Lokk perlet med Hama-perler er perfekte insektstoppere på saftglassene - og ikke minst er det en hyggelig ting å lage samme med barna. Nyttig er det også!

Fruktskiver av plastperler tar ikke lang tid å lage, og bare fantasien setter grenser for hva dere kan lage.

Husk å spare et hull i midten sånn at du kan putte et sugerør nedi saften.

Ta også en titt på femti andre hverdagsting du kan gjøre sammen med ungene - og ingen av dem koster penger!

En sikker vinner

Hjemmelaget saft blir garantert en vinner.

Bær som skal saftes bør være fullmodne. Da blir utbyttet stort, og saften får en fin smak og aroma.

Forskjellige frukt- og bærslag kan saftes hver for seg eller blandes to eller flere slag. Oppbevar saften mørkt og kjølig.

Dampsafting er den enkleste og mest brukte saftemetoden, men er mest egnet for små porsjoner – fra 3–5 kg bær/frukt om gangen.

Hjemmelaget saft:

Du trenger en dampkoker til safting.

Fyll opp vannkjelen med vann til ca. 3 cm fra kanten. Sett beholderen over.

Fyll bær/frukt over i beholderen lagvis med sukker.

Sukkermengden er en smakssak. Generelt anbefalt sukkermengde til safting er 100–150 g sukker per kg bær.

Vannmengde pr. kg bær/ frukt: Bringebær ca. 1 dl, rips ca. 3 dl, solbær ca. 4–5 dl, kirsebær ca. 3 dl, blåbær ca. 1 dl, tyttebær ca. 3 dl.

Lokket legges tett på. Vannet skal småkoke.

Bærene skal dampes til de har saftet seg godt og skiftet farge. For å få en fyldig saft, beregnes ca. halvannen times dampetid.

Saften fylles over på flasker med én gang den er ferdig.

Saken er hentet fra dinfantasi.no

SAFT: Følg oppskriften og lag saft til høstens barnebusdager. © Anders Martinsen/frukt.no

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!