Om testen:

Testen av 10 passive kjølebager er utført av testjournalistene Bjørnhild og Tore Fjeld. Testen er gjennomført ved at vi har målt den innvendige temperaturen ved hjelp av termometer, og vi har sjekket hvor kaldt det har vært inni kjølebagene etter henholdsvis 1, 3 og 5 timer.

Målingen har startet på en time fordi det tar noe tid å oppnå en stabil temperatur etter at kjøleelementene og varene er lagt inn.

Lagringsvolumet på kjølebagene varierer fra cirka 10 til cirka 30 liter.

Til å kjøle ned kjølebagene har vi brukt 2 stk kjøleelementer på 500 gram hver, samt at vi har lagt to halvlitersflasker med kjøleskapskald drikke i hver bag.

I testen har vi foruten kjøling også vurdert vekt og praktiske løsninger på kjølebagene. Når vi har satt karakter har kjøling blitt vektet 60 %, vekt 20 % og praktiske løsninger 20 %.

Vi nordmenn elsker å dra på tur i sommervarmen, og en kjølebag til mat og drikke er kjekt å ha med seg enten du skal på stranden eller foretrekker skogens ro.

Og i dette varesegmentet finnes det en rekke ulike produkter å velge mellom, alt fra enkle softbager til under hundrelappen, til langt dyrere varianter som kan kobles til strømnett og/eller bilbatteri.

Hard eller soft bag?

I denne testen har vi testet 10 forskjellige kjølebager som ikke skal kobles til strøm, men som kjøles ned kun ved hjelp av kjøleelementer fra fryseren. Det finnes i hovedsak to typer passive kjølebager/kjølebokser.

Du har de harde som er laget i solid plast, og så har du de myke som er laget i polyesterstoff med et kjølefôr som vanligvis består av aluminiumsfolie.

Den minste kjølebagen i testen har et volum på 10 liter, mens de største er cirka 30 liter. Når vi har testet har vi lagt to 500 grams kjøleelementer i hver bag, pluss to halvlitersflasker med kjøleskapskald drikke. Så har vi brukt termometer til å måle temperaturen cirka midt i kjølebagen etter henholdsvis 1, 3 og 5 timer.

Temperaturen i et kjøleskap bør være 4 grader eller kaldere, men så kaldt klarer du ikke å få det i en vanlig kjølebag. Noen av bagene vi testet klarte å holde seg på temperaturer under 10 grader i noen timer, det er bra.

Best og dårligst i test

Den som hadde best kjøleevne av bagene vi testet, var den største av de to bagene i kjølebokssettet du får kjøpt hos Biltema. Dette består av to bokser på henholdvis 24 og 12 liter. I den største boksen var temperaturen 9,9 grader etter så lenge som 5 timer, og det er bra for en så stor passiv kjøleboks. Imidlertid er kjøleboksen tung og ikke spesielt praktisk, så totalt får den terningkast 4.

Delt seier ut fra en totalvurdering er Jordgubbar 13 liter kjølebag fra Jysk og Home Collection 30 liter kjøleveske fra Biltema, som begge får terningkast 5. Disse bagene har god kjøleevne, og er i tillegg relativt lette og praktiske å ta med på tur.

Skuffelsen i testen var kjølebagen fra den kjente merkevaren Thermos. Denne kjølebagen scorer bra på vekt og praktiske løsninger, men har dessverre veldig dårlig kjøleevne. For å få effekt av denne må du nok pakke oppi mange kjøleelementer, og da er jo noe av vitsen borte. Det samme gjelder de to harde kjølebagene fra Curver. Her er kjøleevnen dårlig, og vekten høy i forhold til volumet. Curver-boksene ender begge på jumboplass med terningkast 2.

Kjøl ned fra start

Det er flere faktorer som avgjør hvor kaldt du klarer å få det i en kjølebag. Som nevnt trenger du kjøleelementer, disse får du kjøpt for en drøy tier pr stk blant annet hos Biltema og Clas Ohlson.

Kjøleelementene bør ligge i fryseren helt frem til kjølebagen skal brukes for å få best effekt. Kjøleelementer inneholder kjølevæske, og holder seg derfor kalde lengre enn hvis du bruker fryst vann til kjøling.

For å holde temperaturen så lav som mulig, er det også viktig at de varene du putter oppi er avkjølt på forhånd. En kjølebag uten egen kjøling har begrenset evne til å kjøle ned, den kan kun hjelpe til med å holde varene kalde. Det vil også være kaldere nederst i kjølebagen enn på toppen, slik at varer som ikke tåler varme bør ligge i bunn.

Hvor varmt det er i omgivelsene spiller også inn, en kjølebag blir fortere varm i solsteken enn hvis du lar den stå i skyggen. Under vår test sto kjølebagene i et rom der det var 21 grader.

Temperaturen stiger også hvis du åpner og lukker kjølebagen mange ganger i løpet av dagen.

Begrenset periode

Uansett hvilken bag du bruker er det viktig å huske på at de kun er egnet til lagring av mat i en relativt kort periode. Spesielt mat med kort holdbarhetstid som fersk fisk, meierivarer og kjøttprodukter, blir fort dårlig dersom det blir oppbevart for varmt.

Et tips når det gjelder drikke er at du tar en flaske med vann eller saft og legger i fryseren over natten før du skal på tur. Legger du den i kjølebagen, vil den hjelpe til med kjølingen samtidig som du har kald drikke utover dagen.

Les også:

Slik gikk det da vi testet iskaffe

Denne potetsalaten smaker nesten som hjemmelaget

Idun ketsjup smaker best, mener smaksdommerne

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!