Oppskrifter med eple som hovedingrediens

7 deilige oppskrifter med epler som hovedingrediens

Alt fra sprø eplechips til saftig eplekake.

EPLEKAKE: Denne eplekaken er saftig og god. Du kan også lage den med andre frukter, som for eksempel pærer. Foto: Svein Brimi.
EPLEKAKE: Denne eplekaken er saftig og god. Du kan også lage den med andre frukter, som for eksempel pærer. Foto: Svein Brimi.
Sist oppdatert

Er du på leting etter verdens beste eplekake? Eller kanskje eplemos, eplepai eller knasende sprø eplechips? Epler egner seg som hovedingrediens i så mangt – her får du syv spennende oppskrifter med nettopp eple som base.

Mormors saftige eplekake

4 porsjoner

3 epler
3 egg
2½ dl sukker
1½ dl smør
1 dl melk
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ss sukker
1 ts malt kanel

Skrell eplene og del dem i skiver. Legg dem i litt vann med noen dråper sitron-saft. Da blir de ikke så fort brune.

Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland sammen smeltet smør og melk, ha det i eggedosisen og bland godt. Sikt sammen hvetemel og bakepulver og rør det inn i kakerøren.

Smør en springform, ca. 24 cm og hell i kakerøren. Legg over epleskiver (tørk av vannet med kjøkkenpapir) og dryss på sukker og kanel.

Stek kaken på midterste rille i stekeovnen ved 200° i ca. 40 min. Avkjøl på rist.

Server kaken med vispet krem eller is. Vi brukte også litt ekstra med eplemos over kremen.

Tips: Ønsker du flere epler i kaken, kan du fint tilsette én til to epler til.

Les også: 7 oppskrifter med blåbær som hovedingrediens

Lun eplesalat med stekte pølser

4 porsjoner

STEKTE EPLER: Pølser akkompagnert av stekte epler og grønnkål. Foto: Svein Brimi.
STEKTE EPLER: Pølser akkompagnert av stekte epler og grønnkål. Foto: Svein Brimi.

250 g grønnkål eller annen kål
2 hvitløkbåter
1 ss olje
2 ss smør
2 epler
½ rødløk
2 ss nøttemiks med tørkede frukter (ev. bare valnøtter)
400 g pølser, valgfritt

Pepperrotkrem

3 dl rømme
1 dl revet pepperrot
2 ts flytende honning
salt og pepper

Vask og rens grønnkålen og finhakk hvitløk. Smelt 1 ss smør i en stekepanne, tilsett olje og damp kålen sammen med hvitløk til den faller sammen, og vannet er fordampet. Stek til grønnkålen begynner å bli litt sprø i kantene. Sett til side.

Del eplene i passe båter, løk i ringer og stek dem i 1 ss smør til eplene er nesten møre. Legg dette over grønnkålen. Dryss over nøttemiksen (valnøtter), salt og grovkvernet pepper.

Stek pølsene i stekepanne med litt smør.

Bland sammen ingrediensene til pepperrotkremen og server den sammen med pølsene og eplesalaten.

Les også: Derfor bør barna få delta i matlagingen

Varm epledrikk med eplechips

4 porsjoner

EPLEDRIKK: Varm epledrikk kokt med godt krydder. En enklere versjon er å koke opp ferdig eplemost med samme type krydder som brukes i denne oppskriften. Foto: Svein Brimi.
EPLEDRIKK: Varm epledrikk kokt med godt krydder. En enklere versjon er å koke opp ferdig eplemost med samme type krydder som brukes i denne oppskriften. Foto: Svein Brimi.

10 epler i biter
5 dl vann
2 ss sukker
12 hele nellik
1 ss frisk ingefær, revet
2 hele kanel
2 skiver sitron

Eplechips

1 eple
1 ts malt kanel

Del eplene i biter. Du behøver ikke skrelle dem. Legg eplebitene over i kjele med sukker og vann. Kok under lokk til eplene er møre, ca. 10 min.

Sil fra saften og tilsett alt krydderet og sitronen.

La eplesaften koke i 30 min. slik at krydderet setter smak.

Server epledrikken rykende varm til for eksempel toast eller som her til eple-chips.

Eplechips: Skyll, fjern kjernehuset og skjær eplene i tynne skiver. Bruk gjer-ne en "mandolin" eller en ostehøvel.

Dekk en stekeplate med bakepapir og legg epleskivene utover. Strø kanel over.

Sett inn i ovn ved 80° i ca. 2 timer. Snu epleskivene etter ca. 45 min. Legg eple-skivene over på rist og avkjøl. De er fortsatt myke, men blir sprø når de er av-kjølt.

Oppbevares tørt.

Tips: Epleships kan også brukes som pynt på kaker og desserter.

