Oppskrifter på grøt

Slik lager du den perfekte grøten

Oppskrift på havregrøt, grovmelsgrøt, quinoagrøt, byggrynsgrøt, hirsegrøt og byggmelsgrøt.

OPPSKRIFTER PÅ GRØT: Det finnes ingen begrensninger hvorvidt gjelder grøt. Finn inspirasjon i disse 7 oppskriftene, og prøv deg frem på kjøkkenet. Foto: Geir Dokken.

OPPSKRIFTER PÅ GRØT: Det finnes ingen begrensninger hvorvidt gjelder grøt. Finn inspirasjon i disse 7 oppskriftene, og prøv deg frem på kjøkkenet. Foto: Geir Dokken.

Publisert Oppdatert

Grøt kan lages i utallige former, farger og fasonger - det er bare din egen fantasi som setter grenser. Topp barnas favorittgrøt med chiafrø, blåbær, eple eller honning; en næringsrik og sunn frokostgrøt!

I New York selges havregrøt til frokost både hos Starbucks og McDonald's.

- Jeg tror at mange ser at grøt er et godt alternativ til muffins og baguetter. Grøt laget på havre og bygg er kortreist og miljøvennlig mat, sier kokebokforfatter og faglærer i ernæring, Margit Vea.

Hun merker at interessen for grøt er økende, og ønsker såkalte grøtkafeer velkommen her i Norge også.

- Grøt er rik på mineraler og vitaminer. Dessuten er det svært rimelig mat. Hvis man bruker grovt mel, er grøt også en god kilde til fiber i kosten, noe som er viktig for fordøyelsen, opplyser Vea.

Riktig laget grøt er også en god kilde til jern, som er spesielt viktig de to første leveårene.

Sunn grøt til frokost

En god havregrøt gir en god start på dagen, for både store og små.

- Havregrøten inneholder gode og lange karbohydrater, som gir en langvarig metthetsfølelse, forklarer Vea.

Havregrøten inneholder også gode fettstoffer. Likevel anbefaler Vea barn å ha godt smør på grøten fremfor sukker. Eller noe helt annet.

Tilbehør og topping til grøten

- Grøter kan smaksettes med mye forskjellig. Frukt og friske bær er både sunt og godt. I stedet for sukker kan man bruke honning, agavesirup, lønnesirup eller aprikosmos. Det er bare fantasien som setter grenser, mener hun.

Og det er ingen grunn til at du skal gå glipp av denne sunne fast food-trenden hjemme på din egen kjøkkenbenk, heller.

- Alle kan lage grøt. Det er raskt å lage, og det er veldig ren mat uten tilsetningsstoffer, særlig sammenlignet med kjøpebrød. Det tar ti minutter å lage hirsegrøt til minsten. Det har vi tid til, sier Vea.

UKOKT HAVREGRØT: Dette er en frisk og syrlig havregrøt som ikke skal kokes. Grynene skal kun ligge i bløt. Grøten er også super for melkeallergikere - dere sløyfer da melkeyoghurt. Foto: Geir Dokken.

UKOKT HAVREGRØT: Dette er en frisk og syrlig havregrøt som ikke skal kokes. Grynene skal kun ligge i bløt. Grøten er også super for melkeallergikere - dere sløyfer da melkeyoghurt. Foto: Geir Dokken.

Her er Margit Veas 7 beste oppskrifter på grøt:

Havregrøt uten koking

Du trenger (3-4 porsjoner):

6 dl store havregryn

4 dl eplemost

ca. 2 dl gresk yoghurt

1 eple

Hasselnøtter eller mandler etter smak

OBS: Bruker dere lettkokte havregryn, trenger dere sannsynligvis noe mindre væske. Prøv dere fram!

Ev. garnityr:

2 kvaster persille

1-2 ss rørsukker

Slik gjør du:

  • Ha havregryn og eplemost i en bolle med lokk. Sett i kjøleskapet natten over, eller i et par timer, til havregrynene har trukket til seg væsken.
  • Hakk nøttene og rist dem litt i stekepannen eller på et bakepapir i ovnen (lag en stor porsjon som holder til flere ganger). Nøttene kan males eller finhakkes til mindre barn.
  • Bland i yoghurt, revet eple og hakkede nøtter i røren rett før servering.

Garnityr:

Kjør persille og sukker i en hurtigmikser. La persillen tørke en stund på bakepapir på svak varme (60 grader) i varmluft. Persillesukker «frisker opp» havregrøten og tilfører spennende smak.

Grovmelsgrøt

Denne grøten kan du lage på vanlig sammalt hvete eller sammalt spelt. Bløtlegg gjerne melet én time før koking, det gjør jernet i melet mer tilgjengelig.

Du trenger (1-2 porsjoner):

GROVMELSGRØT: Grovmelsgrøt lages på sammalt hvete eller sammalt spelt. Foto: Geir Dokken.

GROVMELSGRØT: Grovmelsgrøt lages på sammalt hvete eller sammalt spelt. Foto: Geir Dokken.

4 ss sammalt hvete, grov

2-3 dl melk (ev. vann)

Ev. litt salt

Slik gjør du:

  • Bland mel og væske og kok opp under omrøring.
  • La det koke i 6-7 minutter til grøten er passe tykk.
  • Server med bær, bærmos eller mos av aprikos eller daddel.

Topping-tips: Friske bær, 1 ts rørte bær og 1 ss rosiner, grovhakkede nøtter eller smørøye.

