Kjøkkenet er en glimrende arena å starte med selvstendighetslæring.

Det går fint an å ha med barna på kjøkkenet, og det er mye selv de minste kan klare på egenhånd om vi voksne tar oss tid til å vise hvordan det skal gjøres.

Tar de voksne seg tid til å la barna føle seg trygge og bli selvstendige på kjøkkenet, vil barna få igjen for det resten av livet.

Den kjente barnepedagogen Maria Montessori mente at barnas indre behov best kan uttrykkes slik: Hjelp til å gjøre det selv.

Det betyr at barnet har et iboende ønske om å gjøre ting på egenhånd.

Huskeliste for å lykkes med små kjøkkenhjelpere

Før vi lar barna være med på kjøkkenet, er det noen viktige ting vi voksne må tenke gjennom, slik at matlagingen blir en god opplevelse for alle.

1. Ha god tid

Barna jobber senere enn oss voksne, så når de minste skal være med på kjøkkenet må man ha god tid. La dem bruke den tiden de trenger. Ikke mas og stress, det blir det bare dårlig stemning av.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bake med barn

RIKTIG MENGDE: La barna måle opp en ingrediens i en egen bolle, og deretter helle det over i bakebollen. På den måten er det lett å rette opp eventuelle feilberegninger. © Foto: Per Olav Sølvberg

Per Olav Sølvberg

 • Forfatter av bøkene "Familiesirkus - 52 fabelaktige ting å gjøre sammen" og "Gateleker for hele gjengen".
 • Utdannet Montessorilærer. Jobber som frilansestylist, og brenner særlig for enkle tips til morsomme familieliv.
 • Har sin egen faste ukentlige spalte i Foreldre.no.
 • Far til Filippa, Leonora, Ferdinand og Emrik.

2. Det blir mer søl

Barna søler mer enn oss voksne, så litt gris og søl må man regne med. Det gjør ingenting. Lær barna at også opprydning er en viktig del av kjøkkenarbeid.

3. Det blir ikke perfekt

Når barn for eksempel triller boller blir de gjerne ikke så store og runde som du hadde tenkt deg. Men hva gjør vel det? Det finnes ikke noe mer sjarmerende enn en stolt baker som byr frem sine skrukkete boller med et stort, fornøyd smil.

4. Vær forberedt

Barn er ikke spesielt tålmodige. Det er lurt å finne frem alle ingrediensene og redskapene før dere begynner, slik at bakingen kan starte med en gang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bake med barn

KLARER SELV: La barna bruke desilitermål og vekt til å veie og måle. La meg få holde den helt selv, sier Filippa til mamma. © Foto: Per Olav Sølvberg

5. Tenk praktisk

Ta oppskriften trinn for trinn. La barna måle opp en ingrediens av gangen i en egen bolle, og deretter helle det over i bakebollen. Bruker de en egen skål til å måle opp i, blir det lett å fikse om det skjer en feil. For eksempel når sukker skal veies, og det plutselig blir 200 gram i stedet for 150. Da heller man det bare tilbake og begynner på nytt.

6. Baking er praktisk matematikk

Baking er en fin aktivitet for å lære barna om matematikk i dagliglivet. Kan barna lese, kan dere lese oppskriften sammen. Snakk om forkortelsene og forklar hva de betyr.

Oldemorfars kanelsnurrer

Er du klar for å prøve deg på ordentlig? Denne oppskriften passer godt å bake sammen med barn.

Dette trenger dere:

 • 1 kg hvetemel
 • 5 dl melk
 • 1 pk tørrgjær
 • 150 g sukker
 • 1 ts kardemomme
 • 1 egg
 • 150 g romtemperert smør

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik gjør dere det:

Bollene blir best om du bruker en kjøkkenmaskin og lar deigen elte lenge.

Ha alle ingrediensene unntatt smøret i bakebollen. Husk at melken skal være lunken, cirka 37 grader. For barna betyr det at den skal kjennes akkurat så varm ut som fingeren om dere drypper en dråpe på den, hverken kald eller varm, men kroppstemperert.

Smøret skjæres i terninger og tilsettes et par om gangen mens maskinen går. La deigen elte i minst 10 minutter, til alt smøret er eltet inn.

Deigen må heve på et lunt sted i en time.

Etter at deigen har hevet, deler du den i to. Kjevle ut et stort rektangel.

La barna hjelpe til med å smøre deigen med smør, og strø på kanel og sukker. Dette er en super oppgave selv barn ned i ettårsalderen kan mestre. Særlig om du går over deigen etterpå, og passer på at ikke all kanelen blir liggende på samme sted.

Brett deigen dobbelt. Skjær deigen i 2 cm brede striper. Hver stripe deles nesten helt opp, slik at den ligner på en bukse. Snurr hver del utover før du knyter en knyte og setter bollen på brett.

Gjør det samme med den andre halvdelen av deigen.

Nå må bollene hvile en halv time før de kan stekes. Pensle med egg og stø med perlesukker.

Stekes på 220 grader i 12-15 minutter.

Når bollene er klare kommer det beste av alt: Å krype sammen oppi sofaen og nyte fruktene av arbeidet: Nystekte boller dere har laget helt selv!

Bake med barn

LÆREVILLIGE SMÅKOKKER: Ragnhild viser og forklarer, og barna følger nøye med. © Foto: Per Olav Sølvberg

Les hele saken

Se flere saker fra: Per Olav Sølvberg

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!