TESTANSVARLIG: Ernæringsfysiolog Camilla Andersen © Tore Fjeld

Vurderinger av juice og saft

Vurderingene av juice og saft er utført av ernæringsfysiolog og tobarnsmamma Camilla Andersen. Hun har mastergrad i ernæring fra Universitetet i Oslo og driver et nettbasert kostholdsprogram gjennom sitt nettsted www.somebody.no

Dette er juice:

Betegnelsen juice kan bare brukes på ferskpressede drikker som inneholder 100 prosent presset saft fra frukt- eller grønnsaker, og som ikke er tynnet ut med vann.

OBS: Tallene i tabellen kan variere mellom ulike merker/produsenter.

* Kun de viktigste næringsstoffene er tatt med.

5 om dagen

Helsedirektoratet anbefaler i sine kostholdsråd at man daglig får i seg fem porsjoner av frukt, bær og grønnsaker. Inntaket bør varieres mellom ulike typer frukt og grønnsaker. Det anbefales at halvparten av dagsinntaket er grønnsaker og halvparten frukt og bær.

Én porsjon tilsvarer omkring 100 gram og kan for eksempel være: En liten bolle bær, blandet salat, en gulrot, en middels stor frukt eller brokkoli som tilbehør til middagen.

Juice inneholder like mye karbohydrater og kalorier som brus og saft, og bør ikke være hverdagsdrikk for små barn, mener ernæringsfysiolog.

Mange foreldre gir barn juice i den tro at dette er naturlig og sunn drikke til frokost og andre brødmåltider.

Juice inneholder jo ikke tilsatt sukker, og er kilde til vitaminer. Men i form av fruktsukker får man i seg like mange kalorier og karbohydrater som gjennom sukkerholdig saft og brus.

Et lite glass er nok

- Juice inneholder c-vitaminer og antioksidanter, hvilket er bra å få i seg. Men mengden juice som drikkes om dagen bør ikke overgå 1 - 1,5 dl, og helst ikke hver dag heller, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen.

- Selv om juice kan inngå som en del av "5 om dagen", er det ernæringsmessig bedre å spise frukt eller bær enn å drikke juice. Du får i deg mer fiber gjennom å spise frukten enn å drikke vanlig juice.

Store porsjoner

Det skal heller ikke så stor mengde appelsinjuice til for å få nok c-vitaminer: 1,5 dl tilsvarer dagsbehovet for barn.

- Det anbefales at to av de fem om dagen er frukt. Men maks én av disse bør være juice, sier ernæringsfysiologen.

Andersen er kritisk til de mange porsjonsflaskene med juice som har kommet på markedet de siste årene.

- Flaskene inneholder fra tre til fem desiliter. Dette er en alt for stor mengde juice til å drikke på en gang, selv for voksne.

Drikk melk til måltidene

Tobarnsmoren anbefaler foreldre ikke å la barna drikke juice i stedet for melk til måltider.

- Melk inneholder kalsium og proteiner som er viktige for et barn i vekst. Jeg pleier å si at barn gjerne kan drikke tre glass melk om dagen, men bare maks ett glass juice.

Noen barn er intolerante mot laktose, hvilket betyr at de ikke tåler å drikke vanlig kumelk. De bør imidlertid ikke få juice i stedet, men ris- eller soyadrikker som også inneholder kalsium og proteiner.

- Ekstra lett melk inneholder kun halvparten så mye karbohydrater som for eksempel appelsinjuice, påpeker Andersen.

Begrens mengdene!

At mange foreldre gir barna sine for mye sukker i hverdagen, kan skyldes manglende kunnskap om hvor sukkerfellene ligger. Først og fremst er det rene sukkerholdige varer man bør redusere inntaket av, som kjeks, boller, saft og brus. Men om man ikke begrenser mengdene, kan også juice være en stor kaloribombe.

Foreldre til barn med overvekt, eller som er i ferd med å utvikle overvekt, må være ekstra oppmerksomme på dette. Et aktivt barn "tåler" mer og har kanskje til og med behov for å fylle på litt ekstra. Da er et glass juice smartere enn en søt kjeks.

Ikke tørstedrikk

Tobarnsmor Camilla Andersen mener også at saft og juice er uegnet som tørstedrikk, da disse drikkene inneholder mye sukker/fruktsukker og kalorier. Juice inneholder også syre som er skadelig for tennene.

- Barn bør venne seg til at det er vann som er tørstedrikken, saft er kun til spesielle anledninger og juice kan man drikke av og til. Hjemme hos oss har vi juice i helgene, men ikke til hverdags, sier Andersen.

Juice er ikke tilsatt sukker, men inneholder fruktsukker. Fruktsukker er en energikilde for kroppen på samme måte som sukker. Overskudd av energi vil lagres som fett på kroppen uansett hvor det kommer fra. Vær også oppmerksom på at juice bidrar med flere kalorier enn melk og enkelte saft-varianter.

Velg saft med sukker

I takt med en voksende sukkerskepsis blant småbarnsforeldre, kommer det stadig flere nye produkter som markedsføres med at de er uten tilsatt sukker. Dette gjelder blant annet saft.

- Sukkeret er her erstattet med kunstige søtningsstoffer, som ikke er anbefalt til barn under 3 år. Saft skal uansett være noe barn drikker så sjelden at du like godt kan gi dem sukkerholdig saft, basert på råsaft - gjerne av blåbær, som byr på mye antioksidanter, mener Camilla Andersen.

Hvis du studerer innholdsdeklarasjonen, vil du se at mengden sukkerarter og kalorier i juice og saft med sukker, er omtrent det samme. Det betyr imidlertid ikke at du like godt kan gi barna saft som juice.

- I saft blir råsaften utvannet, slik at innholdet av de viktige næringsstoffene blir tilsvarende redusert.

Sukkerfritt skader tennene

Professor Anne Bjørg Tveit ved Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo, sier at både juice og saft skader tennene hvis man drikker det ofte.

- Juice gir ikke karies, men kan gi syreskader. Det samme gjelder saft med kunstig søtning, og vann med tilsatt smak, sier hun.

Et lite glass juice om dagen i forbindelse med et måltid er ikke noe problem for tannhelsen. Men hvis du bruker juice som tørstedrikk, er det ikke bra for tennene.

- Noen får lett syreskader, andre får det ikke. Årsaken til dette, vet vi ikke, sier Tveit.

- Men hvis du spør tannlegen, vil hun kunne svare på om tennene viser tegn til syreskader. Og hvis du får vite at du har lett for å få syreskader på tennene, bør du ta forholdsregler for å unngå at dette forverrer seg.

Syre i saft

Mange tror at det er bedre å drikke saft eller andre drikker uten tilsatt sukker av hensyn til tennene. Dette stemmer ikke.

- Saft med kunstig søtning er også skadelig for tennene, fordi det er tilsatt syre, forklarer professoren.

Hun oppfordrer foreldre til å la barn få vann og melk som tørstedrikk, juice kun til måltider, og saft og brus til lørdag og fest.

Her er ernæringsfysiolog Camilla Andersens vurdering av juice- og saft-drikker:

Juice og ferdigblandet saft inneholder omtrent like mye sukker, men juicen inneholder mest c-vitaminer og andre viktige næringsstoffer fra frukten. Skal du drikke sukkerfri saft, bør du velge en variant basert på råsaft, men kunstig søtning er uansett ikke å anbefale til små barn.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!