Tips til julegaver til ungdom

Lurer du på hva du skal kjøpe til tenåringen til jul?

Her er ønskelisten tenåringen glemte å sende deg.

JULEGAVETIPS TIL TENÅRINGER: Rega platespiller kr 2995, Bezzerwizzer brettspill kr 598, Polar Loop aktivitetsbånd med krystaller kr 1799, strikketøy fra ca kr 400, Bose ørepropper kr 1499, Åhlens termokopp kr 99, polaroidkamera kr 796.

JULEGAVETIPS TIL TENÅRINGER: Rega platespiller kr 2995, Bezzerwizzer brettspill kr 598, Polar Loop aktivitetsbånd med krystaller kr 1799, strikketøy fra ca kr 400, Bose ørepropper kr 1499, Åhlens termokopp kr 99, polaroidkamera kr 796. Foto: Foto: Produsentene og Colourbox

Publisert Oppdatert

Barn er ofte morsomme å kjøpe julegaver til, og ønskelistene er gjerne på lengde med en tapetrull.

Men når barna blir tenåringer, kan moroa brått gå over i fortvilelse. For hva i all verden skal du kjøpe til en tenåring som stort sett bare er opptatt av mobilen sin?

Ikke fortvil, vi har tipsene du trenger!

Musikk på øret

- Jeg ville kjøpt ordentlige hodetelefoner for å få en skikkelig musikkopplevelse gjennom mobilen. For eksempel anbefaler jeg merket Bose,det er kvalitet, sier 15 år gamle Henrik Høven, tenåringsartist og finalist i MGPJr 2013. For ham, som for mange andre tenåringer, er musikk på øret en nødvendighet.

For eksempel kan SoundTrue Ultra in-ear headphones fra BOSE være et godt valg.

Men hodetelefoner finnes i et enormt utvalg i alle prisklasser, så her er det mange valgmuligheter.

Gammeldags (men hypermoderne) platespiller

Dersom tenåringen har gode hodetelefoner fra før av, kan en platespiller være et lurt julegavetips for den virkelig musikkinteresserte. En platespiller gir en annen musikkopplevelse enn bruk av hodetelefoner og digitale spillere, og passer godt for en tenåring som er opptatt av musikk.

Platespilleren Rega RP1 har kommet godt ut i tester av platespillere.

En gave som kan forevige gode minner i året som kommer er også en fin gave å legge under treet.

Et polaroidkamera eller et engangskamera kan være en populær gave til en bildeorientert tenåring.

Om du vil, kan du i tillegg legge med et par fine rammer og et fotoalbum.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

TIL MUSIKK- OG BILDEFRELSTE: Rega platespiller kr 2995, Bose ørepropper kr 1499, polaroidkamera kr 796.

TIL MUSIKK- OG BILDEFRELSTE: Rega platespiller kr 2995, Bose ørepropper kr 1499, polaroidkamera kr 796. Foto: Foto: Produsentene

God morgen, syvsover!

Det finnes to typer mennesker her i verden: De som rekker å drikke opp hele kaffekoppen om morgenen, og somlekoppen som alltid dunker tåa i hui og hast på vei ut av senga.

Dersom tenåringen du skal kjøpe gave til er av sistnevnte typen, kan en termokopp være en fin julegave å legge under treet.

Da kan den morgenstressa tenåringen våkne til en god kopp kaffe eller te på bussen, uten å måtte legge igjen halve ukelønna si på nærmeste kaffebar. Legger du til en pakke eller to med en ekstra god kaffe, vil tenåringen garantert få en mye bedre start på skoledagen neste semester.

Tikk, takk

Er tenåringen du skal kjøpe gave til en kronisk forsentkommer?

Da kan en klokke være et subtilt hint og en fin gave.

Klokkene fra Daniel Wellington er fine, og passer til både han og henne. Disse klokkene kommer i mange stiler og prisklasser.

Treningsnarkoman?

Veldig mange tenåringer er opptatt av trening og helse.

En fin gave til tenåringen i år er derfor treningstøy og treningsutstyr.

Dette er en gave som passer til både han og henne. En mobilavhenging tenåring klarer seg selvfølgelig ikke uten mobilen på trening, derfor kan en mobilholder til å ha på armen være en fin gave.

- Mobiltelefonen er et nyttig og motiverende verktøy på trening om man bruker den til å loggføre treningen, høre på musikk eller bruker en app med stoppeklokkefunksjon. Dette er fast inventar i min egen trening, og en økt skjer sjelden uten telefonen, sier treningsinstruktør, PT og helsejournalist Pia Seeberg, som driver helsebloggen www.piaseeberg.no.

