Melketann-indeksen

Så mye er en melketann verdt

Det kan bli dyrt å være tannfeens assistent. Hva er egentlig den riktige prisen på en melketann?

STOR BEGIVENHET: Det oppleves som stort å miste tenner, men trenger nødvedigvis pengen fra tannfeen være stor av den grunn?
STOR BEGIVENHET: Det oppleves som stort å miste tenner, men trenger nødvedigvis pengen fra tannfeen være stor av den grunn? Foto: www.colourbox.com
Sist oppdatert

Den første tannfellingen er en stor begivenhet, og da kan det kanskje være fristende å være litt rundhåndet med betalingen. Som assistent for tannfeen er man tross alt litt følelsesmessig involvert i hendelsen, og når junior legger tannen i vann med et sukkersøtt, tannløst smil om munnen er det lett å la seg sjarmere. Men hvor mye er egentlig en melketann verd?

Varierer mye

En uformell sjekk på Barn i magen sitt forum viser at prisen varierer ganske kratig. Mange tannfeer legger seg på rundt 20 kroner tannen, men det finnes også dem som er langt rausere.

"Hos oss havnet første tann samtidig med første feriedag. Da ble det hele 170 kroner", skriver en. Andre forteller at de gjør forskjell på tenner med og uten hull, og noen velger å betale bedre for jekslene enn de andre tennene.

"Man får ingenting for 20 kroner, i dag, bortsett fra snop. Foretrekker derfor at han kjøper noe mer varig som lesestoff", skriver en annen.

Hva synes du barna bør få for en melketann? Stem her

- Tipper det blir 20 kroner

Hvor mye betaler du for tanna?

Vi spurte på Barn i magen forumet hvor mye småbarnsforeldre betaler for barnas tenner. Her er noen av svarene vi fikk:

"50 for aller første,10 for de vanlige og 20 for jeksel."

"Hos oss har det vært mellom 20-25 kroner.. men den han måtte trekke var litt mer."

"Her har alle tenner kostet 20 kr - enten det var jeksler eller ikke."

"Hos oss havnet første tann samtidig med første feriedag. Det ble hele 170 kr kroner. For å ikke skru opp forventningene så sa vi at det også var feriefeen som kom. Ellers så har det vekslet litt, alt etter hva vi har. Men som regel er det 20-40 kr."

"15 kr, men kommer litt an på hva vi har av mynter. Han fikk 14 kroner en gang og 15 kroner gangen etter. Første gang var det en tier og 4 kronestykker, mens gang to var det en tier og en femmer. Han følte seg lurt gang to da det var færre mynter. Nå kan han telle penger, så vi holder oss vel til 15 kr tenker jeg."

"Har jeg en 20 kroning, får hun den. Har jeg kun en 10 kroning, får hun den. Jenta mi er kun opptatt av å få en penge, verdien er ikke vesentlig for henne ennå."

"Den første kosta 20 kr, den neste kosta 10. Og det er det vi har holdt oss på. Rimelig dyre tenner om man skal gi 50 kr for hver."

"Jeg er født i 1988. Jeg husker at jeg mistet min første tann da jeg var 5 år og da fikk jeg 5 kr for den.. Ellers har jeg fått alt fra 20-150 kr...OFTEST over 60kr."

"Her var tannfelling veldig etterlengtet. Jr. er snart 8 og har bare mistet to tenner. Dette ble da nesten en liten begivenhet, så han fikk det jeg hadde av mynter første gangen (ca 40 kr) og en 50-lapp andre gangen. Synes det er helt greit, for man får jo ingenting for 20 kr nå i dag, bortsett fra snop. Foretrekker at han kjøper noe mer varig, som lesestoff e. lign."

"For små barn er det morsomt med mange småpenger. Mange kronestykker og en eller to femmere for eksempel."

"En gang glemte "tannfeen" å bytte ut tanna med penge, så i vill panikk - på morgenen etter ungen hadde kommet ut av rommet og lurt på hvorfor tannfeen ikke ville ha tanna - sprang tannfeen inn på rommet med en neve småpenger. Tannfeen har vært her, ropte jeg da jeg så glasset. Den tanna viste seg å være verdt hele 82 kroner den."

"100,- for første, og 50,- for de neste."

