Test av fiskepinner og fiskegrateng

Vi tester fiskemiddager

Det er minst fisk i barneprodukter, viser vår test.

LETTVINTE FISKEMIDDAGER: Vi har testet syv forskjellige fiskemiddager, både fiskepinner og fiskegrateng.

LETTVINTE FISKEMIDDAGER: Vi har testet syv forskjellige fiskemiddager, både fiskepinner og fiskegrateng. Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

Det er skuffende at et barneprodukt ikke inneholder mer fisk

Vi har i samarbeid med Din Kost testet sju ulike fiskeprodukter med panering. Dette er fiskemiddager mange småbarnsforeldre ofte serverer, fordi de er billige og lettvinte. Mange barn synes også er lettere å spise fisk med denne konsistensen.

Vi har sett på fiskegratenger og fiskepinner. Testen viser at det er forskjell på hvor mye fisk de ulike produktene inneholder, og dermed hvor mye protein barn får i seg.

- Hvis disse produktene utgjør en vesentlig del av all fisk i kostholdet, er det viktig å velge det produktet som har minst kavring og makaroni og mest fisk, sier Lise von Krogh, ernæringsfysiolog i Din Kost.

Testen tar utgangspunkt i næringsdeklarasjoner på pakkene, og rangeringen er basert på hvor mye fisk og protein de ulike produktene inneholder.

Barneprodukt er testtaper

Det eneste produktet i testen som er spesielt rettet mot barn er Elias fiskegrateng med gulrot. Pakken viser bilde av redningsskøyta Elias, kjent for mange barn gjennom serien på TV 2 og filmer.

- Dette produktet kommer dårligst ut i testen, fordi det har desidert lavest fiskeinnhold. Det inneholder bare 20 prosent fisk, i motsetning til testvinneren som inneholder 75 prosent fisk. Derfor kommer dette produktet også på jumboplass når det gjelder proteininnhold. Det er skuffende at et barneprodukt ikke inneholder mer fisk, sier Lise von Krogh.

Lite fett

Elias fiskegrateng inneholder også gulrøtter, som signaliserer sunnhet. Det viser seg at det ikke er så veldig høyt fiberinnhold i denne gratengen, og kanskje dermed mer makaroni enn gulrøtter. Av de tre produktene som deklarerer fiberinnhold (Findus fransk fiskegrateng og Findus fiskepinner), er dette likevel testvinneren, selv om fiberinnholdet på 1,4 g per 100 g ikke er så mye. Produktet har også det laveste fettinnholdet i testen.

Bevisst valg

- Det er helt bevisst at det er lite fisk i dette produktet, sier Øivind Moen, administrerende direktør i Findus Norge AS.

- Vi har testet ulike produkter, og funnet ut at dette er et produkt som unger liker. Her er det smak som er avgjørende, og ikke næring. Likevel vil jeg understreke at dette er et sunt produkt, hvis du serverer det med grønnsaker.

- Hvorfor har dere ikke puttet mer fisk i et fiskeprodukt for barn?

- Det er ikke så enkelt som at man kan pakke inn mye fisk i barnedesign, og så spiser barna det. Barn liker dette produktet, og får i seg litt fisk ved å spise det. Men hvis foreldre vil gi barna ren fisk, må de heller velge et annet produkt, som f.eks. fiskefileter. Dette er alternativ til barn som ikke vil ha andre fiskeprodukter.

Øivind Moen sier slike barneprodukter ikke selger mye, og produktet Elias fiskefigurer ble tatt ut av markedet tidligere i år.

Mest fisk

Mest fisk er det i Findus fransk fiskegrateng. Her er 3/4 av produktet fisk. Dette fiskeproduktet skårer derfor også best på protein. Fordi det ikke er makaroni i gratengen, inneholder den også minst karbohydrater.

- Dette er absolutt et sunt fiskemåltid. For å gjøre det mer mettende kan man servere gratengen med grov pasta eller ris og grønnsaker.

Sunne fiskepinner

Testens nest beste produkt er Fiskepinner fra Findus. Selv om det er barnetegninger av fisk på emballasjen, er ikke dette et produkt rettet direkte mot barn. Det inneholder tre prosent mer fisk enn de andre fiskepinneproduktene fra First Price og Euroshopper, og to prosent mer protein enn de to andre.

- Fiskepinner blir ofte betraktet som et barneprodukt. Jevnt over er det greit fiskeinnhold i alle de tre fiskepinnetypene vi har sett på, og ikke så store ernæringsmessige forskjeller, sier Lise von Krogh.

Tilbredelse er viktigst

Hvilken av de tre fiskepinnetypene du velger, er derfor ikke så avgjørende, mener hun.

- Når det gjelder fiskepinner er det vel så viktig å tenke på hvordan man tilbereder dem og hvordan man serverer dem. Hvis man steker slike kavringprodukter, suger de til seg fett. Det er derfor lurt å bruke teflonpanne med sunn rapsolje. Men det beste er å legge dem i ovnen uten fett og servere dem med poteter, grov pasta eller ris og grønnsaker og litt rømme.

1.Findus fransk fiskegrateng 400 g

FISKEMIDDAG: Ernæringsfysiolog Lise Von Krogh sjekker ut innnholdsdeklarasjon.

