Test av leverpostei

Én leverpostei får terningkast seks

Vi har testet 18 typer.

LEVERPOSTEIGUTTEN: Mats Hansen (8) tar seg gjerne en skive leverpostei.
LEVERPOSTEIGUTTEN: Mats Hansen (8) tar seg gjerne en skive leverpostei. Foto: Foto: Tore Fjeld
Sist oppdatert
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Rut Anne Thomassen
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Rut Anne Thomassen Foto: Tore Fjeld

Om leverposteitesten

Vi har testet næringsinnholdet i 18 ulike leverpostei, som blant annet jern, vitaminer og fett.

Testen inkluderer kun ovnsbakte og ferske leverpostei-produkter fra kjøledisken.

Produktene i testen er vurdert ut fra varedeklarasjon - ikke smak.

Foreldre & Barn har testet leverpostei, og vi fant store forskjeller i næringsinnhold mellom de ulike typene som er på markedet.

Det som først og fremst skiller de ulike typene leverpostei, er hvor mye fett de inneholder. Testvinneren - Gilde Go og mager - ovnsbakt leverpostei, inneholder kun 9 prosent fett, mens mange av de andre typene inneholder godt over 20 prosent. Dette gjør at det er store forskjeller i kaloriinnhold.

- Barn trenger litt fett, men i likhet med oss voksne helst ikke for mye mettet fett. Jeg mener derfor det er greit at man velger de magreste typene leverpostei, både til barn og voksne, sier klinisk ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen. Hun jobber til daglig med spiseproblemer hos barn ved Oslo Universitetssykehus.

De fleste barn i dag får i seg nok fett gjennom sitt daglige kosthold. De feteste leverpostei-typene kan du derfor trygt styre unna, og i hvert fall dersom du har et barn som har litt lett for å legge på seg.

God jernkilde

Det er derimot et utbredt problem at barn får for lite jern. Leverpostei med høyt jerninnhold vil derfor være et verdifullt tilskudd. Også når det gjelder jerninnhold er det store forskjeller mellom de ulike typene.

- Dersom leverposteien inneholder kjøtt i tillegg til lever, vil dette få opp jerninnholdet. Svinelever inneholder også mer jern enn lever fra storfe og lam, forklarer Thomassen.

Et barn bør få i seg cirka 8 mg jern pr dag. For å få til dette, holder det ikke med en leverposteiskive, de må også få jern fra andre kilder. På en brødskive bruker du kanskje 10-20 gram leverpostei. Hvis jerninnholdet er 10 mg pr 100 gram, vil dette gi bare 1-2 mg jern. Med andre ord trenger barnet også jern fra andre kilder, som grovt brød, andre kjøttprodukter eller jernberiket prim og brunost.

Ikke velg postei med spekk

- Til både barn og voksne bør man velge leverpostei som er tilsatt fett i form av olje, og ikke spekk, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet, som legger til at leverpostei er en god kilde til både jern og andre næringsstoffer som vitamin A og vitamin B12.

Mat med vitamin B er en av flere matvarer som er bra for utviklingen av barna hjerne.

Jern er et næringsstoff som det lett kan bli lite av i norske barns kosthold. Lav jernstatus ble i en norsk undersøkelse funnet hos 12 prosent av ettåringer og 17 prosent av toåringer, ifølge Øien.

Hun mener likevel ikke at barn bør få lov å spise så mye leverpostei de vil:

- Det er fint å variere kosten til barn, så gi helst ulike pålegg som magert kjøttpålegg, fiskepålegg og ost med mindre fett, i tillegg til leverpostei. Leverpostei på flere brødskiver om dagen hver dag kan gi et uheldig høyt inntak av vitamin A.

DISSE BLE TESTET: Det finnes svært mange forskjellige typer leverpostei på markedet, vi har testet noen av dem.
DISSE BLE TESTET: Det finnes svært mange forskjellige typer leverpostei på markedet, vi har testet noen av dem. Foto: Foto: Tore Fjeld
DAGENS FANGST: Leah og Mats Hansen har "fanget" veldig mye leverpostei.
DAGENS FANGST: Leah og Mats Hansen har "fanget" veldig mye leverpostei. Foto: Foto: Tore Fjeld
FRA DEN ROSA BOKSEN: Leah fant raskt sin favorittpostei - Norgården økologisk postei i rosa boks.
FRA DEN ROSA BOKSEN: Leah fant raskt sin favorittpostei - Norgården økologisk postei i rosa boks. Foto: Foto: Tore Fjeld
SUNT, MEN GODT: Mats synes leverpostei smaker godt, til tross for at det er sunt!
SUNT, MEN GODT: Mats synes leverpostei smaker godt, til tross for at det er sunt! Foto: Foto: Tore Fjeld

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også