TESTVINNER: Solkremen fra Vichy er testens vinner fordi deb beskytter bar mot UVA-stråler og UVB-stråler samtidig som den ikke inneholder parfyme eller andre betenkelige stoffer. © FOTO: Testfakta

TESTAPER: Solkremen fra Lavera kommer dårligst ut i test fordi den inneholder sju ulike stoffer som kan ha negativ helseeffekt. © FOTO: Testfakta

Merking av solkremer

Ultrafiolett stråling er en del av det naturlige sollyset. UV-lyset inndeles i UVA og UVB. UVA-stråler trenger langt inn i huden, og gjør at det pigmentet vi allerede har blir mørkere. Huden blir rynkete og eldes. UVB-stråler medvirker til å bygge opp et beskyttende pigment, men gjør også at vi blir solbrente hvis vi soler oss for lenge.

Alle solkremer er merket med en solfaktor (SPF) som gir uttrykk for beskyttelse mot solens UVB-stråler, det er disse strålene som gjør oss solbrente og øker risikoen for hudkreft. UVA-strålene er også medvirkende årsak til hudkreft, og minst en tredjedel av innholdet skal være UVA-beskyttelse.

I løpet av sommeren blir det innenfor EU påbudt å merke flaskene med UVA-beskyttelse i tillegg til solfaktor. Produsentene må kutte ut misvisende uttrykk som "sunblock" og "100 % beskyttelse".

Testen du leser nå ble gjennomført i 2008 og er ikke oppdatert. Flere av produktene er ikke lenger til salgs i Norge.

Foreldre & Barn har i samarbeid med Testfakta og Goodpoint testet 13 solkremer til barn.

Testen er en fysisk test. Det betyr at det er testet hvor godt hver enkelt krem beskytter huden mot solstrålene. Solkremenes beskyttelsesevne er testet mot UVA- og UVB-stråling.

I tillegg er det undersøkt hva solkremene inneholder av miljøbelastende, helsefarlige og allergifremkallende stoffer. Det er ikke testet hvordan hver enkelt krem reagerer på huden. Til grunn for undersøkelsen av innholdet ligger produsentenes produktinformasjon.

Ulik beskyttelse

Testen har både målt kremenes beskyttelsesevne direkte etter at den er påsmurt og etter fire timers eksponering i solen.

Alle solkremene beskytter bra mot UVB-stråler også flere timer etter at de er smurt på kroppen.Når det gjelder UVA-stråler er det derimot stor forskjell på produktene.

Best beskyttelse direkte etter påsmøring ga Eucerin (97 %), begge produktene fra Garnier (95 % og 96 %), Vichy (95 %) og begge produktene fra Nivea (95 %).

Dårligst beskyttelse direkte etter påsmøring ga Cosmica SPF 15. Denne kremen gir bare 78 prosent beskyttelse mot UVA-strålene.

De solkremene som påvirkes mest etter noen timer i solen er Nivea spray , Eucerin og L'Oreal lotion. Beskyttelsesevnen ble redusert med opptil 12 prosent.

Testens vinner er Vichy enfants spray. Denne solkremen gir totalt sett best UV-beskyttelse. Dette er en av de dyreste solkremene i testen. Dårligst beskyttelse gir Cosmicas solkrem SPF 15. Av de testede kremene er det denne som har lavest angitt solfaktor.

Ikke helt naturlig

Noen produsenter markedsfører produktene sine som helt "naturlige" eller at de er fremstilt av naturlige stoffer. I vår test finnes det to slike "naturlige" produkter; Dr. Hauschka og Lavera. Det første av disse er på vei ut av markedet i Europa med selges fortsatt i noen butikker sommeren 2009.

Selv om et stoff er naturlig, betyr ikke det at det er mindre skadelig. Mange naturlige stoffer kan forårsake allergiske reaksjoner hos overfølsomme personer. De to produktene i vår test inneholder begge svært mange ulike typer av parfymestoffer som kan være allergifremkallende. Dessuten er disse to solkremene blant dem som beskytter dårligst.

Desidert flest betenkelige stoffer inneholder solkremen og sprayen fra Nivea. Disse solkremene er også blant dem som beskytter dårligst.

Solbrente barn

  • Hvis barnet er blitt solbrent, er det viktig at det drikker mye. Dette fordi væskenivået kan komme i ubalanse.
  • Barnet kan bli kvalm og få hodepine.
  • Dersom barnet er kraftig solbrent, bør du kontakte lege.
  • Kalde omslag og avkjøling er viktig.
  • Ved mindre forbrenninger kan du selv smøre på yoghurt eller aloe vera-gelé. Eller blader fra en frisk aloe vera-plante. Ringblomst og kamille har lignende effekt.
Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!