FISKEMIDDAG: Ernæringsfysiolog Lise Von Krogh sjekker ut innnholdsdeklarasjon. Foto: FOTO: Julie Gjørven

Mest fisk.

FISKEMIDDAG: Testvinner Findus Fransk fiskegrateng.

FISKEMIDDAG: Testvinner Findus Fransk fiskegrateng. Foto: FOTO: Julie Gjørven

Andel fisk: 75 prosent

Fisk: Alaska Pollock ( hvit torsketype)

Protein:14 g ( pr 100 g)

Fett: 11 g

Karbohydrater: 4,5 g

Konklusjon:

Høyeste fiskeinnhold og proteininnhold i testen.

Lavest innhold av karbohydrater.

Testens mest langreiste fisk, med opprinnels i Nordre Stillehavet. Dette er belastende for miljøet.

2.Findus Fiskepinner 750 g

Sunneste fiskepinner.

Andel fisk: 61 prosent

FISKEMIDDAG: Findus fiskepinner.

FISKEMIDDAG: Findus fiskepinner. Foto: FOTO: Julie Gjørven

Fisk:Alaska Pollock

Protein: 12 g

Fett: 11 g

Karbohydrater:16 g

Konklusjon:

Beste fiskepinneprodukt, og nest best frossenfiskprodukt. Innholder tre prosent mer fisk enn fiskepinner fra First Price og Euroshopper, og 41 prosent mer enn Findus Elias fiskegrateng.

Det eneste produktet i testen som er MSC-merket. Det betyr at du kan spise fiske fisken med god samvittighet. Den kommer ikke fra en bestand som er overrisket.

3. First Price fiskepinner 750 g

Delt tredjeplass.

Andel fisk: 58 prosent

Fisk: Hvit fisk

FISKEMIDDAG: Fiskepinner fra First Price.

FISKEMIDDAG: Fiskepinner fra First Price. Foto: FOTO: Julie Gjørven

Protein:10 g

Fett: 8 g

Karbohydrater:18 g

Konklusjon:

Dette produktet havner på tredjeplass i fiskeinnhold og jumboplass i karbohydratinnhold. Proteininnholdet er tredje best i testen og fettinnholdet er midt på treet.

For dette produktette trekker det ned at det bare står " hvit " fisk.

3. Euroshopper fiskepinner 900 g

Delt tredjeplass.

Andel fisk: 58 prosent

Fisk: malt torskefilet

Protein: 10g

FISKEMIDDAG: Euroshopper fiskepinner.

FISKEMIDDAG: Euroshopper fiskepinner. Foto: FOTO: Julie Gjørven

Fett: 8 g

Karbohydrater:18 g

Konklusjon:

Sammen med First Price fiskepinner havner dette produktet på tredjeplass i fiskeinnhold og jumboplass i karbohydratinnhold. Proteininnholdet er tredje best i testen og fettinnholdet er midt på treet.

Det trekker opp at det står markert at det er torsk som er brukt.

4. Findus god gammeldags fiskegrateng 500 g

Kun 30 prosent fisk.

Andel fisk: 30 prosent

Fisk: torskefilet

Protein: 9 g

Fett: 6 g

FISKEMIDDAG: Findus God gammeldags fiskegrateng.

FISKEMIDDAG: Findus God gammeldags fiskegrateng. Foto: FOTO: Julie Gjørven

Karbohydrater: 11 g

Konklusjon:

Dette produktete inneholderunder halvparten så mye fisk som fransk fiskegrateng. Forskjellen skyldes at den franske ikke inneholder makaroni. Innholdet av makaroni gjør at dette produktet har tre ganger så høyt karbohydratinnhold som den franske. Proteininnholdet er testens tredje dårligste.

5. Euroshopper fiskegrateng med makaroni 450 g

Lite fett og fisk.

Andel fisk: 25 prosent

Fisk: seifilet

Protein: 8 g

Fett: 3 g

Karbohydrat: 12 g

FISKEMIDDAG:Euroshopper fiskegrateng.

FISKEMIDDAG:Euroshopper fiskegrateng. Foto: FOTO: Julie Gjørven

Konklusjon:

Dette produktet kommer på nest sisteplass i testen fordi bare en fjerdedel av produktet består av fisk. Dette gjenspeiles i karbohydratinnholdet og testens nest laveste proteininnhold. Derimot har dette produktet nest lavest fettinnhold, lavest energiinnhold og adet står hvor fisksen er fisket. Den er prosuser i Sverige, og er et kortreist fisksprodukt.

6. Findus Elias fiskegrateng med makaroni 320 g

For lite fisk.

Andel fisk: 20 prosent

Fisk: Alaska Pollock

Protein: 7 g

Fett: 2,4

Karbohydrat: 12

Konklusjon:

FISKEMIDDAG: Testtaper Findus Elias fiskegrateng.

FISKEMIDDAG: Testtaper Findus Elias fiskegrateng. Foto: FOTO. Julie Gjørven

Dette produktet inneholder minst fisk av alle produktene i testen. Kun 20 prosent av produktete er fisk ,i motsetning til 75 prosent i den frankse fiskegratengen. Derfor kommer produktet på jumboplass i proteininnhold. Produktet har testens laveste fettinnhold og det eneste produktet som deklarerer fiberinnhold. Det er et pluss, selv om fiberinnholdet ikke er spesielt høyt i seg selv.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag