Test av frokostblandinger for barn

Styr unna sukkerbombene

Mange frokostblandinger inneholder nesten ingen viktige næringsstoffer.

TEST AV FROKOSTBLANDING: Testvinneren Havre Cheerios får tommelen opp av Tilde (3) og Steffen Riisa (8).
TEST AV FROKOSTBLANDING: Testvinneren Havre Cheerios får tommelen opp av Tilde (3) og Steffen Riisa (8). Foto: Foto: Tore Fjeld
Sist oppdatert
SERVERT: Tilde og Steffen gleder seg til frokost.
SERVERT: Tilde og Steffen gleder seg til frokost. Foto: Foto: Tore Fjeld

Om testen

Frokostblandingene er vurdert ut i fra næringsinnhold og ingredienser. En høy andel fullkorn og kostfiber har trukket opp, mens mye tilsatt sukker og bruk av palmeolje har trukket ned.

Smak er ikke et kriterium i testen - produktene er vurdert ut fra innholdsdeklarasjonen.

Testen er utført av klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole.

Tenker du at barna like godt kan spise frokostblanding som brødskiver til frokost? Da må du i hvert fall velge de sunneste typene, og ikke sukre ekstra, mener klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole, som har utført denne testen for Foreldre & Barn.

- Mange oppfatter nok frokostblandinger som sunne, men mange av typene er ikke sunnere enn godteri, sier hun.

Mye fullkorn i testvinneren

I utgangspunktet kan frokostblanding være et godt alternativ til brødmat for barn, men det er da lurt å velge en type som inneholder mye fullkorn og lite tilsatt sukker.

- Testvinneren er Havre Cheerios fra Nestlé. Denne frokostblandingen inneholder mye fullkorn - hele 84 prosent fullkornshavre. I tillegg er sukkermengden moderat, selv om den godt kunne vært lavere, sier Mohn Paulsen.

Fullkorn er viktig fordi dette gir viktige næringsstoffer, for eksempel jern, B-vitaminer, samt andre vitaminer og mineraler. Dessuten gir fullkornet et viktig tilskudd av kostfiber, som er gunstig for fordøyelsen, samt at det gjør at du holder deg mett lenger.

Flere av frokostblandingene i testen markedsfører seg med at de inneholder fullkorn, men for noen av typene er andelen ganske liten. Ernæringsfysiologen råder deg til å velge de typene som har en andel av kostfiber som er høyere enn 6 gram pr 100 gram. Dette kan du selv sjekke på pakningens innholdsdeklarasjon.

Voksne trenger 25-30 gram fiber pr dag, barn trenger litt mindre, avhengig av alder og størrelse.

For mye sukker i alle

Ernæringsfysiologen synes ingen av frokostblandingene i testen fortjener terningkast 6, da måtte de ha inneholdt mindre sukker.

De som inneholder minst, har rundt 10 prosent sukker, dette er trolig mer enn du selv ville tilsatt hvis du lager egen frokostblanding. Brus inneholder også 10 prosent sukker.

Er du av dem som liker å tilsette ekstra sukker eller syltetøy, bør du ikke velge disse produktene.

- Alle produktene i testen er mer enn søte nok "naturell", sier Mohn Paulsen.

Som lørdagsgodt

De søteste frokostblandingene i testen inneholder rundt 40 prosent sukker. Dette gjelder merkevaren Smacks Honni-Korn, samt Honey Puffs fra First Price. Disse er i beste fall passende til lørdagsgodt, og er ikke produkter barn bør spise til frokost før de skal på skolen eller i barnehagen. Resten av innholdet er fint hvetemel, som heller ikke bidrar med noe særlig av viktige næringsstoffer.

- Sukker og fint hvetemel gir en rask blodsukkerstigning, slik at du får litt energi med en gang. Men du holder deg ikke mett særlig lenge. Det er rett og slett bare tomme kalorier og svært lite av de næringsstoffene som barn trenger til vekst og utvikling. Inngår slike frokostblandinger i hverdagskosten, vil de kunne fortrenge andre viktige næringsstoffer, forklarer Mohn Paulsen.

Som navnet tilsier inneholder både Honni-Korn og Honey Puffs littegrann honning. Dette gjør dem imidlertid ikke sunnere.

- Det er små forskjeller i hvordan kroppen vår oppfatter honning og vanlig sukker, sier ernæringsfysiologen.

Mengden honning er også svært liten i de omtalte produktene.

Dessert og ikke frokost

Det anbefales at barn i 4- 5 årsalderen maksimalt spiser 30 gram tilsatt sukker pr dag. På pakningen står det at en anbefalt porsjon er 30 gram frokostblanding, men i praksis vil de fleste spise mer, i hvert fall hvis frokostblandingen utgjør hoveddelen av måltidet. Dermed blir det fort mye sukker hvis du velger en av de søteste typene.

Også ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody.no er opptatt av at barn ikke skal få for mye sukker i hverdagen,

- For at en frokostblanding skal bli merket med nøkkelhull, må den ha under 13 g sukkerarter per 100 g vare. Det er mange som har mye mer enn dette, spesielt de med morsomme tegninger på emballasjen. Jeg tror mange foreldre ville fått seg en aha-opplevelse om de begynte å kikke etter tallet for sukkerarter og sammenlignet med tallet 13, sier hun, og legger til at det også innenfor de nøkkelhullsmerkede produktene er store forskjeller.

- Ifølge undersøkelser er ikke frokostblandinger de største kildene til sukker hos det gjennomsnittlige barnet, for det er det saft, brus, søtsaker og godteri som er. Men likevel vil det jo være barn som spiser mye søte frokostblandinger hvor denne da utgjør en stor kilde for nettopp det barnet. Foreldrenes jobb er å tenke helhet - vite hva barnet får i seg totalt - og tilpasse mengdene fra ulike kilder etter det. Noen frokostblandinger egner seg for eksempel bedre som en dessert en gang i blant, mener Camilla Andersen.

Velg heller andre typer

Noen barn, som voksne, kan være litt matleie i perioder og ikke ha så lyst på frokost. Mange foreldre velger da å gi dem en porsjon frokostblanding, så de i hvert fall får i seg noe.

Mari Mohn Paulsen mener det er bedre å velge andre typer frokostblandinger enn de som markedsfører seg mot barn, for eksempel 4-korn, eller rett og slett havregryn. Begge disse fikk terningkast 6 forrige gang Foreldre & Barn testet frokostblandinger for barn. Disse kan du for eksempel tilsette litt frukt, bær eller nøtter, så får barna en sunn start på dagen. Frokostblandingene spises vanligvis med melk, som gir god tilførsel av protein og næringsstoffer som kalsium, jod og riboflavin. Du kan også ta på syrnet melk eller yoghurt hvis du ønsker det, men bruk da gjerne de minst søte variantene.

OI!: Det ble litt mye, konstaterer Tilde.
OI!: Det ble litt mye, konstaterer Tilde. Foto: Foto: Tore Fjeld
GAP OPP: Sånn, så får storebror maten sin!
GAP OPP: Sånn, så får storebror maten sin! Foto: Foto: Tore Fjeld
NAMNAM: Cheerios er blant Tilde og Steffens frokost-favoritter.
NAMNAM: Cheerios er blant Tilde og Steffens frokost-favoritter. Foto: Foto: Tore Fjeld

Denne saken ble første gang publisert 18/02 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også