Wienerpølse test

TEST AV WIENERPØLSER: Vi har testet 14 typer wienerpølser med tanke på sunnhet. © Foto: Tore Fjeld

Wienerpølse test

KLAR TIL SMAKING: Andreas og Daniel sjekker om pølsene smaker godt, og bryr seg ikke noe større om de er sunne. Men kanskje mamma? © Foto: Tore Fjeld

Foreldre.no har testet 14 ulike typer wienerpølser som selges i de store dagligvarekjedene, i samarbeid med klinisk ernæringsfysiolog Helen E. Kvalem ved Bjørknes Høyskole. I testen har vi vurdert både merkevarer og kjedenes egne produkter. Vurderingen og terningkastene er satt ut fra hvor sunne pølsene er, smak har ikke vært et kriterium i denne testen.

12 av produktene er pølser av storfe- eller svinekjøtt, mens to produkter er kylling- eller kalkunpølser.

6-er til Finsbråten MerSmak

Wienerpølser er populær mat i barnefamilier, som rask middag og på tur. Wienerpølser på termos er en klassiker. Men hva består egentlig en wienerpølse av? Som pølser flest inngår kjøtt og flesk, som er spedd ut vann, stivelse, salt, annet krydder og diverse stoffer som skal bedre holdbarheten; stabilisatorer, konserveringsmidler og antioksidanter.

- De sunneste pølsene er de som har mye kjøtt og lite fett, forklarer ernæringsfysiologen, som har kåret wienerpølsene fra Finsbråten MerSmak til testvinner. Disse pølsene inneholder mest kjøtt av alle (68%), og kun 9 % fett, noe som er lite fett til å være wienerpølser.

Barn trenger riktignok fett for å utvikle hjernen, men det er det umettede fettet som er viktigst.

Sju 2-ere i testen

Kjøttinnholdet i pølsene i testen varierer fra 43 til 68 %, og fettinnholdet er fra 9 til 20 %. Det er med andre ord ikke ett fett hvilke pølser du velger.

Jippi Wienerpølser av kylling og kalkun, og Gilde Go' og Mager Wienerpølser får begge terningkast 5, og er gode valg. Prior Wienerpølser av kylling og kalkun får en firer.

Men ellers synes ikke Kvalem at wienerpølsene i denne testen er mye å skryte av. To produkter får 3, sju får terningkast 2, mens Farmen wienerpølser fra ICA blir testtaper med terningkast 1.

Kommunikasjonsrådgiver Lise Mette Kjellberg i ICA Norge sier Farmen wienerpølser er et alternativ for forbrukere som ønsker en billig wienerpølse, og at de derfor sammenligner denne med andre wienerpølser til cirka samme pris.

- Vi ser at fettnivået er ganske likt på disse typene, og Farmen wienerpølse har noe høyere proteininnhold enn de tilsvarende pølsene. Vi ser også at vi ligger noe lavere på kjøttinnhold enn de tilsvarende pølsene, og dette er noe vi vil ta med oss videre i vår produktutvikling, sier Kjellberg.

Tenk på tilbehøret

Når du spiser wienerpølser, er ofte en tynn potetlompe det eneste tilbehøret. Og kanskje litt ketsjup. Dermed blir det fort mye fett og salt på en gang i et pølsemåltid. For de færreste blir mette av den første pølsen.

- Om måltidet blir bra ernæringsmessig handler mye om tilbehøret. De nasjonale kostrådene våre anbefaler oss et hovedsakelig plantebasert kosthold med innslag av rene kjøtt og fiskeråvarer. Så, for å imøtekomme dette er det greit å lære barna våre at grønnsaker ikke er pynt, men en viktig del av måltidet. Få barna til å hjelpe til med å kutte opp agurk i staver. Du kan for eksempel lage gulrot-spiraler, ansikt på tallerkenen der pølsa er smilet, paprikaskiver ørene og gulrotskiver øynene. Om grønnsakene er kuttet opp og serveres i skåler og bokser spiser alle mer. Da blir det mer grønt på tallerken og selv om det pynter opp er det ikke pynt, men helse i hver bit for små kropper, sier Helen Engelstad Kvalem.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!