Løpesykkel

LÆRER Å SYKLE MED LØPESYKKEL: - Løpesykkel er en flott måte å motivere barna til å få bedre balanse på, sier fysioterapeut og mamma til to, Susanne Kristiansen. © FOTO: Susanne Kristiansen

Noen runder på løpesykkelen gir småbarna bedre balanse. Mange slipper dermed støttehjul når de avanserer til tohjulssykkel med pedaler.

Løpesykkelen blir også kalt balansesykkel og gåsykkel, og er å finne i så å si alle store sportsbutikker og lekebutikker.

Det kan være en utfordring å finne rett sykkel til rett alder. Det som skiller balansesykkelen fra en vanlig sykkel er at den ikke har pedaler. Dermed må barnet selv finne balansen, og bruke beina til å få opp farten. En ypperlig måte å lære å sykle på - uten støttehjul.

Ved å starte sykkelkarrieren med løpesykkel styrkes barnets balanseevne og koordinasjon, mener fysioterapeuter.

- Løpesykkel er en flott måte å motivere barna til å få bedre balanse på, sier fysioterapeut og mamma til to, Susanne Kristiansen.

Susanne er tysk, og begge hennes gutter har lært seg å sykle på løpesykkel før "gammeldags" tohjulssykkel. Sønnen Linus var kun halvannet år da han debuterte på løpesykkelen.

Løpesykkel fra 2 til 4 år

Sykkelen passer for små barn mellom 2 og 4 år, og de små trenger ingen sykkeltrening for å komme i gang.

- De er blitt så populære fordi barnet får balansetrening fra første tur. Det er ingen forstyrrende pedaler for beina, og barnet holder sitt eget tempo med å ta fart med beina, sier Thomas Tverback, daglig leder hos Kidsa.no.

Når barnet har fått kontroll over balansesykkelen, er steget over til vanlig sykkel mye enklere. Mange trenger ikke støttehjul.

Leketøyskjeden Sprell, som har flere butikker i Oslo, har allerede bestilt flere løpesykler fordi etterspørselen har vært så stor. Daglig får kjeden inn ivrige foreldre som ønsker å kjøpe løpesykkel til barnet sitt.

Sprell-gründer Hege Arnesen tror at det har tatt noen år før trenden med løpesykler er nådd Norge, fordi nordmenn er konservative når de velger sykler til barna.

- Vi har en sterk tradisjon her i landet som sier at alle barn skal begynne å sykle på trehjulssykkel, før de avanserer til tohjulssykkel med støttehjul og etter hvert tar av støttehjulene, sier Arnesen.

Nå har mange foreldre sett at barna får mye bedre balanse ved å "sykle" på løpesykkel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hyller løpesykkelen

- Løpesykkel er nettopp den treningen barna trenger for å lære seg å sykle. De lærer seg å sykle ved å trille mer og mer og sparke fra med begge beina samtidig. De finner balansen med en gang, sier sykkelreparatør Einar Bowitz.

Han har drevet sykkelverkstedet "Den rustne eike" i 27 år. Han er uttalt motstander av støttehjul, og mener at norske foreldre syr for mange puter under armene til barna sine.

- Barna lærer ikke å sykle hvis de ikke får gå på trynet en gang eller to.

Han mener at barna ikke trenger støttehjul, men det betinger at en av foreldrene går bak sykkelen med for eksempel et kosteskaft festet til bagasjen.

- Slik kan de gå etter sykkelen til barnet har funnet balansen og kan sykle, sier Bowitz.

Ulempen med støttehjul er at barna lærer feil balanseteknikk. Siden de kan lene seg ubegrenset til siden uten å velte, blir barnet ofte sittende skjevt på sykkelen.

Resultatet blir at barnet lener seg i gal retning når det svinger, og når støttehjulene tas av, må balansen læres opp på nytt.

- Bruk av støttehjul kan være lurt helt i starten av lærefasen, men de bør tas av etter en kort periode. Sett setet på sykkelen så lavt som mulig, dette gir barnet ekstra kontroll, råder fagkonsulent Svein Fagervold i Syklistenes Landsforening.

Kan bygges om

Vi har sjekket prisen på løpesykler og funnet priser fra 349 til nærmere 1300 kroner, avhengig av materiale, kvalitet, design og tilleggsutstyr. Biltema har en av de rimeligste variantene. Løpesykler med bremser og støtte er også litt dyrere enn dem uten.

Kidsa.no har en sykkel som kan bygges om til tre forskjellige balansesykler hvor første steg er med to hjul bak, som en trehjulssykkel, og deretter ulike høyder.

Anbefaler løpesykler av metall

Leketøykjeden Sprell importerer løpesykler fra Tyskland, produsert i metall.

- I utlandet er syklene i tre veldig populære. I Norge står ofte syklene mye utendørs, og treverket tåler ikke så mye vann som annet materiale, sier Hege Arnesen.

Butikken regner med å selge et hundretall løpesykler i løpet av den første sesongen.

Hvis du allerede har gått til innkjøp av en vanlig barnesykkel, kan den enkelt omgjøres til løpesykkel ved å skru av pedalene og eventuelle støttehjul.

Går du med planer om å kjøpe sykkel, men synes det blir vel råflott med to sykler, kan du be om å få sykkelen levert uten pedaler. Da har du en enkel løpesykkel, som blir til en vanlig sykkel idet barnet er klart for det.

Det eneste du må passe på, er at sykkelen er liten nok:

Barnet må nå ned i bakken med hele fotflaten når hun eller han sitter på setet.

Løpesykkel

FRARÅDER STØTTEHJUL: Sykkeleksperter fraråder nå utstrakt bruk av støttehjul for å lære barn å sykle. © FOTO: Svein-Erik Tøraasen

Løpesykkel

LØPENDE POLITI: Små politimenn lærer fortere å sykle med løpesykkel. © FOTO: Kidsa.no

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!