Per Olav Sølvberg

  • Forfatter av bøkene "Familiesirkus - 52 fabelaktige ting å gjøre sammen" og "Gateleker for hele gjengen".
  • Utdannet Montessorilærer. Jobber som frilansestylist, og brenner særlig for enkle tips til morsomme familieliv.
  • Har sin egen faste ukentlige spalte i Foreldre.no.
  • Far til Filippa, Leonora, Ferdinand og Emrik.

Alt blir bedre når du lager det selv! Selv om en is på pinne er godt i varmen, og en god fløteis passer perfekt i barnebursdag, så er den aller beste isen den dere lager sammen.

En lekker sorbett er et enkelt alternativ for noe leskende kaldt, og ved å lage isen selv har dere også full kontroll på hva som havner i den. Spesielt praktisk for deg som av ulike grunner foretrekker alternativ is.

Dette trenger dere:

Til 6 personer:

  • 175 gram sukker
  • 6 sitroner
  • en klype salt
  • 1 blad gelatin

I tillegg trenger dere følgende utstyr:

  • sil
  • bolle
  • gaffel
  • kniv
  • mixmaster
  • gryte

Slik gjør du det

Skjær toppen av sitronene. Disse brukes til lokk på desserten ved servering. Skrap ut alt sitronkjøttet ved hjelp av en teskje. Ha alt fruktkjøttet oppi silen og press ut saften ned i bollen.  Sett sitronsaften kaldt.

Skjær en tynn skive av bunnen på hver sitron slik at de vil stå pent på fatet når du skal servere isen. Legg sitronskallene i frysen frem til du skal bruke de.

I en lite gryte koker du opp 175 gram sukker sammen med en klype salt og 175 ml vann. La det koke lett i ca 5 min til det blir en sirup.

I mellomtiden legger du gelatinbladet i en kopp med vann.
Når sirupen er klar presser du vannet av gelatinen og rører den ut i sirupen. La sirupen avkjøle seg.

Når sirupen er kald tilsetter du 125 ml kaldt vann og 175 ml kald sitronjuice. Nå kan du enten kjøre blandingen i ismaskin (vi har tidligere testet ismaskiner) om du har det eller fortsette slik:

Sett blandingen i fryseren. Etter ca 45 minutter rører du i blandingen med en gaffel. Pass på å få med alle krystaller langs kanten. Fortsett å rør i blandingen ca en gang hver halvtime. Når blandingen begynner å bli så tykk at det er vanskelig å røre, bruker du mixmasteren og rører opp isen til den blir fluffy. Nå er isen klar og du lar den stå i frysen minst 3 timer før servering.

Lage sitronsorbet, hjemmelaget sitronsorbet, sitronsorbet oppskrift

HJEMMELAGET SITRONSORBET: Å ta ut fruktkjøttet av sitronen kan ta litt tid. Barna kan godt hjelpe til med å ta ut kjøttet © FOTO: Per Olav Sølvberg

Lage sitronsorbet, hjemmelaget sitronsorbet, sitronsorbet oppskrift

HJEMMELAGET SITRONSORBET: Et par mynteblader kan være fint som pynt til denne supergode sommerisen. © FOTO: Per Olav Sølvberg

Les hele saken

Se flere saker fra: Per Olav Sølvberg

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!