Barn og penger

Slik blir sparing en lek for barna

- Det er aldri for tidlig å lære om økonomi.

BARN OG PENGER: Ukelønn er god begynnelse for å lære om penger.
BARN OG PENGER: Ukelønn er god begynnelse for å lære om penger. Foto: Thinkstock
Sist oppdatert

Kristina Picard:

Jobber som forbrukerøkonom hos Storebrand og har som oppgave å gi gode privatøkonomiske råd med tanke på din lommebok. Jobbet tidligere som økonomiredaktør i DinSide, og har også vært innom TV, blant annet som coach i NRK-serien Teenage Boss.

Penger vokser dessverre ikke på trær, i motsetning til hva mange barn synes å tro. Ved å lære de minste om pengebruk lenge før de selv får et økonomisk ansvar, vil du gjøre dem en stor tjeneste for fremtiden.

Ukelønn kan være til stor hjelp.

Barn i barnehagealder er svært mottakelige for ny lærdom, så det er aldri for tidlig å begynne. La dem lære gjennom lek.

Vi har snakket med forbrukerøkonomene Silje Sandmæl og Kristina Picard, og her får du tipsene som motiverer og gjør sparingen til noe gøy!

  • Et konkret sparemål er viktig å ha for at de minste skal synes at sparing er gøy. Det er verdifullt for barna å lære at de ikke kan få det de ønsker med det samme. Følelsen av at alt er nytt og spennende er sterk, og da kan det være ekstra sunt å få litt tid til å tenke seg om.
  • For små barn føles selv noen få uker uendelig lenge, så spar med kort tidshorisont. Premien bør komme før barna blir lei. På denne måten vil de bli motivert til å starte sparingen på nytt.
  • De yngste forstår ikke helt konseptet med ukelønn, men for de litt større er dette en fin måte å introdusere sparing på. Penger fra bursdager kan spares, men disse kommer bare en gang i året. Panting av flasker kan være en ypperlig ekstrainntekt. La barna være med på dette mot at de får beholde hele eller deler av pantebeløpet. Her får de læring om gjenbruk med på kjøpet!
  • En gjennomsiktig sparebøsse gjør det enkelt å se at pengene vokser. Når barnet blir litt større, kan du opprette en egen konto i nettbanken din. Gi den et personlig navn som barnet forstår, for eksempel «Jonas' penger». Sjekk kontoen sammen med jevne mellomrom for å se at pengebeløpet vokser.
  • Dersom barnet sparer til noe som er kostbart, kan du introdusere en ekstra belønning for å øke motivasjonen. Avtal gjerne at du vil betale det resterende beløpet når barnet ditt selv har klart å spare halvparten.

  • De fleste barn vil synes det er gøy å spare penger som de selv har tjent. Lag et system hvor barnet får en liten pengesum mot å gjøre enkle oppgaver som for eksempel å dekke på bordet eller rydde ut av oppvaskmaskinen. Her er mulighetene mange! De små vil ofte sette større pris på og ta bedre vare på leker eller annet som er kjøpt for egentjente penger.
  • Gi barnet muligheten til å spare eller bruke. På 17.mai, for eksempel, kan de få en sum med penger. Bruker de ikke alt på pølser, is og brus har de noe å putte til side til sparemålet sitt. Det samme kan gjelde i sommerferien. Der kan man også gi lommepenger og la barnet selv fordele de og bruke pengene på de de ønsker. Foreldrene slipper da mas, og barna lærer seg å fordele penger utover en lengre periode.
  • Barn er veldig konkrete. Tegn gjerne et søylediagram som på en enkel måte illustrerer hvor langt man har kommet i sparingen.
  • Lek butikk hjemme og sett gjerne pris på de ulike varene i hyllene. Her er det bare fantasien som setter grenser! Ved å late som man teller, handler, betaler og gir tilbake vekslepenger vil barnet lære om økonomi og sparing på en engasjerende og morsom måte!

Les også:

Droppet gaver på babyshower - ga pengene til dødssyke barn

Vi kårer årets jordmor - kjenner du henne?

Livet etter mamma: - Det var fantastisk å høre barna le igjen

Silje Sandmæl:

Jobber som forbrukerøkonom hos DnB, er programleder for TV3s program Luksusfellen og spaltist i Foreldre & barn.

Send spørsmål til [email protected].

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også