"Syns 20 kr. var en ussel sum. Tror nok vi kommer til å legge oss på 50 kr."

"Tannfeens tariff her i området er kr 20,- pr tann. Med tanke på hvor mange tenner som skal ut, så holder det lenge med kr 20,-."

Camilla Hagstrøm er førskolelærer i Kløverenga barnehage i Nes på Romerike. I tillegg er hun mamma til en liten gutt som går og venter veldig på å miste sin aller første tann. Hagstrøm har sans for tradisjonene med å betale for tennene, men mener personlig det er greit å holde seg til penger som kan legges oppi glasset.

- Jeg syns det blir litt voldsomt når pengene må legges under glasset, så da betyr det at jeg vil velge mynter. Tipper at en 20-krone blir vår sum, men vi får se om den aller første kanskje er litt ekstra verdifull, sier hun.

Fin tradisjon

- Dette med tannfelling handler mye om tradisjon. Det er et slags overgangsrituale for meg, og hos oss har det alltid vært fokus på fantasi og lek. Altså har tannfeen hatt en stor plass for mine barn, og det hadde den også for meg og mine søsken, sier Hagstrøm. Hun mener det er rett og rimelig at tannfeen må betale litt når hun absolutt ønsker seg tennene våre.

- Det eneste jeg aldri skjønte selv var hvordan tennene mine havnet i den lille samleboksen som min mor hadde i settekassen, sier hun og ler.

Blir store

Førskolelæreren mener man bør unngå å presentere pengene fra tannfeen som en belønning.

- Dette er ikke noe barna har muligheten til å påvirke selv, men så lenge man har fokus på dette som en tradisjon og en slags lek tror jeg det kan være fint for barnas selvbilde. Det gir dem en god følelse rundt det å bli eldre og snart være klar for skolen, sier hun.

Forskjellsbehandling?

Og når det gjelder yngre søsken og deres følelser når storebror eller storesøster får tannfebesøk, ser hun ingen grunn til å bekymre seg.

- Jeg har hørt om foreldre som er så redde for forskjellsbehandling at når eldstemann begynner å miste tenner, får de yngre søsknene de samme godene. Da blir litt av poenget borte for meg, sier hun.

Rettferdig til slutt

Camilla Hagstrøm mener barna ha godt av å få lov til å glede seg til noe og lære at alt har sin tid.

- Og foreldre trenger nok å lære at å behandle barna likt ikke er det samme som rettferdighet eller snillhet. De store må få lov til å bli store helt på egenhånd for det blir tidsnok lillebror eller lillesøster sin tur, sier hun.

Gode barndomsminner

Også for forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea er tannfeens besøk et godt barndomsminne. Et minne hun gjerne vil gi egne barn også.

- Tradisjonen i seg selv er positiv og gjør at man ser tilbake på det å miste tenner som noe fint, til tross for at det gjorde litt vondt, sier Warloe.

- 20 kroner er en grei sum

Når det gjelder størrelsen på pengebeløpet i glasset, mener forbrukerøkonomen at man bør legge seg på myntnivå.

- Jeg syns 20 kroner er en grei sum, og pengen bør selvfølgelig ikke gå til godteri, men puttes på sparegrisen, sier hun. Warloe mener man bør være forsiktig så slike små oppmerksomheter til barna ikke vokser seg for store.

- Det hender nok det tar litt av for mange, noe man også ser på julekalendergavene som stadig blir større. Som foreldre kommer man da inn i en spiral der alt blir veldig kostbart, og der man hele tiden må strekke seg for å overgå det man gjorde sist, sier hun.

Ingen inntektskilde

- Etter min mening har det ingen hensikt at belønningen fra tannfeen blir så stor. Det er ikke det som er poenget her. En større sum vil ikke egentlig gi noen større lykkefølelse for barnet, for her er det mystikken rundt det som skjer i løpet av natten som er viktig, sier hun. Skal man lærer barna gode pengevaner, ville derfor ikke forbrukerøkonomen basert seg på tannfeens innskudd i sparegrisen.

- Da er nok lommepengeordningen et bedre sted å starte, sier Warloe.

Les også:

Får barnet ditt for mye lommepenger?

Slik pusser du barnas tenner riktig

Tannpussen avslører deg

Gjør tannpussen til en lek

Denne saken ble første gang publisert 27/03 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også