Test av regntøy for barn fra juli 2016 finner du her.

Regndressens viktigste oppgave er å holde vannet ute og barna tørre.  Samtidig må de tåle hard barnelek både i sandkassen og i klatrestativet.

Textil & Läderlaboratoriet i Sverige har testet åtte av høstens nye regndresser for Foreldre & Barn.

Resultatet viser at fem av dressene holder vannet ute, to av dressene lekker i sømmene på jakke og én lekker i søm på bukse.

Kunne ikke teste slitestyrke

Den todelte regndressen fra KappAhl vinner årets test, og er jevnt over et svært godt kjøp.

Dressen er vanntett, får full pott på slitestyrke og har dessuten god rivestyrke. Dressene fra Vossatassar og Vill har svært god rivestyrke og er begge vanntette. Ticket to Heaven og Helly Hansen er også vanntette og har god rivestyrke.

På grunn av tekniske årsaker var det ikke mulig å teste slitestyrke på disse fire dressene.

- Materialet på dressene er alt for elastiske til at vi kunne utføre slitestyrketesten. Det samme skjedde under fjorårets test av regntøy. Materialene er rett og slett for stive i den ene retningen og er alt for elastiske i den andre retningen. Resultatet er at maskinen med sandpapir ikke klarer å slite materialene jevnt, men at materialet klumper seg. Dette sier dog ingenting om hvor slitesterkt materialet egentlig er, forklarer laboratorieingeniør Sara Peterson hos Textil & Läderlaboratoriet.

Lekker i sømmer

Dressene fra Reflex, Stormberg og Navigare lekker alle vann gjennom sømmene. På Reflexdressen er det sømmene i jakka som lekker vann.

For at noe skal kunne kalles vanntett må det tåle et vanntrykk på minst to meter.

Sømmene i Reflexjakka klarte mindre enn 50 cm vannsøyle før det begynte å lekke inn vann. Stormbergjakka klarte en litt høyere vannsøyle, men mindre enn 100 cm.

Når det gjelder Navigaredressen, var det kun én søm som begynte å lekke. Denne sømmen var på buksa. Alle de tre regndressene klarte vanntetthetstesten på selve materialet.

- Det er viktig å understreke at vi bare har to eksemplarer av hver modell tilgjengelig for testing. Vi kan ikke se bort ifra at det her er snakk om en produksjonssvakhet på selve de testede produktene, sier Peterson.

Sikre dresser

Ingen av regndressene i testen inneholdt de farlige stoffene PFOA och PFOS over grenseverdien på 1 mikrogram per kvadratmeter tekstil. Dressene er også sikkerhetstestet med fokus på snorer, hetter, knapper og andre farlige detaljer. Samtlige dresser får godkjent i henhold til standard.

- Resultatet av sikkerhetstesten viser at produsentene tar tester på alvor og følger de internasjonale kravene til sikkerhet. Dette er veldig positivt, sier testansvarlig Therese Åkerstedt på Textil & Läderlaboratoriet.

Info om testen

På oppdrag fra Foreldre & Barn har svenske Textil & Läderlaboratoriet testet åtte regndresser som selges på det norske markedet. Foruten test av vanntetthet, slitestyrke og rivestyrke er det også undersøkt om dressene er sikre for barna. Det er gitt delkarakterer for hvert testmoment fra én til seks, der seks er best.

De ulike kriteriene er vektlagt slik:

VANNTETTHET: 50 prosent. Dressene er testet i henhold til testmetode EN20811:1992/ISO 811:1981, 60 cm/min. Dressene er vasket i henhold til metode EN ISO 6330:2012. Dressene ble testet etter at de ble vasket tre ganger etter vaskeanvisningen på plagget.

Vanntettheten ble målt etter hvor mye vanntrykk i antall meter dressene tåler før de begynner å absorbere vann. Jo høyere vannsøylen er, desto mer vann tåler dressene før vannet trenger frem gjennom materialet. Dressene bør tåle en vannsøyle på minst to meter, som er grensen for vanntetthet.

SLITESTYRKE: 30 prosent. Dressene er testet i henhold til testmetode EN 530:2010, metode 2. Testen gjennomføres på ikkevasket materiale. To prøvebiter fra hvert plagg ble lagt i en maskin med sandpapir, for å finne ut hvor slitesterkt materialet er og hvor fort det går hull på stoffet.

På dressene fra Ticket to heaven, Helly Hansen, Vill og Vossatassar fikk vi ikke testet slitestyrke fordi materialet på disse dressene er for elastiske for å kunne gå gjennom denne type testmetode. Dette er kommentert under hver dress.

RIVESTYRKE: 20 prosent. Dressene er testet i henhold til testmetode EN ISO 13973–2. Hvor strekt er materialet? Det ble gjort et snitt i hvert plagg. Deretter ble det undersøkt hvor stor kraft som skulle til for å rive snittet (hullet) større. Testen er gjort før dressene ble vasket.

SIKKERHET: Dressene er testet for innhold av PFOA (Perfluoroktansyre) og PFOS (Perfluoroktylsulfonat). Stoffene er forbudt i Norge. Det er knyttet en grenseverdi til forbudet, som er 1 mikrogram/kvadratmeter tekstil. Ingen av dressene hadde verdier over dette.

Les hvordan hver enkelt dress gjorde det i testen:

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!