Spark i baken

En treningsentusiast får aldri nok treningstightser, singleter, t-skjorter og sko, og treningstøy er derfor en fin gave til treningsglade tenåringer. Jo freshere farger, desto bedre!

En pulsklokke eller aktivitetsmåler er gøyalt for alle, mener Seeberg.

- Om du er aktiv både på trening og i hverdagen er det supert å få daglig input på hvor sporty du er! Og om du har ambisjoner om å bli mer aktiv, er det minst like genialt. Da får du automatisk et spark i baken til å komme i gang, sier Seeberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

TIL TRENINGSFRELSTE: Polar aktivitetsarmbånd kr 899, Adidas treningstopp kr 199, Gear mobilholder kr 149.

TIL TRENINGSFRELSTE: Polar aktivitetsarmbånd kr 899, Adidas treningstopp kr 199, Gear mobilholder kr 149. Foto: Foto: Produsentene

Digital detox

Dina Krokli jobber for UCan Coaching & NLP Academy og er ansvarlig for coaching av barn og ungdom.

Hun minner om at man ikke trenger å kjøpe ting og dingser i julegave til tenåringen.

Hun anbefaler i stedet en digital detox.

- Interessen for mobilen begynner tidlig i tenårene, og i enkelte tilfeller enda tidligere. Jeg vil anbefale å bruke penger på en opplevelse som kan være med på å styrke den verbale kommunikasjonen i hele familien. For eksempel kan julegaven til tenåringen i huset være en tur på teater, kino, konsert eller lignende, sier Krokli.

Pia Seeberg er enig i at en opplevelse er en hyggelig julegave.

- Inviter tenåringene med på noe fysisk og sosialt. I dagens samfunn er det fort gjort å tro at den «digitale sosialiseringen» tenåringer gjør via mobiltelefonen er mer interessant og givende enn å gjøre ting i fellesskap. Erfaringsmessig er ikke dette tilfellet. Ja, tenåringer trenger kanskje et ekstra push, men så fort de får være med på noe moro sammen med andre, enten det er med deg, på gruppetrening eller andre typer opplevelser, vil det motivere mye mer enn en app noensinne kan, sier hun.

Den hyggeligste gaven trenger ikke være den dyreste, minner Seeberg om.

- Verdien du får av fysisk aktivitet, samvær og mestringsfølelse er uslåelig. I mine øye er det tidenes julegave. Og det beste av alt? Det trenger ikke koste en krone, sier hun.

Retro moro med brettspill

En annen gave som kan være hyggelig for hele familien, er brettspill.

Klassiske brettspill er tilbake på moten, og det er en super julegave som tenåringen kan ta med seg på vennekveld.

Et morsomt brettspill de fleste liker er «Alias». Det er en ordlek der man i hui og hast skal forklare så mange ord som mulig til sin lagkamerat kun ved bruk av synonymer og beskrivelser. Dette spillet vil garantert få desibelnivået blant deltakerne i sofakroken til å nå nye høyder.

Om du vil gi bort et spill som gir alle i huset, inkludert aldrende akademikere, noe å bryne seg på, er «Bezzerwizzer» et godt valg. Det er et morsomt kunnskapsspill, der alle i familien kan bidra.

Strikke, strikke

Dersom du ikke synes brettspill eller en annen opplevelse ikke blir analogt nok for årets julegave, kan du for eksempel lage en «goodiebag» med alt tenåringen trenger for å strikke.

Lag en kurv med garn, strikkepinner og en oppskrift på en lekker genser, så har du en julegave som både kan senke tenåringens stresshormoner – og gi et flott resultat når plagget er ferdig.

Skyt gjerne inn et avtalt lynkurs hos bestemor dersom tenåringen ikke har hvilt øynene på et strikketøy siden håndverkstimene på barneskolen.

Og hvis alt annet går skeis:

- Et par gode sokker for å holde seg varm på bena. Det blir man alltid glad for, lover tenåringen Henrik Høven.

TIL EN SOM TRENGER DIGITAL DETOX: Bezzerwizzer brettspill kr 598, strikketøy fra ca kr 400, termokopp fra Åhlens kr 99.

TIL EN SOM TRENGER DIGITAL DETOX: Bezzerwizzer brettspill kr 598, strikketøy fra ca kr 400, termokopp fra Åhlens kr 99. Foto: Foto: Produsentene og Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning