Billig ferie med barn

Sjampisluksus til øl- og pølsepris

Og 12 andre knalltips til billig drømmeferie.

RIMELIG:En sjampanjehelg på svenske herregårder gir deg luksusfølelelsen uten at du trenger å sprenge budsjettet.

RIMELIG:En sjampanjehelg på svenske herregårder gir deg luksusfølelelsen uten at du trenger å sprenge budsjettet. Foto: FOTO: Hooks herregård

Publisert Oppdatert
DETTE ER SILD: Restauranten Atelier Amaro i Warsawa gir deg gourmet-opplevelser i toppklasse til norske åttitallspriser.

DETTE ER SILD: Restauranten Atelier Amaro i Warsawa gir deg gourmet-opplevelser i toppklasse til norske åttitallspriser. Foto: FOTO: Morten Solli

Hva er luksus? For noen, glamorøse hoteller, endeløse hvite strender, gourmetmat, dyr vin og svale drinker. For andre, lang fottur i norske fjell med selvfisket ørret tilberedt på stormkjøkkenet.

Tipsene her er myntet på det som i utgangspunktet er dyrt, men likevel kan bli en relativt billig ferie, med noen få kreative grep.

Luksusfølelsen behøver ikke å koste mange tusenlappene:

Svensk luksus til spottpris

- Du får helgeovernattinger på svenske herregårder til 1500 kroner, inkludert all mat. Dette er fantastiske steder med veldig god mat, som ligger en grei kjøretur unna for mange, sier Torild Moland, redaktør i Magasinet Reiselyst.

smultronställen.se fant vi for eksempel en champagne-weekend med femretters middag til 1900 svenske kroner! Det skulle vel være innenfor luksusdefinisjonen?

Også norske høyfjellshoteller har mange bra pakker i mellomsesongene, mener Moland.

- Særlig i november og mai er det mange bra tilbud, sier hun.

Polsk helg

Sentral- og Øst-Europa fortsatt rimelig. Warsawa er et alternativ du med fordel kan vurdere. Fly tur/retur får du for rundt 1000 kroner, og flott hotellrom for omtrent det samme.

I den gamle østblokkbyen er prisene fortsatt svært gunstige på det meste.

Ta gjerne turen til den fantastiske gourmetrestauranten Atelier Amaro. Her vil en sjuretters lunsj eller middag med tilhørende supervin vil koste deg rundt en tusenlapp per hode.

Billig ferie i Asia

Torild Moland har et hett Thailand-tips:

- Om du reiser i perioden mai til begynnelsen av juli, kan du få dobbeltrom hos den velrennomerte hotellkjeden Six Senses for 450 kroner natten. Flyreisen koster deg rundt 5000 kroner.

Skal du reise internt i Asia, anbefaler Moland å sette sammen turen selv og benytte reiselskapet Air Asia.

- Asia Air gir deg Norwegian-kvalitet til Ryanair-priser, men med god asiatisk mat som bonus.

Generelt kan det lønne seg å sjekke ut nyere destinasjoner, om du vil reise med et charterselskap. Kapp Verde-øyene, for eksempel, er enda mer værsikkert enn Kanariøyene og billig på høsten.

10 tips som kan spare deg for mangfoldige tusenlapper

1. Lei timeshare

Timeshare-leiligheter kan bli stående ubrukt i lange perioder. Har du mulighet til å ta ferien din i perioder med mange tomme leiligheter, kan du gjøre særdeles gunstige avtaler.

Det amerikanske nettstedet redweek.com hevder å være aller størst på dette. Du må registrere deg som bruker for å få tilgang på utleiemulighetene.

2. Bruk søkemotorene aktivt

Sjekk luksustilbud på finn.no. Søk opp ordet "luksusferie" og sorter på pris. Da vi sjekket, fant vi for eksempel hotell-luksus på Maldivene for 15.000 for eksempel, fly inkludert, eller en uke på Mauritius til samme pris.

