Familieøkonomi:

Småbarnsfamilier har farlig høy gjeld

Familier med barn under 6 år har så høy gjeld at de vil havne i økonomisk krise dersom en av foreldrene faller fra.

HØYT BOLIGLÅN: 28 prosent av norske småbarnsfamilier har gjeld som overstiger tre ganger familiens samlede inntekt. Det kan føre til økonomisk krise dersom en av foreldrene faller fra.

HØYT BOLIGLÅN: 28 prosent av norske småbarnsfamilier har gjeld som overstiger tre ganger familiens samlede inntekt. Det kan føre til økonomisk krise dersom en av foreldrene faller fra. Foto: Foto: Colourbox

Publisert Oppdatert

Unge par med små barn har mest gjeld, skriver Dagsavisen. Det kan føre til økonomisk krise dersom en av foreldrene faller fra.

Ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at mer enn hver femte familie der det yngste barnet er under seks år har mer enn tre millioner kroner i gjeld. Ni prosent har mer enn fire millioner kroner i gjeld. Tilsvarende tall for alle husholdninger var henholdsvis sju og tre prosent, skriver Dagsavisen.

Ifølge SSB har 28 prosent av norske husholdninger med barn under seks år en gjeld som overstiger tre ganger samlet inntekt. Det gjør småbarnsfamiliene svært økonomisk sårbare ved for eksempel et uventet dødsfall.

Familieøkonomi: Så mye koster barnet deg.

- Kvinner utsatt

Pensjonsøkonom Kristin Myrmo i Sparebank1 fastslår at økonomien til familier med en slik gjeldsbelastning ikke tåler at den ene av foreldrene faller fra. Kvinner er spesielt utsatt, ettersom de ofte har lavere inntekt enn mannen.

- Da må de kanskje forlate hjemmet sitt midt i det hele, sier Myrmo til Dagsavisen.

Med vilje og disiplin kan småbarnsfamilier spare 120 000 kroner på kun ett år.

- Bind renten

Forbrukerøkonom Christine Warloe har tidligere vurdert utgiftspostene for en vanlig småbarnsfamilie i Foreldre & Barn. Hun gir blant annet følgende råd om bolig og boliglån:

  • Hold deg oppdatert om rentenivået - bruk www.finansportalen.no. Ring banken din dersom du ser at de andre bankene reduserer renten (den som maser, får). Ha referansepunkter når du forhandler om renten. Refinansier hvis du har pusset opp nylig.
  • Unngå for mange boligbytter. Alle boligbytter koster penger i form av kjøps- og salgsomkostninger. Sjekk om du kan hoppe over et boligbytte. Kanskje kan dere gå rett til den ønskede boligen hvis den har en utleiedel. En leieinntekt på 8000 kroner i måneden dekker renter og avdrag for et ekstralån på 1,6 millioner med dagens rentenivå. Hvis dere gjør dette, bind renten - for hele eller deler av lånet - for å sikre forutsigbare boligutgifter fremover. Fastrente er gunstig nå.
  • Ikke puss opp mer enn nødvendig. Finn ett, tidsnøytralt uttrykk som varer over år. Gå for kvalitet, men ikke legg inn luksusfliser hvis du skal flytte. Det får du lite igjen for.

Les resten av Christine Warloes økonomiråd til småbarnsforeldre.

Les også:

Barn koster deg dobbelt så mye som du tror

Handle stort og spar 26 000 kroner

Snakk med barna om økonomi

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning