- Refleks er en utrolig billig livredder, sier Carina Henske, fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

Hvert år i oktober arrangerer Trygg Trafikk den nasjonale Refleksdagen. Tema for 2014 var diamanter, i 2015 handlet det om medaljer. Over hele landet vil Trygg Trafikk ha arrangementer og dele ut reflekser.

35 prosent av alle trafikkulykker med fotgjengere skjer i mørket. Bare i 5 prosent av disse ulykkene brukte fotgjengeren refleks.

- Glemsomme voksne

Tall fra Trygg Trafikk viser at selv om barn er nokså flinke til å bruke refleks, har voksne fortsatt et stykke å gå når det gjelder refleksbruk.

- Bruker du refleks, reduserer du risikoen for å bli påkjørt med hele 85 prosent. 80 prosent av norske barn bruker refleks, men bare 29 prosent av de voksne. Det er dumt, for barna våre har ingen foreldre å miste, sier Henske.

Hun mener generell glemsomhet og falsk trygghet i form av gatebelysning er grunnen til at så mange voksne dropper refleksen.

- Jeg tror heller ikke det er nok bevissthet rundt hvor viktig det er. Mange tror at de synes godt, særlig der det er gatebelysning, fordi de selv kan se bilene. Men det stemmer ikke nødvendigvis. Bruker du refleks, har bilisten 8 sekunder mer tid til å bremse opp enn hvis du ikke gjør det. Det er en stor forskjell, sier Henske.

Flott med nye produkter

De siste årene har det kommet en rekke nye refleks-produkter på markedet, blant annet klær og sprayer. Det er flott, synes Henske, men minner om at mange av dem bør brukes som et supplement til, og ikke i stedet for, en vanlig refleks.

- Det er veldig positivt med nye produkter, men husk at ikke alle bruker refleks godkjent etter europeisk standard. Man bør derfor bruke en vanlig refleks i tillegg. Den bør helst henges i knehøyde og kunne bevege seg, for da ser bilistene den best, sier hun.

Årlig blir nærmere 900 fotgjengere påkjørt i Norge. Svært mange ulykker kunne vært unngått dersom nordmenn, spesielt voksne, hadde vært flinkere til å bruke refleks.

- Dette er et problem det er både enkelt og billig å gjøre noe med. Jeg vil oppfordre alle til å bruke dagen til å feste reflekser på alt de har av yttertøy og vesker. Og husk at reflekser er forbruksvare som må byttes ut med jevne mellomrom. Er den full av riper, reflekteres lyset dårligere, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Refleksvest og refleks til barn

TØFF OG SYNLIG: Vanlige reflekser er fort gjort å miste eller glemme å ta på seg. Er refleksen strikket inn i lua, slipper du å huske på det. Modell Fjellfras fra Morild, kr 499. © Foto: Morild Norway

Vil gjøre refleks morsomt

- Det vi selger mest av er klistrereflekser, sier Gry Wigre i SeeMe.

Refleksene til SeeMe er godkjent etter europeisk standard, og kan klistres på en lang rekke stoffer, både tekstiler og hardere materialer.

- Det er et velkjent problem at barn mister refleksene sine, men med klistrereflekser forsvinner de ikke. De kan klistres på barnevogna, skolesekken, gymbagen eller yttertøyet, og de kan faktisk også fungere fint som lapper over rifter i for eksempel boblejakker, sier Wigre.

SeeMe produserer reflekser i mange forskjellige design både til barn og voksne, både klistrereflekser og vanlige hengereflekser. Og selv om salgstallene deres er gode, er Wigre skuffet over at tallene fra Trygg Trafikk viser at refleksbruken ikke har økt.

- Formaninger virker tydeligvis ikke. Vi må inspirere og lokke med design. Vårt mål er å gjøre det litt morsommere å bruke refleks, sier hun.

SeeMe reflekser fås kjøpt blant annet i barneutstyrsbutikker, bokhandler, på Jernia og i SeeMes nettbutikk.

Refleks i klassiske luer og skjerf

Lisa Østvedt Gustafsson er produktansvarlig i det relativt nystartede firmaet Morild. De produserer luer, skjerf, sydvester og votter med refleks til både barn og voksne.

- Det startet som en sluttoppgave på Universitetet i Agder. Siri Urdal Bakke og jeg laget et fiktivt firma som solgte luer strikket med refleksgarn, men så fikk vi så god respons at vi startet opp på ordentlig etterpå. Etter litt prøving og feiling var vi i gang i november 2011, forteller Gustafsson.

Det tok fort av, og nå har firmaet to fulltidsansatte og leverer til 160 forhandlere i hele Norge, fra Svalbard i nord til Kristiansand i sør.

- Utgangspunktet vårt var at reflekser ofte er veldig kjedelige, og vi ønsket å få det inn i klassiske produkter som alle bruker allerede. Vi begynte med luer, og har etter hvert utvidet og utviklet produktene. Nytt i høst er strikkede skjerf med refleks, som allerede er blitt veldig populære blant både voksne og litt større barn, sier Gustafsson.

Morild selger også sydvester og bomullsluer med trykket refleks.

Refleksvest og refleks til barn

KLASSISK: Morild lager luer, skjerf og votter i klassisk design, med refleks strikket inn i garnet. I dagslys ser plaggene helt vanlige ut. Modell Bjørk, kr 499. © Foto: Morild Norway

Refleksvest og refleks til barn

REFLEKSDYR: Svært populære blant de minste. Fra Clas Ohlson, kr 35 © Foto: Clas Ohlson

"Usynlig" reflekterende spray

Denne høsten får du også kjøpt reflekterende spray i en de fleste velassorterte sportsbutikker og hos Jernia. Den finnes i fire varianter og er helt ufarlig å bruke, forteller Arne Sylliåsen i Wenaas Nordic, som distribuerer sprayen Albedo100 i Norge.

- Dette er et produkt som kan sprayes på for eksempel treningstøy, sykler og barnevogner, eller direkte på pelsen til hester eller kjæledyr, forklarer Sylliåsen.

Det finnes to forskjellige varianter til tekstil, én som er nesten usynlig i vanlig dagslys og en som er grå. Disse kan brukes på klær, vesker og bager, og forsvinner når plagget vaskes. Sprayen til dyr går også av i vask. I tillegg finnes en permanent spray til bruk på fastere materialer, for eksempel sykler, sparkesykler hjelmer eller barnevogner.

Trygg Trafikk mener imidlertid at refleksspray ikke er godt nok alene, ettersom reflekseffekten er lavere enn i vanlige reflekser. De gikk derfor ut i media høsten 2015 og anbefalte at slik spray brukes som et supplement til vanlig godkjent refleks.

Refleksdyr

Kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully i Clas Ohlson forteller at deres refleksdyr, små kosedyr i refleksstoff som kan henges for eksempel på barnehagesekken, er svært populære blant de minste barna.

Clas Ohlson har også flere typer små led-lykter som kan festes på sko eller klær som et alternativ til refleks.

- Det er mange joggere som bruker dem på skoene sine for å synes bedre, og enkelte typer passer fint til barn også. For eksempel kan de lett festes på en glidelås. I tillegg selger vi refleksbånd og en slags refleksteip også, sier Tully.

Vil du lage refleksprodukter selv? Både Morild og SeeMe, samt de fleste velassorterte garn- og hobbybutikker, selger refleksgarn du kan strikke, hekle eller brodere med.

Morild selger også reflekspaljetter du kan dekorere luer, skjerf og andre plagg med.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!