Andre dagligvarer og husholdningsartikler

Dette inngår i posten «andre dagligvarer»:

 • Papirvarer
 • Vask/ rengjøringsartikler og varer som lyspærer, batterier, plaster osv.

Dette inngår i posten «husholdningsartikler»:

 • Hvitevarer
 • Kjøkkenutstyr, dekketøy, rengjøringsutstyr etc.
 • Husholdstekstiler som sengetøy, håndklær og gardiner osv.

Hvor mange penger bruker du egentlig på mat i måneden? Det er ikke alle som kan svare på det. Her er en oversikt over hva familier i gjennomsnitt bruker i Norge.

En familie på to voksne og to barn i alderen 2 og 5 år trenger i overkant av 5500 kroner i måneden på mat og drikke, hvis vi skal gå ut fra Statens institutt for forbruksforsknings (Sifo) referansebudsjett.

I tillegg til de 5500 i måneden ligger budsjettettposten «andre dagligvarer» på 550 kroner og på «husholdningsartikler» på 450 kroner. (Se faktaboks)

Basert på vanlig norsk mat

Budsjettet Sifo setter opp er basert på vanlig norsk mat, tradisjonelt måltidsmønster og matvareforbruk, med innslag av nyere typer matvarer.

- Budsjettposten for mat og drikke dekker det totale dagsbehovet for mat- og drikkevarer for ulike aldersgrupper. Det forutsettes moderat aktivitetsnivå ved beregning av matevaremengder og at all mat lages hjemme, forteller Gun Roos.

Hun jobber som forsker i Sifo, og har ernæring, sosiale og kulturelle aspekter ved matvaner som sitt arbeidsfelt.

Bruker mer ute

- Jeg tror at mange bruker en del penger på å spise ute, pizza, pølse, kaffe og boller og flere «småting» som blir flere småbeløp her og der. Mange bruker nok sannsynligvis litt mer enn det som kommer opp når man regner ut standard familiebudsjett, sier Roos.

I helgene kan det også bli mer «kosemat» og godterier, som ikke er inkludert i Sifo-budsjettet.

- Sjokolade, potetgull, nøtter og annet snacks er ikke medregnet, påpeker Roos.

Det kan være lurt å snakke med barna om hva dere bruker penger på.

Dette bør dere holde matbudsjettet på:

 • Familie med 1 barn i 4-5-årsalderen:
  Budsjett = 5740 kr/ måned
 • Familie med 2 barn i alderen 4-13 år:
  Budsjett = 6072 kr/ måned
 • Familie med 3 barn i alderen 4-13 år:
  Budsjett = 7392 kr/ måned
 • Familie med 4 barn i alderen 4-17 år:
  Budsjett = 9448 kr/ måned

Alkoholholdige drikkevarer, sjokolade, chips og tilsvarende produkter, samt brus og flaskevann utover en halv liter per uke for barnegruppene, er ikke medregnet i budsjettet.

Se hva din familie kan bruke av penger i måneden på Sifos Referansebudsjett.

Amming sparer penger

- Når det gjelder budsjettet for mat og drikke for barn 6 til 11 måneder bygger den på en særskilt ukemeny med utgangspunkt i antatt energibehov hos barn på ca. 10 til 11 måneder. Regner man ut et budsjett på to voksne og to barn på 6 til 11 måneder og 5 år, blir matbudsjettet en 500-lapp mindre, forklarer Roos.

- Dette er forutsatt at det minste barnet ammes, og at det i hovedsak spiser deler av samme type middagsmat og brødmat eller frukt som de andre i husholdningen. Industriframstilte grøtprodukter inngår i menyen, men bare begrensede mengder av andre typiske barnematprodukter, sier Roos.

Ammeekspert Gro Nylander synes ikke det er noe rart at månedsbudsjettet minker hvis mor ammer.

- Hvis du derimot ikke ammer må du regne med å kjøpe inn ca. 300 liter morsmelkerstatning på ett år, sier hun til Foreldre & Barn.

- Babyer spiser ca. ti ganger i døgnet, noe som tilsvarer 800-900 ml. morsmelk eller morsmelkerstatning, understreker Nylander.

Sett opp en meny

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius anbefaler at familier planlegger middager for én uke om gangen.

- Sett dere ned og planlegg minst tre middager for uken som kommer. Da ender man ofte opp med både sunnere og billigere mat. Ved å planlegge før du handler, er det lettere å ta sunne valg, fordi det blir mindre impulskjøp sier ernæringsfysiologen.

- Formålet med et standard matbudsjett som vi setter opp er å komme frem til kronebeløp som vi vet dekker kostnadene ved et hensiktsmessig og forsvarlig kosthold for ulike befolkningsgrupper. Den er ikke en anbefalt diett eller veiledning for et riktig kosthold, understreker Gun Roos.

Alkoholholdige drikkevarer, sjokolade, chips og tilsvarende produkter, samt brus og flaskevann utover en halv liter per uke for barnegruppene, er ikke medregnet i budsjettet.

Slik setter du opp en ukesmeny:

 • Planlegg middager (minst tre) for uka som kommer. Ta utgangspunkt i å prøve å ha to fiskemiddager per uke.
 • Ta utgangspunkt i den menyen som familien har planlagt når du skriver handleliste.
 • Legg til andre nødvendigheter som brød, pålegg, vaskemiddel og toalettpapir osv.
 • Lag en realistisk plan - du trenger ikke lage store gourmetmåltider hver dag!
 • Sats på å ta handleturen kun én gang i uka - og husk handlelisten over alt dere trenger.

- Bruker for mye på mat!

Det er liten tvil om at matbudsjettet i norske familier varierer. Det viser debatten i Foreldre & barn sitt forum dinbaby.

- «Har lenge mistenkt at vi bruker alt for mye penger på mat, men at det var så mye hadde jeg aldri forestilt meg. Vi er to voksne, og 3 barn (annenhver uke) på 3,5 og 6 og har på en måned brukt 17.385 kroner på matbutikker», sier en mamma og ber om hjelp.

- Vi er 2 voksne og 4 barn (3, 5, 8, og 11 år) og vi bruker ca. 12.000,- i måneden, forteller en annen.

En mamma sier at de bruker mellom 4000 og 5000 kroner på mat per måned i en familie på to voksne og to barn på 3 1/2 og 1 1/2.

- Vi bruker 4000 på mat i måneden, og vi klarer oss helt utmerket. Sulter aldri og har variert kosthold, sier en annen av foreldrene.

- Vi bruker normalt rundt 12 000 til 13 000 kroner i måneden på husholdning (er avhengig om noen i familien har bursdag eller ei), og vi er 6 i familien. Vi handler ikke mye på tilbud, men prøver å være litt bevisste på hva vi kjøper likevel. Veldig lite luksus på oss.

En av foreldrene forteller at de bruker mellom 1000 og 2000 kroner uka på mat.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!