Test av leverpostei

SMAKSPANELET: Matblogger Sten McNeil Ånnerud og kokk Karla Siverts. © FOTO: Tore Fjeld

Test av leverpostei

BLINDTEST: Alle leverposteiene er smakt blindt. © FOTO: Tore Fjeld

Om testen:

Smakstesten av 7 ulike typer fin leverpostei er utført av kokk Karla Siverts og matblogger Sten McNeil Ånnerud. I testen er det kun smak og relevante smakskriterier som er lagt til grunn. ikke pris eller næringsinnhold. Testen er utført som en blindtest der testpanelet ikke fikk vite hvilke produkter de smakte på.

Leverpostei er en slager på mange norske frokostbord, og det er nok et utall norske barn som har en brødskive med leverpostei i matboksen.

”Den gule boksen” fra Stabburet er stadig populær, men det har også kommet til en rekke nye varianter av finmalt leverpostei i norske dagligvarebutikker. Men hvilken leverpostei smaker egentlig best? 

Test sju typer 

Klikk.no har derfor testet sju ulike typer finmalt leverpostei i en blindtest. Tre av leverpostei-typene selges hermetisk i metallboks, mens de fire andre er kjølevare. 

Smakspanelet besto av kokk Karla Siverts og matblogger Sten McNeil Ånnerud. Siverts er kjøkkensjef på restaurant Smalhans i Oslo og har i tillegg deltatt i flere matprogrammer på TV, sist i ”Kokkenes kamp” som gikk på TV 2 sist høst.

Ånnerud driver bloggen Vannimunnen.no og har vært med i programmet ”Hele Norge baker” på TV 3, samt at han er blitt norgesmester i pizzabaking.

Boks og bacon

– Jeg er veldig glad i leverpostei, det er noe av det jeg smører oftest på brødskivene. Vanligvis går jeg for de grove, ovnsbakte typene, men det hender også at nostalgien tar overhånd og jeg kjøper en gul boks fra Stabburet, sier Sten McNeil Ånnerud. 

Karla Siverts er vant til å lage leverposteien selv til sine gjester på Smalhans, men hjemme er det ferdiglaget fra boks også for kokken.

– Jeg liker godt de som inneholder bacon, forteller hun.

Testpanelet mener de fleste produktene i testen holder et helt greit nivå, ut fra hva som kan forventes av en industrifremstilt leverpostei. Men det er ingen av dem som gir noen spesiell smaksopplevelse som virkelig skiller seg ut.

– Helt greit å spise, men ikke sånn at du ønsker deg mer, mener både Sten og Karla. 

Og er du mer opptatt av sunnhet enn smak, kan du sjekke her hvilke leverpostei som ble kåret til den sunneste da vi testet det.

Sunt og godt

Leverpostei lages vanligvis av svinelever, ispedd diverse andre ingredienser, for eksempel kjøtt, fett/ister, løk, ketsjup, ansjos, krydder og salt. De fleste inneholder også tilsetningsstoffer og konserveringsmidler slik at de kan holde seg lenge. 

De finmalte leverpostei-typene er kanskje spesielt egnet som pålegg i matpakken, fordi de enkelt kan smøres tynt utover en brødskive uten at det blir for mye kliss og klass. I hvert fall hvis du legger to skiver mot hverandre. Til gjengjeld er smaken ganske mild på de fleste typene, og mange barn liker denne type leverpostei best. 

I tillegg til at det smaker godt, er leverpostei en viktig kilde til jern. Lever inneholder naturlig mye jern, noe som er spesielt viktig for barn og kvinner i fertil alder. Dessuten inneholder lever mye B-vitaminer, blant annet B12, som er et vitamin mange får for lite av. B12-mangel kan blant annet føre til at du blir slapp og sliten, noen ganger et tegn på anemi (blodmangel).

En god del fett

På den negative siden er det at leverpostei inneholder ganske mye fett, så du skal ikke spise ubegrensede mengder av det heller.

”Lett-leverpostei” inneholder vanligvis under 10 prosent fett, mens ”vanlig” leverpostei inneholder over 20 prosent fett og av dette er en ganske stor andel mettet fett som helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mindre av. I de ”lette” variantene er vanligvis fettet erstattet med svinekjøtt. 

Men uansett hvilken type leverpostei du velger, er det et pålegg som er langt sunnere enn for eksempel pølsebrød med nugatti. Så lenge du har et variert kosthold ellers, skal du gjerne spise leverpostei med god samvittighet. Og for eksempel barn som er småspiste og godt kan få litt ekstra næring er leverpostei et spesielt godt valg.

Les også:

Kaviaren som er best i test

De sunneste salamipølsene

Den dårligste pastaen er nærmest uspiselig

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!