Om testen:

Smakstesten av 10 ulike typer grov/ovnsbakt leverpostei er utført av kokk Karla Siverts og matblogger Sten McNeil Ånnerud. I testen er det kun smak og relevante smakskriterier som er lagt til grunn ¿ ikke pris eller næringsinnhold. Testen er utført som en blindtest der testpanelet ikke fikk vite hvilke produkter de smakte på. Leverposteien ble testet naturell uten tilbehør.

Leverpostei er et populært pålegg, og de siste årene har stadig flere ovnsbakte varianter dukket opp i kjøledisken. Ut fra navnet skulle man nesten tro den ble laget hjemme på kjøkkenet, men det er selvfølgelig ganske langt fra sannheten.

Leverpostei som skal holde seg i lang tid i kjøleskapet tilsettes blant annet konserveringsmidler, og har i det hele tatt en mer ”fabrikkaktig” form enn hjemmelaget postei. Men smaker det greit likevel? Vi har testet 10 forskjellige typer ovnsbakt leverpostei. 

Mangler det lille ekstra

– Det er ingen her som gir meg store smaksopplevelser. De fleste smaker helt greit, men de mangler det lille ekstra, mener Karla Siverts, som er kjøkkensjef på restaurant Smalhans i Oslo.

I tillegg til kokken Siverts besto smakspanelet av matblogger Sten McNeil Ånnerud. Siverts er faglært kokk og har blant annet deltatt i flere matprogrammer på TV, sist i ”Kokkenes kamp” som gikk på TV 2 sist høst. Ånnerud driver bloggen Vannimunnen.no og har vært med i programmet ”Hele Norge baker” på TV 3, samt at han er blitt norgesmester i pizzabaking.

Bakt i egen emballasje

Ovnsbakt leverpostei skiller seg fra "vanlig" leverpostei, også kalt fin leverpostei, ved at den er bakt i ovn i sin egen emballasje. Du kan se at en leverpostei er ovnsbakt hvis det er en stekeskorpe på toppen.

De leverposteiene testpanelet mente skilte seg mest ut i positiv retning var de to leverposteiene fra Grilstad, nemlig "Grilstad grov ovnsbakt leverpostei" og "Grilstad grov ovnsbakt magerpostei". Disse hadde begge en god leversmak og balansert kryddermengde.

I den motsatte enden av skalaen kom to produkter fra Gilde – "Go’ og mager ovnsbakt leverpostei" og "Naturlig godt leverpostei ekte ovnsbakt".

- Minner om gummi

Sistnevnte er debiomerket og inneholder kun økologiske råvarer, men dette bidro altså ikke til å løfte helhetsinntrykket. ”Blass smak, lite krydret og en dårlig ettersmak” var smaksdommernes konklusjon om Gildes økologiske leverpostei.

Konsistensen ble også vurdert nøye på alle leverposteiene som ble testet. Og der var det noen som skilte seg ut ved å ha en for tørr og hard konsistens.

– Dette minner om gummi, mener Sten McNeil Ånnerud om Vita hjertego leverpostei.

Mer lever i hjemmelaget 

Når Karla Siverts lager ovnsbakt leverpostei til sine gjester på restaurant Smalhans i Oslo, bruker hun en helt annen oppskrift enn produsentene av de butikkjøpte leverposteiene. Blant annet bruker hun mye mer lever.

– Jeg bruker cirka 60 prosent lever. I tillegg bruker jeg spekk, løk, egg og en hvit saus i posteien, samt ønsket krydder, forteller hun.

Karla har likevel ingenting i mot å spise leverpostei fra boks, det er det hun vanligvis gjør hjemme.

– Jeg liker best de posteiene med bacon i, siden jeg er veldig glad i bacon, sier hun.

Les også:

Denne leverposteien er sunnest

Slik gikk det da vi smakstestet spagetti

Oppskrift på leverpostei med sopp og bacon

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!