett også etter at du har vasket det flere ganger, påpeker Sara Peterson.

– Det kommer meget overraskende på oss at dressen ikke består testene av vanntetthet. Det er uheldig for oss, men bra med tanke på at vi får rettet det opp ved fremtidige produksjoner, sier salgssjef Christer Hansen i Navigare.

Reima blant de dårligste

Reimadressen har i flere år vært testvinner. I år kommer den tredje sist, fordi den kun klarer den ene vanntetthetstesten og er blant de dårligste på rivestyrke.

Markedsdirektør Anu Syrmä hos Reima er overrasket over resultatene, siden testene de har gjort på sine dresser viser at de skårer bra på vanntetthet og rivestyrke. Hun sier de nå vil dobbeltsjekke alle testfakta for å være sikre på at dressene holder den kvaliteten de ønsker.

– Våre dresser er laget i to ulike stofftyper. Overdelen er laget i et stoff som skal gjøre det lett for barnet å bevege seg, med fokus på komfort og pusteevne. Nedre del er laget i et stoff der rivestyrke er viktig, siden barnet sitter og kryper på bakken. Siden rivestyrken er testet på overdelen av dressene i denne testen, mener vi at vi har kommet dårligere ut enn om den nedre delen hadde blitt testet, sier Syrmä.

Kan henge seg fast

De fleste vinterdressene i testen er sikre og oppfyller de europeiske sikkerhetskravene til barneklær. Unntakene er dressene fra Navigare, Reima, Skogstad og Didriksons.

- Dressene fra Reima og Skogstad har en innvendig hempe i nakken, til å henge opp dressen med, som er lengre enn standardkravet på 75 mm til barn under 7 år. Sikkerhetsavvikene i dressene fra Reima og Skogstad er på det meste fra seks til åtte millimeter. Det kan bety at barnet kan bli hengende fast i hempen og skade seg når det leker, sier laboratorieingeniør Therese Åkerstedt ved Textil & Läderlaboratoriet.

Det samme gjelder vinterdressen fra Didriksons, som har en for lang reim med borrelås som du bruker for å justere størrelsene på hetten. Reimer festet på hetter eller krager på plagg til barn under 7 år skal ikke være lengre enn 75 mm.

- På dressen til Didriksons er den 77 mm, så det er ikke ekstremt. Likevel er standardkravene satt for å unngå farlige situasjoner dersom det verst tenkelige skulle skje, påpeker Åkerstedt.

Produktsjef Ulf Bourghardt hos Didriksons sier de følger anbefalingene for barnesikkerhet på klær.

– I dette tilfellet har en menneskelig skjønnsvurdering i akkurat denne produksjonen havnet på «feil side» med to millimeter, kommenterer han.

Vinterdressen fra Navigare har en snor i hetten, noe som frarådes i de europeiske sikkerhetskravene.

- Ifølge standardkravene skal ikke dresser ha snorer i halsområdet eller på hetten som gjør at barnet kan henge seg fast. Årsaken er at det har forekommet ulykker der barn er blitt hengende fast i klærne, forklarer Åkerstedt. 

Farlige stoffer

Tre av de ni vinterdressene i testen inneholder mer enn tillatt grense av det skadelige fluorkarbonet PFOA. Grensen er på 1,0 mikrogram pr. kvadratmeter tekstil. Det gjelder dressene fra Skogstad (PFOA 1,15), Stormberg (1,7) og Navigare (1,7).

Siden dressene er produsert før 1. juni i år, er det tillatt å selge dem fram til 1. januar 2018. Derfor har vi ikke tatt med dette resultatet i den totale testvurderingen, men opplyser om det.

– Det er ikke farlig eller skadelig for barna å bruke disse parkdressene. Det vi er bekymret for, er den totale mengden PFOA som slippes ut i miljøet. Hvert enkelt produkt utgjør en liten kilde til PFOA, og sammen bidrar de til at mengden PFOA i næringskjeden øker, sier sjefingeniør Audun Heggelund i Produktseksjonen i Miljødirektoratet.

– PFOA er et menneskeskapt, kjemisk stoff. Det brytes nærmest ikke ned i naturen i det hele tatt. Vi finner igjen stoffet i både isbjørn og arktiske fugler, blodprøver fra mennesker og i drikkevann, sier Heggelund.

Kutter ut fluorkarbon

Leverandørene er godt kjent med de nye PFOA-reglene, og forsikrer at klær produsert etter 1. juli ikke skal inneholde mer PFOA enn lovlig.

– Vi har tatt høyde for dette i våre neste produksjoner, sier salgssjef Christer Hansen i Navigare.

– Modellen i årets test var ferdig produsert da dette kom i fokus. Vi er nå ferdig med høstens produksjon, og denne vinterdressen er hundre prosent fri for PFOA, sier Henning Skogstad, daglig leder i Skogstad AS.

– Vi har fått dokumentasjon på at materialene som skal brukes ved produksjon av Kullen parkdress fremover, ikke inneholder spor av PFOA, sier daglig leder Steinar J. Olsen i Stormberg.

Les også:

Her finner du alle tester på Klikk.no

Slik gikk det da 500 brukere testet 19 barnevogner

Stor brukertest av bilstoler

Stor test av babycaller

To av vottene i testen var giftige

Denne saken ble første gang publisert 30/09 2014, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også