Oppdragelse:

- Still krav til barnet ditt!

Åtte måter du gjør det på.

BLÅS I MYTENE: Du trenger ikke leke med Lego for å gi barnet ditt en god barndom, mener dansk hjerneforsker.

BLÅS I MYTENE: Du trenger ikke leke med Lego for å gi barnet ditt en god barndom, mener dansk hjerneforsker. Foto: Foto: Thinkstock

Publisert Oppdatert

Ann Elisabeth Knudsen (52)

Dansk hjerneforsker. Arbeider som lektor, konsulent og foredragsholder.

Har skrevet flere bøker om barns hjerner og de nevrologiske forskjellene mellom kjønnene.

Mor til tvillingene Astrid og Sigrid, 20 år.

Den danske hjerneforskeren Ann Elisabeth Knudsen vil ha oss til å ta foreldreautoriteten tilbake – og stå fast ved at vi har valgt et voksenliv. I dette intervjuet slår hun fast at barndommen ikke går i knas selv om foreldre ikke bygger Lego eller gir barna sine all oppmerksomhet hundre prosent av tiden.

1. Hva kan vi foreldre bli bedre til?

- Foreldre kan slutte å føle skyld og angst og hele tiden tenke at ”å nei, jeg ligger ikke på gulvet og bygger Lego med ham – da er jeg ikke en god forelder”.

Stå heller fast ved at dere har valgt et voksenliv med arbeid og plikter, og at dere ikke gidder å leke med Lego lenger.

Det er oppstått en myte om at den gode barndom var den gang mor gikk hjemme med barna. Men den gangen var det jo en minibarnehage der hjemme, og mor skulle ta seg av mange barn og plikter, så det enkelte barn fikk ikke på langt nær så mye tid som i dag.

Vær en foreldreautoritet

2. Hva er dagens foreldres største utfordring?

- Det er å være en foreldreautoritet. Det er ubehagelig og anstrengende å gi barna plikter og kreve at de bretter sammen klær og rydder opp etter seg selv. Men det er så viktig, fordi grunnlaget for jeg-et begynner å bli formet i treårsalderen. Barn får ekte selvverdi og en følelse av at de spiller en viktig rolle i familien når vi stiller krav til dem.

Det at foreldrene setter grenser og er en autoritet, gir barnet den første opplevelsen av ”hvem er jeg, hvor er mine grenser, og hvor går jeg hen?”. Hvis de ikke lærer å kjenne de grensene i en tidlig alder, kan konsekvensen bli at de som 16-åringer kjører rundt foran politistasjonen i en stjålen bil i håp om at samfunnet setter de grensene for dem som foreldrene ikke har gjort.

Det kan også bli en utfordring sosialt, fordi ingen vil ha besøk av det barnet som alltid vil ha en kule is til, og som aldri sier takk for maten eller bærer tallerkenen sin ut. Det er virkelig trist for de barna, for de vil alltid ha en følelse av at noe går galt når de er sammen med andre, men de kan ikke forstå hvorfor.

Vis barna at du er voksen

3. Hva er det viktigste en familie kan gjøre for seg selv?

- Det er å skaffe seg tid til å være i hjemmet sammen med barna.

Flytt så mange av arbeidsoppgavene som mulig hjem. Bare å være i huset sammen med barna er kvalitetstid.

Barna skal kunne oppsøke foreldrene og henvende seg til dem hvis det er nødvendig, men foreldre må samtidig vise barna at de er voksne og har sine egne ting å holde på meg.

4. Hva kan vi foreldre være stolte av?

- Dagens foreldre er gode til å gi barna valgmuligheter, til å snakke med dem og språkliggjøre dem. Barn i dag er enormt gode til å sette ord på sine følelser og formulere seg om det som finnes inne i dem. Det er noe vi ikke selv hadde et språk for da vi var barn, for det var ingen som spurte oss på samme måte som foreldre gjør i dag. Det er bra, for det kan være mye selvhelbredelse i å kunne sette ord på sine følelser.

Ikke lytt til mytene om god barndom

5. Hva er ditt beste råd til dagens foreldre?

- Ikke å lytte til myten om hva en god barndom skal være. Mediene er fulle av historier om foreldre som drar på jordomseiling med barna for å ”oppleve den tiden som aldri kommer igjen”. Men virkeligheten er at det ikke lar seg gjøre for de fleste – og kanskje er det heller ikke et oppriktig ønske.

6. Hva kan vi lære av fedrene?

- Mødre kan lære å slappe mer av og slippe den indre kaosberedskapen. Menn tar barnet og går – og finner ut av det på veien. Så kan det godt hende at ting ikke helt går som de hadde trodd – men de går.

Undersøkelser har vist at kvinners stressnivå stiger på vei hjem fra jobb, mens menns synker. Kvinner tenker hele tiden flere trekk frem i tid – det gjør menn kun når det handler om sjakk! Så før vi kvinner får sett oss om, er vi i gang med å rope til mannen og fikse alt der hjemme. Men det ville være enklere å være en del av familien hvis vi kunne slappe litt mer av.

Anerkjenn barna for den de er

7. Hva kan dagens fedre bli bedre til?

- Å komme litt raskere på banen.

Hvis fedre i høyere grad tenkte ”vi” før ”jeg”, ville de gi oss kvinner mer plass til å slappe av.

Hvis de kunne tenke på å kjøpe brød og melk med hjem fra jobben eller helt av seg selv huske å finne en liten gave til barnebursdagen, ville de også slippe hele tiden å bli bebreidet hjemme.

Det er ikke fordi de skal gjøre det samme som oss kvinner, for barn har godt av å se at det finnes forskjellige måter gjøre ting på. Men barn har ikke godt av at det er dårlig stemning eller irritasjon i luften hele tiden.

8. Hva kunne barn trengt mer av?

- Barn kunne godt ha fått mer anerkjennelse for å være dem de er.

I praksis handler det ikke bare om å rose sitt barn når hun har laget en fin tegning. Innimellom skal du huske på å ta tak i henne når hun sitter og ser på tv og si ”å, for en herlig unge du er!” Hvis barnet ditt ser forbauset på deg når du sier det, vet du at du har gått i fellen med å bare gi ros for prestasjoner.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag