Test av sunn is

Nei, det er ikke nødvendigvis sunnere

Vi har testet is uten fløte.

TEST AV ALTERNATIV IS: Vi har sammenlignet innholdet i 11 forskjellige typer alternativ is - melkefri is, lettis, yoghurtis og juiceis.
TEST AV ALTERNATIV IS: Vi har sammenlignet innholdet i 11 forskjellige typer alternativ is - melkefri is, lettis, yoghurtis og juiceis. Foto: Foto: Tore Fjeld
Sist oppdatert

Om testen:

Denne testen er en sunnhets- og ernæringstest av 11 ulike typer is som ikke er tradisjonell fløte- eller saftis. I testen er det med produkter basert på ren fruktjuice, ris, soya, yoghurt, samt lett-iser.

Testen er utført for Klikk.no av klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole. Verken smak eller pris har vært et kriterium for rangeringen av produktene i denne testen. Produktene er sammenlignet med hverandre og rangert på en skala der den ernæringsmessig beste har fått terningkast 6, mens den minst sunne har fått terningkast 1.

Næringsinnhold er vurdert per 100 gram fordi de ulike istypene i testen selges i ulik størrelse ¿ noen i form av pinneis, mens andre er i form av 1 liters-kartonger.

Innhold av sukker, fett og energi er vurdert. Is som inneholder palmeolje har fått trekk for dette, da denne fettypen er ugunstig ¿ både for helsen og for miljøet.

Denne saken ble første gang publisert 30/06 2014, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også