salt og barn

Får barnet ditt for mye salt i hverdagsmaten?

Så lite salt skal barnet egentlig ha.

SALT OG BARN: Barna dine kan få i seg alt for mye salt uten at du er klar over det. Dette er det anbefalte saltinntaket til barn. FOTO: Getty Images.
SALT OG BARN: Barna dine kan få i seg alt for mye salt uten at du er klar over det. Dette er det anbefalte saltinntaket til barn. FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

- Vi vet at det fremdeles er mye bruk av salt og sukker i matvarer myntet på barn, også i matvarer der man ikke skulle tro det. Tacokrydder er en av verstingene hvorvidt gjelder salt, men også sukker, og det skulle man ikke tro, sier klinisk ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim.

Salt i mat til barn

- Vi har ikke undersøkelser som gir gode tall på hvor mye salt norske barn får i seg. Det vi vet, er at saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag, noe som er omtrent dobbelt så mye som anbefalt. Det er grunn til å tro at også barn får i seg for mye salt, sier klinisk ernæringsfysiolog og postdoktor ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Anne Lene Kristiansen.

Vil du redusere saltinntaket?

- Ikke ha salt ved bordet, og reduser saltmengden i oppskrifter.

- Ikke tilsett ekstra salt i halv- eller helfabrikata. Tynn ut saltinnholdet i posesupper ved å tilsette grønnsaker, for eksempel hermetiserte tomater.

- Bruk kun ½ pose tacokrydder når du lager tacomiddag.

- Bruk krydder og urter istedenfor salt.

- Bak brødet selv, og lag mer mat fra bunnen av.

- Bruk rene kjøttprodukter framfor bearbeidede kjøttprodukter.

Kilde: Helsedirektoratet og klinisk ernæringsfysiolog Anne Lene Kristiansen

Det er verdt å merke seg at det kan være mye salt også i matvarer som ikke smaker salt.

- For eksempel kan det være mer salt i ketchup enn i potetgull. Og det kan da ikke være nødvendig å ha like mye salt i søte kjeks, der du ikke engang smaker det salte, sier Norheim.

I en pose Sørlandschips med havsalt er det 1,3 gram salt per 100 gram, mens det i en pakke med Tom & Jerry-kjeks er 1,5 gram salt per 100 gram. Over halvparten av saltet vi får i oss kommer fra industrilagde matvarer som hel- og halvfabrikatet. Samtidig er det dokumentert sammenheng mellom inntak av salt og økt blodtrykk og økt risiko for hjerte- og karsykdommer, samt kreft i mage og tarm.

- Variasjon i kostholdet er kanskje noe av det viktigste vi kan lære barna våre, sier Kristiansen.

Les også: Fem barnevennlige fiskemiddager

Daglig anbefalt saltinntak for barn

- Barn under 2 år bør få i seg mindre enn 2 gram salt per dag.

- Barn 2–9 år bør begrense saltinntaket til 3–4 gram per dag.

- Salt oppgis enten som salt (NaCl) eller natrium (Na), i gram per 100 gram. 1 gram salt tilsvarer 0,4 gram natrium.

- Høyt saltinnhold: 1,25 g salt (0,5 g Na) eller mer per 100 g vare.

- Middels saltinnhold: 0,3–1,25 g salt (0,12–0,5 g Na) per 100 g vare.

- Lavt saltinnhold: 0,3 g salt (0,12 g Na) eller mindre per 100 g vare.

- Én teskje inneholder 7 gram salt

Kilde: Helsedirektoratet

Denne saken ble første gang publisert 03/05 2016, og sist oppdatert 03/04 2018.

Les også