3. Sjekk sesongvariasjonene på reisemålet

Det er fort gjort å bomme på været på steder som ligger langt borte. Regnperiodene på eksotiske reisemål kan være ganske lokalt ulike. Du er neppe interessert i å fly halve jorda rundt for å tilbringe strandferien i pøsende regn. Men i begynnelsen eller enden av sesongene er ofte prisene lavere.

4. Nett-auksjon

Noen nettsteder lar deg legge inn bud på hotellet eller reisen. Skyauction, for eksmpel, har en rekke temmelig fristende destinasjoner der minstebudet er satt til 99 dollar per natt. Er du heldig, kan du sikre deg et hotellkupp!

5. Reis østover

MALDIVENE: Kanskje ikke så uoppnåelig som du trodde?

MALDIVENE: Kanskje ikke så uoppnåelig som du trodde? Foto: FOTO: Wikipedia

De baltiske landene er fortsatt markant rimeligere enn sammenlignbare reisemål i Vest-Europa. Storbyer som Riga og Tallin har god infrastruktur og fantastisk arkitektur - du kan bo på firestjerners hotell for godt under tusenlappen.

6. Book et hemmelig hotell

Priceline, Hotwire og Lastminute.com har lignende tilbud, som baserer seg på å få fylt opp hotellene når reisedatoene nærmer seg: du bestemmer by, område av byen og hotellstandard.

Du får et hotellrom til omtrent halv pris innenfor valgene du har tatt, men får ikke vite navnet på hotellet før du har booket. Opplegget er godt forklart i bloggen den rosa butikken.

7. Velg rett by

I noen fantastiske storbyer er hotellprisen langt lavere enn du kan forvente i dyre byer som Paris, London og New York. Buenos Aires, Lisboa og Marrakech er blant byene der du får 5-stjerners hotell for en tusenlapp, ifølge denne oversikten fra den danske storavisen Politiken.

8. Alternativ ski-luksus

Finn et annet reisemål enn de "vanlige": Andorra, Bulgaria og Slovenia byr på flotte bakker og billig uteliv. Mer info her.

9. Reis smart

Med god planlegging kan du få til mye. Luksusfølelsen handler i stor grad om velvære, men hva som oppfattes som nytelse og komfort er veldig individuelt. For noen er det total hvile på et femstjerners hotell, for andre kan det være "glamorøs campingferie", eller glamping, et fenomen som er spesielt omtalt i denne artikkelen fra The Guardian.

THAILAND: Her kan du bo for rundt 500 kroner natta, om du reiser på rett tid av året.

THAILAND: Her kan du bo for rundt 500 kroner natta, om du reiser på rett tid av året. Foto: FOTO: Six Senses Hotel

James Cohan, gründer av reisenettstedet Mr & Mrs Smith, har følgende tips:

Bestill reisen i slutten av sesongen og sikre deg billige flyreiser så snart du vet hvor du skal.

Men viktigst: Ikke reis for langt!

- Lange reiser er dyrere, så du får brukt mindre tid på reisemålet. Og hvis du reiser mellom sesongene, får du mye for pengene. Prisen på overnatting går kraftig ned i disse periodene, sier Cohan til The Guardian .

10. Meld deg som testreiser

Enkelte nettsteder søker etter personer som kan teste reiser, for eksempel magasinet Reiselyst.

De etterlyser jevnlig personer som kan teste reisemål. Du må da skrive en daglig blogg og ta bilder.

- Det er et nåløye å få en reise gratis, men det er lettere enn å vinne i Lotto, sier redaktøren i Reiselyst, Torild Moland.

På de populære reisemålene kan det være mange tusen søkere.

- Vi ser etter personer vi synes egner seg spesielt godt, og leser gjennom hver eneste søknad, sier Torild Moland til Foreldre & Barn.

Romantiske turer til Maldivene og lignende er spesielt mye etterspurt. Men også tur med Hurtigruta kom det iover tusen søkere til. Reisene er sponset av reiseselskapene. Men det er ingen restriksjoner på hva man skriver, understreker Moland.

Les også:

Sjekk om du har oversikt over familieøkonomien

14 tips til bedre familieøkonomi

Slik sparer du flere tusenlapper i måneden

Her får du rabatt når du reiser med barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning