Ingen halloween uten gresskar!

Det finnes mange varianter, noen er bare til pynt. Spør etter halloween-gresskar i butikken.

De største kan være ganske dyre, men skraper du ut kjøttet og lager lykt av skallet, har du både middag, dessert og pynt til årets skrekkfest.

Velg et gresskar som har plettfri overflate og er tungt i forhold til størrelsen - det er et tegn på fast og god konsistens.

Kjøp det helst helt, kvaliteten taper seg fort når det er skåret opp. Det svampaktige vevet i midten kaster du, men ta vare på kjernene.

Gresskarsuppe

  • 500 g renset og skrelt gresskar
    • 2 poteter
    • 2 båter hvitløk, hakket
    • 2 ts revet frisk ingefær
    • 1 liter vann
    • 2 terninger kjøttbuljong
    • Salt og pepper etter smak
    • 3 ss hakket bladpersille
    • 1 ss hakket frisk gressløk
    • 1 ts hakket frisk rosmarin
    • 1 ½ dl lettrømme

    1. Skrell og skjær gresskarkjøtt og poteter i terninger.

    2. Kok mørt i vannet sammen med hvitløk, ingefær og buljongterningene.

    3. Mos blandingen fint, gi den et oppkok og smak til med salt og pepper. Spe eventuelt i mer vann hvis suppen blir for tykk.

    4. Tilsett urter og server suppen rykende varm med en skje rømme på toppen og med godt brød til.

Gresskarpai

Bunn:

  • Ha 200 gram hvetemel, 150 gram smør og 2 ss vann i en kjøkkenmaskin og bland til en fast deig.
  • La den hvile i kjøleskapet i en halvtime.
  • Kjevle eller trykk deigen ut i en paiform.
  • Prikk med en gaffel, og forstek paiskallet ved 200 grader i 10 minutter.

(Snarvei: Det er lov å bruke ferdig deig!)

Fyll:

  • 6 ss hvetemel
  • ¾ ts bakepulver
  • ½ ts salt
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts malt allehånde
  • ½ ts malt ingefær
  • ½ ts malt muskat
  • 2 egg
  • 1 ¾ dl sukker
  • 3 ss smeltet smør
  • 400 g gresskarpuré - kokt og most (skjær kjøttet i 2 cm store terninger og kok i usaltet vann i ca. 20 minutter, sil av vannet)
  • 1 boks vikingmelk
  • 2 ts vaniljesukker

(Snarvei: Du får kjøpt gresskarmos på boks i velassorterte dagligvarebutikker. En boks er nok til én pai.)

1. Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat.

2. Pisk sammen egg, smør og sukker.

3. Tilsett gresskarpuré, vikingmelk og vaniljesukker.

4. Hell fyllet i det forstekte pai-skallet og stek ved 180 grader i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast.

5. Server paien lun eller avkjølt, med pisket krem, iskrem eller en klatt rømme.

Tips:

Har du fortsatt mer gresskarkjøtt?

Bruk det som du bruker andre grønnsaker: I supper, gryteretter, grønnsakpaier og som tilbehør.

Syltet gresskar er godt til kjøtt og fisk. Men ikke skjær det opp i biter og server det med dipp - gresskar smaker ikke godt rått.

Ristede gresskarkjerner

  • Skyll og tørk kjernene, og vend dem i litt olje.
  • Stek i panne eller ovn ved 180 grader til de er blitt mørke, men ikke brent.
  • Avkjøl.

Nydelig i salater, supper, brødbakst, frokostblandinger eller som snacks.

Vil du bruke kjernene som snacks?

Tilsett litt salt, og kanskje litt kajennepepper for den dristige, før steking. Mmm..

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!