Mange nyttårsforsetter er tuftet på ting barn eller voksne ønsker å slutte med eller gjøre mindre av.

- Det kan dreie seg om å slutte å spise godteri eller å bruke mindre tid på nettbrett eller TV-spill. Det å motivere seg for å slutte med noe, er imidlertid vanskelig. Det er da lettere å motivere seg for å begynne med en alternativ aktivitet, sier Belinda Ekornås.

Hun er spesialrådgiver i Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging RVTS Øst, og har for øvrig mange års erfaring som psykologspesialist i BUP.

Snakk med barna

Ekornås mener derfor familiens nyttårsforsetter heller bør fokusere på å begynne med noe nytt enn å gjøre mindre av noe dere syns er lystbetont.

- Når dere skal finne gode nyttårsforsetter, som hele familien kan ha sammen og kose seg med, er det viktig å snakke med barna om hva de syns er spennende, sier hun.  

Tenk litt utenfor boksen som foreldre og tilpass aktivitet til barnets alder.

Forsøk så å finne på noe som kan fenge både store og små.

- Det viktigste av alt er likevel at de er noe som hele familien syns er kjekt og som gir energi. Nyttårsforsettet skal ikke bli et tiltak å gjennomføre, for slike aktiviteter er det nok av i familier fra før, sier hun.

Vær realistisk i forhold til at dette er noe som er gjennomførbart i en hektisk hverdag.

Ta grep

Barnehagelærer og styrer i Espira Kløverenga barnehage Camilla Hagstrøm forteller at hun generelt er litt skeptisk til forsetter.

- Jeg syns egentlig ikke nyttårsforsetter er veien å gå. Slike forsetter forbindes med noe som dras intenst i gang i et par uker før det dessverre har lett for å skli ut, sier hun.

Når det gjelder familien, barna og foreldrenes liv sammen, syns hun derfor heller vi bør ha fokus på å gjøre små endringer til det bedre når det passer seg slik.

Sørg så for at endringene opprettholdes over tid.

- Og start med å ta en god titt på hvordan ståa er i dag og finn ut hva du ønsker å endre. Vær kritisk og våg å ta grep selv om du må gå et lite stykke utenfor komfortsonen. Hvis du finner ut at du egentlig er ganske fornøyd med tingenes tilstand, er det jo godt å kunne kose seg litt med den følelsen også, sier Hagstrøm.

Her er barnepsykologen og barnehagelærerens beste forslag til nyttårsforsetter for hele familien:

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!