GPS-klokke til barn

Gir GPS-klokker for barn en falsk trygghet?

En barneklokke med GPS lar foreldrene kommunisere med og spore barnet.

GPS-KLOKKE TIL BARN: En GPS-klokke fungerer på mange måter som en mobiltelefon, og gjør det mulig for foreldrene å kommunisere med og spore barna.
GPS-KLOKKE TIL BARN: En GPS-klokke fungerer på mange måter som en mobiltelefon, og gjør det mulig for foreldrene å kommunisere med og spore barna. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Dette er GPS-klokke for barn:

  • Foreldrene kan se hvor barnet befinner seg til enhver tid
  • Barnet kan ringe til foreldrene, og foreldrene kan ringe til barnet
  • Fungerer på mange måter som en mobiltelefon

- Det er flere typer GPS-produkter på markedet, forteller direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

- Vi finner blant annet klokker og armbånd, vanlig GPS som man kan legge i ransel og feste på belter, eller apper man kan laste ned på mobilen, sier Thon.

For eksempel: en barneklokke med GPS gjør at du kan følge med på barnet ditt når han eller hun er ute på egenhånd. Barnet kan ringe foreldre fra klokken via mamma og pappa-knappene. Mamma og pappa kan også ringe til klokken og snakke med barnet.

GPS-klokke for barn

En enkel GPS gjør at foreldre til enhver tid kan se på et kart hvor barnet befinner seg, via smarttelefon, nettbrett eller PC.

I tillegg til å se hvor barnet ditt er til enhver tid, kan du også se hvor barnet har vært tidligere.

Men, denne teknologien blender oss og vil virke mot sin hensikt, mener flere av kritikerne, deriblant Thon.

- Dette er jeg negativ til, av flere grunner. For det første fordi jeg tror at hvis foreldre skal lære barna sine om personvern, det at det ikke er lov til å dele bilder av andre uten tillatelse eller å ikke ta bilder av andre barn, og respektere andres privatliv, så må foreldre begynne med seg selv og respektere barnas privatliv, sier han.

Thon mener at GPS-overvåkning sender helt feil signal til barna.

- For eksempel at verden er et skummelt sted, dette stemmer ikke i Norge. Vi bor i et trygt land, og barna skal ikke være redde her, mener direktøren.

Ikke minst tror han at GPS-overvåkning kan gi en falsk trygghet dersom det skulle oppstå en farlig situasjon.

- Da må foreldre heller lære barna hvordan de skal håndtere vanskelige situasjoner i møte med fremmede. For eksempel prøve å rope om hjelp, løpe unna, løpe til andre voksne, og foreldrene bør snakke om situasjoner hvor man kan lokkes inn i bil, og hvordan man skal unngå dette, sier Thon mens han understreker:

- Det er viktig å snakke om disse situasjonene og lære barna å ivareta egen sikkerhet.

Les også: Slik får du den gode samtalen med barnet ditt

GPS-klokke og tillitsforhold

Berit Andersen, seniorrådgiver hos Medietilsynet, støtter Thon fullt ut.

- Bruk av GPS-teknologi kan lett gi foreldre en falsk trygghet, samtidig som det kan skape unødvendig frykt hos barnet ved at man fokuserer på at verden er et farlig sted, sier Andersen.

Medietilsynet er skeptisk til en ukritisk bruk av denne formen for overvåkning av barn.

GPS-KLOKKE: En barneklokke med GPS gjør at du kan følge med på barnet ditt når det er ute på egenhånd.
GPS-KLOKKE: En barneklokke med GPS gjør at du kan følge med på barnet ditt når det er ute på egenhånd. Foto: Getty Images

- Vi mener at barn, som voksne, har rett på et privatliv og at de bør lære seg å håndtere livet og ta fornuftige valg uten å bli kontrollert, sier Andersen videre.

Hun mener at dersom foreldre ønsker å benytte seg av utstyr for GPS-overvåkning, er det viktig å snakke med barna sine om hvorfor man ønsker å bruke dette.

- Foreldrene bør reflektere rundt spørsmål som "hvorfor gjør jeg dette, hva betyr det for mine barn og hva betyr det for meg som forelder – hva vil jeg egentlig oppnå?". GPS-overvåking griper tungt inn i barn og unges privatliv, og det er viktig å være bevisst på at barnets følelse av å være overvåket kan skade tillitsforholdet mellom barn og voksne, sier Andersen.

Les også: De beste appene som barna kan bruke

Egen mobil til barnet

Thon forteller at Datatilsynet har hatt mange målinger på hva foreldre egentlig synes om GPS-overvåkning av barna.

- Det har vist seg at dette er noe som mange er skeptiske til, og jeg tror at det er en del som kvier seg for å gjøre dette. Men foreldre bestemmer jo dette selv, sier han.

Han er ikke skråsikker på om denne måten å passe på barna vil benyttes av flere foreldre i fremtiden, men han håper ikke det.

Thon mener i stedet at det er forskjell på å la barnet ha egen mobil som foreldrene kan ringe til fremfor at barnet blir overvåket av foreldrene hele tiden.

- Jeg har ikke spesielle grenser for når barna skal få egen mobiltelefon, det kan være gode grunner for ene eller det andre. Men jeg syns at 6 år er veldig ungt for å ha egen mobil, sier han.

Samtidig:

- Om man vil gi barnet mobil bør i alle fall foreldre snakke om dette i klassen og bli enige om når det er greit å gi barnet mobil, sier Thon videre.

Forstår foreldres behov for å beskytte

Selv om Andersen og Medietilsynet ikke støtter bruken av GPS-overvåkning, mener hun at det er lett å se denne type teknologi med bekymringsbrillene på.

- Dermed er det også forståelig at foreldre ønsker og har behov for kontroll, beskytte og holde barna trygge. De fleste har vel kjent på frykten for at barnet skal komme bort fra familien i folkerike forsamlinger, eller på ferie i en fremmed storby, sier rådgiveren og fortsetter:

- I slike sammenhenger, og jo yngre barnet er, jo mer fornuftig kan argumentene for bruk av GPS-overvåkning framstå.

At foreldre ønsker å beskytte barna sine er positivt, men Andersen mener at det like fullt er negative etiske, tekniske og mellommenneskelige problemstillinger knyttet til bruk av GPS- tjenester.

- Dette bør foreldre ha tenkt igjennom, og ha et bevisst forhold til, før de eventuelt velger å benytte seg av denne type sporingsteknologi, understreker Andersen.

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2016, og sist oppdatert 16/11 2017.

Les også