Les også: Fem oppskrifter på deilig gjærbakst

Skinkebiff med eplechutney

4 porsjoner

EPLECHUTNEY: Chutney som passer like godt til moden ost som til stekt kjøtt og fisk. Den er både hot, søt og sur. Foto: Svein Brimi.
EPLECHUTNEY: Chutney som passer like godt til moden ost som til stekt kjøtt og fisk. Den er både hot, søt og sur. Foto: Svein Brimi.

500 g skinkebiff
smør til steking
salt og pepper

Eplechutney

3 epler
1 dl eplecidereddik
100 g brunt sukker
2 sjalottløk
1 rød chili
2 hvitløkbåter
½ sitron, saften
salt
pepper

Krydre skinkebiffene og stek dem ca. 2 min. på hver side. La dem ettersteke på svak varme et par min.

Skrell eplene og skjær bort kjernehus. Kutt eplene i biter.

Ha eplebiter i en kjele sammen med eddik, sukker, løk i ringer, finhakket chi-li, finhakket hvitløk og sitronsaft. Kok opp og la det koke på middels varme i 15-20 min, eller til eplebitene er møre.

Smak til med salt og pepper. Hell varm chutney over på varme, rene og tørre glass, og sett på tette lokk. Avkjøl i romtemperatur.

Oppbevar glassene mørkt og kjølig.

Skinkebiffene serveres med kokt ris og eplechutney. Bruk stekesjyen som saus.

Les også: Lager du dette, vil ungene elske deg

Rask og lettvint eplepai

4 porsjoner

LETTVINT EPLEPAI: Karamelliserte epler kombinert med skiver av marsipan. Foto: Svein Brimi.
LETTVINT EPLEPAI: Karamelliserte epler kombinert med skiver av marsipan. Foto: Svein Brimi.

150 g smør
1 dl brunt sukker
½ ts kanel
2 ss sitronsaft
1 dl valnøtter
4 pl. butterdeig
12 tynne skiver marsipan
4 epler

Smelt smør og sukker i en stekepanne på lav varme til sukkeret har løst seg opp. Grovhakk valnøttene og tilsett i smørblandingen sammen med kanel og sitronsaft. La blandingen trekke på svak varme til passe karamellsaus.

Trykk ut butterdeigsplatene, men la det bli igjen en liten kant rundt.

Fordel marsipanskiver over butterdeigen. Rens og del eplene i skiver og legg over marsipanskivene. Hell karamellsausen over. Stek epletertene i ovn ved 200° i ca. 15-20 min.

Serveres med pisket krem eller vaniljeis.

Eplemos

4 porsjoner

EPLEMOS: Hjemmelaget eplemos er raskt og enkelt å lage. Foto: Svein Brimi.
EPLEMOS: Hjemmelaget eplemos er raskt og enkelt å lage. Foto: Svein Brimi.

600 g epler uten skall og kjernehus
1 kanelstang
250 sukker
1 ss sitronsaft
1 dl vann

Rens og del eplene i biter og legg i en kasserolle sammen med kanelstang og hell på vann. Kok i ca. 5 min til eplene er møre. Trekk kasserollen til side, tilsett sukker og sitronsaft. Sett kjelen tilbake på platen, rør godt om og la koke i 3 min. under omrøring.

Ta ut kanelstangen og fyll på rene, varme glass. Fyll helt opp og skru på lok-ket med en gang.

Tips: Eplemos passer også til oster.

Les også: Oppskrift på frosne bananpinner

Tilslørte sjokoladepiker

6 porsjoner

TILSLØRTE BONDEPIKER: Tilslørte bondepiker er en norsk, tradisjonell dessert. Den serveres gjerne i glass. Dette er en variant på tilslørte bondepiker, i stedet for brødsmuler, har vi brukt sjokoladekjeks. Foto: Svein Brimi.
TILSLØRTE BONDEPIKER: Tilslørte bondepiker er en norsk, tradisjonell dessert. Den serveres gjerne i glass. Dette er en variant på tilslørte bondepiker, i stedet for brødsmuler, har vi brukt sjokoladekjeks. Foto: Svein Brimi.

6 sjokoladekjeks
4 dl eplemos (se oppskrift)
3 dl kremfløte
3 ss sukker

Smuldre sjokoladekjeksen og fordel i fire dessertglass sammen med eplemos.

Pisk fløten luftig med sukker og topp desserten med en god skje vispet krem. Pynt med eplebiter. Her har jeg også pyntet desserten med tørkede kokosflak.

Tips: Kokosflak kan kjøpes i helsekostbutikker. Kan brukes som snacks, til oster eller som pynt på kaker og desserter.

Saken er skrevet i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Denne saken ble første gang publisert 30/09 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også