Kokt havregrøt

Du trenger (1 porsjon):

1 dl havregryn

2 ½ dl væske (melk eller melk og vann)

¼ ts salt

Slik gjør du:

  • Ha havregryn og væske i en kjele. Kok opp under omrøring og la grøten småkoke i ca. fem minutter til den er passe tykk.
  • Smak til med litt salt før servering. Server med melk, rørte bær og rosiner.
KOKT HAVREGRØT: Fløyelsmyk havregrøt toppet med friske bær. Foto: Geir Dokken.

KOKT HAVREGRØT: Fløyelsmyk havregrøt toppet med friske bær. Foto: Geir Dokken.

Tips! Har dere rester av grøt, bruk det i brøddeigen. Det gjør brødet saftig og godt.

Quinoagrøt

Du trenger (1 porsjon):

1 dl quinoa

2 dl melk eller usøtet havremelk

½ vaniljestang

kanel

salt

rørte bær, rosiner, honning, agavesirup eller maplesirup

SUNN QUINOAGRØT: Frøene denne grøten er basert på, inneholder 12-18 prosent fullverdig protein. og er også  en god kilde til fiber, fosfor, magnesium og jern. Foto: Geir Dokken.

SUNN QUINOAGRØT: Frøene denne grøten er basert på, inneholder 12-18 prosent fullverdig protein. og er også en god kilde til fiber, fosfor, magnesium og jern. Foto: Geir Dokken.

ev. bær og nøtter

Slik gjør du:

  • Skyll quinoaen grunding i kaldt, rennende vann for å få bort bitterstoffene. Bløtlegg dem gjerne i 30-60 minutter i tillegg.
  • Skrap ut frøene av vaniljestangen, og kok dem og stengene opp med quinoa, melk, kanel og salt.
  • Fjern vaniljestengene når grøten har begynt å koke, og la så grøten koke videre i 15-20 minutter til quinoaen er mør.
  • Nyt grøten med melk (ev. havremelk eller soyamelk), en skje rørte bær, rosiner, en god håndfull ferske blåbær, grovhakkede nøtter eller honning.

Quinoa: et næringsrikt, lettfordøyelig og glutenfritt frø med 12-18 prosent fullverdig protein. En god kilde til fiber, fosfor, magnesium og jern.

Byggrynsgrøt

Du trenger (4 porsjoner):

2 dl byggryn

1 liter lettmelk, vann eller rismelk

½ ts salt

1 ss meierismør

rørte bær eller frukmos

Slik gjør du:

  • La byggrynene ligge i kaldt vann natten over. Hell av bløtevannet.
  • Kok opp væsken og ha i grynene. La grøten trekke (koke forsiktig) i 45 minutter. Rør av og til. Ha i smør.
  • Server gjerne grøten med rørte bær, fruktmos honning og/eller hakkede nøtter.

Tips: Hele gryn inneholder både mye energi og mange mineraler, vitaminer og fiber. De er ofte lite bearbeidet og godt for magen. Når dere koker grøt av gryn, er det lurt å koke en større porsjon. Koker dere gryn i vann, kan det også erstatte ris til middagsmat.

Hirsegrøt

Du trenger (1-2 porsjoner):

1 dl hirseflak

BYGGRYNSGRØT: Hele gryn inneholder mer mineraler, vitaminer og fiber. De er ofte lite bearbeidet og gjør godt for magen. Foto: Geir Dokken.

BYGGRYNSGRØT: Hele gryn inneholder mer mineraler, vitaminer og fiber. De er ofte lite bearbeidet og gjør godt for magen. Foto: Geir Dokken.

2 1/2 dl vann eller melk (kan også bruke havre, soya eller rismelk)

malt havsalt etter smak

Slik gjør du:

  • Kok opp vann og hirseflak under omrøring. Skru ned varmen og la småkoke til vannet er nesten kokt inn, ca. 10 minutter.
  • La grøten småkoke under lokk til den har jevnet seg. Smak til med litt havsalt og nyt grøten med det dere har tilgjengelig: kanel, smør, bær, honning, nøtter og lignende.
  • Melk smaker godt til grøten, særlig om dere har kokt grynene med vann.

Plenty jern: Hirse er sunn, glutenfri og ikke minst naturlig rik på jern. Hirsegrøt laget av hirsemel er god babymat, men hirse er god mat for alle aldre. I denne oppskriften brukes hirseflak, men du må gjerne også prøve å lage grøt av sammalt hirsemel.

Byggmelsgrøt

Du trenger (3-4 porsjoner):

2 ½-3 dl byggmel

ev. ½ dl hvetekli

½ l melk

½ l kulturmelk (ev. melk også her)

1 ts salt

Slik gjør du:

  • Bland mel, kli og kulturmelk og rør til det koker. Spe med melk og la grøten koke i ca. åtte minutter.
  • Rør jevnlig og ha i salt når grøten er ferdig.
  • Søt grøten med det som hjertet begjærer: bær, bærmos, tørka frukt eller honning.
  • Server gjerne grøten med hakkede nøtter.
HIRSEGRØT: Hirsegrøt laget av hirsemel er god babymat, men hirse er god mat for alle aldre. I denne oppskriften brukes hirseflak, men du må gjerne også prøve å lage grøt av sammalt hirsemel. Foto: Geir Dokken.

HIRSEGRØT: Hirsegrøt laget av hirsemel er god babymat, men hirse er god mat for alle aldre. I denne oppskriften brukes hirseflak, men du må gjerne også prøve å lage grøt av sammalt hirsemel. Foto: Geir Dokken.

BYGGMELSGRØT: Søt byggmelsgrøten med det hjertet begjærer, som bær, bærmos, tørket frukt eller honning. Foto: Geir Dokken.

BYGGMELSGRØT: Søt byggmelsgrøten med det hjertet begjærer, som bær, bærmos, tørket frukt eller honning. Foto: Geir Dokken.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag