POPULÆRE BØKER: Mange av bøkene som kan lastes ned i Boksnuser-appen, er digitale versjoner av populære norske barnebøker. "Gi gass, Ine" av Tore Renberg er en av dem. © Foto: Cappelen Damm

Har barna allerede gått lei de tre barnebøkene du fikk plass til i kofferten før ferien? Da kan det være lurt å ta en titt på den nye, norske barnebok-appen Boksnuser.

Mens de fleste norske digitale barnebøker til nettbrett tidligere måtte kjøpes som enkeltstående apper eller programmer, er Boksnuser en samle-app der alle bøkene du kjøper kan samles. En slags bokhylle eller et bibliotek, om du vil.

Samtidig er det også et leseverktøy - du må først laste ned Boksnuser før du kan kjøpe bøkene i nettbokhandelen. Deretter kan dere sette dere godt tilrette i sofaen og begynne å lese, lytte og peke. Boksnuser-bøkene er alle sammen såkalte berikede e-bøker, med både tekst, bilde, lyd og animasjon.

- Den største fordelen med Boksnuser er det praktiske, sier Tanja Hoel, prosjektleder og redaktør for digital utvikling i Cappelen Damm.

- Hver bok er nå en fil, som samles i bokhylla i Boksnuser. For meg som mor og bruker synes jeg det er flott at barnas bøker samles i en egen app som de kan rote rundt i som de vil. Da har barna et eget lite bibliotek på nettbrettet, sier Hoel.

Dårlig dekning for nettbrett på feriestedet ditt? La barna lese Donald - det gir både lesetrening og leselyst.

TEKST, BILDE, LYD OG ANIMASJON: Fire store norske forlag har slått sine krefter sammen for å lage Boksnuser-appen for norske, digitale barnebøker. © Foto: Cappelen Damm

- Går opp ny vei

Boksnuser er et samarbeidsprosjekt mellom forlagene Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal og Samlaget. Boksnuser kobles til profilen din i nettbokhandelen, og bøkene du kjøper lagres i Bokskyen og lastes ned til nettbrettet ditt. Skulle du bytte nettbrett til et annet merke, for eksempel fra Ipad til Samsung, følger bøkene du har kjøpt med.

- Boksnuser ble lansert for noen uker siden, men vi har gått forsiktig ut og startet opp litt i det stille. Vi ville være sikre på at alt fungerte før vi slo på stortromma, dette er tross alt noe ingen andre land har gjort før oss, i hvert fall ikke som vi vet om. Vi har prøvd å gå opp en ny vei selv, sier Hoel.

300 bøker i løpet av året

Foreløpig er det bare Tanum.no som er i gang med å selge bøkene til Boksnuser, men flere nettbokhandler skal komme til i løpet av sommeren. 100 barnebøker med lyd, bilde, tekst og til en viss grad animasjon er tilgjengelig for nedlasting allerede. I løpet av året håper forlagene at utvalget vil bli utvidet til nærmere 300.

Boksnuser-bøkene som er tilgjengelige i dag er beregnet på barn fra 2-3 år og opp til 6-7 år. De «eldste» bøkene som finnes der i dag, er bøker i serien Min første leseløve.

- Men i løpet av året vil vi utvide også aldersgruppene. Planen er å ha bøker for barn opp til 10 år, forteller Hoel.

Redaksjonen gjør oppmerksom på at Tanum og Cappelen Damm er eid av Egmont. Samme selskap eier Foreldre.no og Klikk.no.

Les også:

Gode råd til leselykke

Frankie begynte å lese da han var 9 måneder

Hjelp, vi skal på sommerferie!

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!