- I ferien er det ikke krav og mas som det lett blir i en hektisk hverdag. Barn har godt av ikke-organisert leking, men den digitale tidsepoken vi er inne i tar lett overhånd. Å få barna ut av den digitale verden og inn i den sosiale virkeligheten krever et aktivt engasjement fra foreldrene, sier Kine Kvatningen, spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi.

Mange fridager etter hverandre kan gi rom for å skape gode minner sammen. Med litt forberedelser kan dere få mer ut av tiden.Tilpass aktiviteten etter alderen og interessene til dine egne barn.

UTENDØRS:

I Norge har vi en flott natur, og selv om du bor i en by er det ikke langt ut til marka. Det er mange måter å gjøre en tur litt mer morsommere. Har dere et mål for turen blir den straks mer interessant for barnet. Her er noen tips som ikke trenger å tømme lommeboka.

Kunstprosjekt: Ta med kamera, eller la barnet bruke kameraet på mobilen din og la det knipse i vei. Kanskje er det noen spennende dyr, vårblomster, eller rare former som kan være interessante. Etterpå kan dere sammen gå igjennom bildene og se etter blinkskudd som dere kan printe ut og henge opp på veggen.

Turmat: Mat får en egen smak ute i naturen, og har du lyst til å finne på noe annet enn pølser, finnes det mange gode tips for smaksrik og enkel turmat for barn. Vann og noen gulrøtter, rosiner eller frukt er alltid godt å ha i bakhånd når energien daler.

Skattejakt: Naturen byr på mange hemmeligheter som er morsomme å utforske. Ta gjerne med en lupe, insekter og planter ser garantert mer spennende ut i stor størrelse. Hvem finner den fineste steinen? Hvor mange hestehov finner dere på veien? Ta med noen av de fineste tingene hjem og lag nye kunstverk med litt lim og maling.

NABODAG: Å samle alle barna i nabolaget til en aktiv dag kan være gøy og skape godt samhold. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Mat ender: Rask med dere de gamle restene av brødet deres og mat endene.

La barna hjelpe til: Å få være med på voksenoppgaver kan ofte være stas for barna, og kan gjøre oppgavene hyggeligere for deg selv også. Rake hagen, spyle gårdsplassen, gjøre det pent på balkongen eller hva dere skulle ha gjort ute for å gjøre det litt koseligere. Kanskje er det til og med mulig å lage blomsterbed eller så noen grønnsaker?

Inviter venner: Litt fritid kan gi plass for etterlengtet sosialisering med venner du ikke får sett i hverdagen. Å la barna dine bli kjent med barna til vennene dine er ikke annet enn veldig koselig.

Nabodag: Det er antakelig en del andre familier i nabolaget som også ferierer hjemme. Ta initiativ til en aktivitetsdag med forskjellige typer leker og spill som kan skape samhold på tvers av aldersgrupper. Er det bart og tørt kan dere kaste sendeplater, spille boccia, spille badminton, hoppe tau, leke gjemsel. Familier kan ta med egne leker, så kan dere ta utgangspunkt i det dere har. Oppfordre alle foreldre til å være med, det er trygt og godt å bli kjent med dem du har rundt deg til daglig.

Sove ute: Om været er fint og varmt, kan overnatting ute være spennende. Om du ikke har telt eller soveposer selv kan kanskje noen du kjenner låne bort sitt til deg. Men husk varme klær - det blir kaldt om natten!

Sykkeltur: Hvis bakken er bar og været er fint er det veldig fint å dra på sykkeltur. La barna få bli med på å klargjøre syklene sine. Om barna ikke har sykkel kan det være lurt å forhøre seg om noen har sykler stående som dere kan låne, arve eller kjøpe for en billig penge. Husk hjelm!

TRADISJON: Å male påskeegg er en koselig aktivitet for hele familien. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

INNENDØRS:

- Ferier er en god anledning til å få ned stresset med hyggelige aktiviteter. Det er ikke noe i veien for at barn kan få sitte foran en skjerm med alderstilpasset aktivitet, men det er viktig med balanse. Å utfordre kjedsomheten utvikler barns kreativitet, sier Kvatningen.

For et par generasjoner siden var det ingen digitale duppeditter som trakk barna til skjermen. Nå har de aller fleste barn tilgang til en mobil eller et nettbrett med spill og morsomme apper. Det er andre ting barna kan gjøre som tillater en deilig strekk på sofaen med favorittkaffen.

Male påskeegg: Å male påskeegg er en klassiker som går igjen generasjon etter generasjon. Lag et lite hull i hver ende av egget og blås innholdet ut. Bruk det gjerne til eggerøre eller baking. Det er utallige måter å pynte påskeeggene, det er bare fantasien som kan sette en stopper.

Les bøker: Det er mange gode grunner til å lese bøker sammen med barna. Blant annet kan de leve seg inn i en annen verden, bøker kan ta opp temaer det kan være vanskelig å snakke om, de kan gi skoleflinke barn, øke ordforrådet og sette fantasien i sving. Like fint er det med en hyggelig stund når barnet sitter på fanget og du leser dere begge inn i en annen virkelighet. Ta gjerne en tur på biblioteket før ferien, og finn noen nye og gamle favoritter dere kan kose dere med.

- At barn og foreldre deler opplevelser har stor verdi, forteller Kvatningen.

Håndarbeid: Gleden og mestringsfølelsen av å klare å skape noe, om det så er et ark med krusedull på, er ikke til kimse av. Kanskje det kommer et lite strikket skjerf til dukken i løpet av ferien? Eller noen knapper skal festes bedre, noen små lapper kan bli vevd eller noen figurer kan lages av plastelina?

Spill: Kortspill, brettspill, puslespill, yatzi - alt dette er aktiviteter de aller fleste kan være med på. I hvert fall på et nivå. Sett sammen lag og la de minste også få være med. Når du husker tilbake vil en spillkveld fremfor en tv-kveld ofte være de mest minnerike.

Har du noen gode tips du vil dele? Kom gjerne med forslag i kommentarfeltet. God påske!

Les også:

Aktiv med de minste

Tips til morsomme barneleker basert på alder

Trening for småbarnsforeldre

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!