Late barn

- Foreldre gjør for mye for barna

Mange barn aner ikke hvilke oppgaver som må gjøres i hjemmet.

HUSARBEIDETS TID FORBI: Før i tiden måtte barn bidra i hjemmet. Slik er det ikke lenger.
HUSARBEIDETS TID FORBI: Før i tiden måtte barn bidra i hjemmet. Slik er det ikke lenger. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto.com
Sist oppdatert
UREALISTISKE: Ungdom bruker for lite tid til å forbrede seg på voksenlivet.
UREALISTISKE: Ungdom bruker for lite tid til å forbrede seg på voksenlivet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto.com.

- Barn blir ikke latere, men mer uerfarne når det kommer til oppgaver i hjemmet. De har også mye mer annet å gjøre enn tidligere, mener Tor W. Andreassen professor i tjenesteinnovasjon ved Norges Handelshøyskole.

- Før i tiden måtte barn i større grad bidra i hjemmet for å få ting til å gå rundt. I dag har vi mange hjelpemidler som frir opp tid vi kan bruke til andre oppgaver.

Andreassen har selv tre voksne sønner, og forteller at tiden der barn og voksne måtte investere i hjemmets oppgaver, er relativt mindre enn før.

- Før måtte barn søke betalte jobber utenfor hjemmet. Dette trenger vi ikke i dag. Økt kjøpekraft har gjort det mulig for foreldre å kjøpe maskiner som gjør jobben. I tillegg kjøper flere i større grad den hjelpen vi har brukt for, i form av vaskehjelp og folk som steller hager og klipper gress. Klær blir renset og skjorter strøket av renserier.

Professoren sier at barn bruker den ledige tiden til å gjøre annet, som utdanning, idrett og venner.

Med andre ord: mye tid på seg selv.

- Dette betyr ikke at barna anvender tiden på den beste måten. Barn bruker lite tid på å forberede seg på det voksne liv.

Han mener at det er foreldrene som lar barna gjøre "unyttige" ting.

- Vi ser at ungdom i større grad har økonomiske problemer fordi de ikke ser sammenhengen mellom hva de tjener og hva de kan bruke.

Uerfarne

Professoren mener en rekke barn er uerfarne når det kommer til hvilke oppgaver som ligger i et hjem.

Innkjøp, matlaging, vedlikehold og stell er oppgaver barn ikke blir satt til.

UERFARNE: Barn blir ikke satt til husoppgaver lenger.
UERFARNE: Barn blir ikke satt til husoppgaver lenger. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colorbox

På TV finnes det i dag programmer som viser hvordan barn sliter når de flytter ut av mamma og pappa-hotellet.

- I media leser vi om hvordan barn bor hjemme ekstra lenge, ikke bare av økonomiske grunner, men ofte av bekvemmelighetsgrunner.

Drevet av god råd, dårlig samvittighet (jobber så mye) og stor arbeidskapasitet blir foreldre en problem-fjerner for ungene.

Han mener at dette resulterer i at ungene ikke er så godt trent i å løse livets mange problemer.

For høye krav

Tone Strømøy, lektor i pedagogikk ved høgskolen i Oslo og Akershus og forfatter av boken "Oppdragelse mellom frihet og grenser", mener derimot at foreldre gjør en god og solid jobb med å lære barn ulike arbeidsoppgaver.

- Det er viktig at foreldre ikke stiller for høye krav, og stresser barnet. Barnet burde ha en indre motivasjon, og ikke bare blir belønnet med lommepenger.

Strømøy mener at små barn må få lov til å hjelpe til med husarbeid, selv om mange foreldre synes dette tar for lang tid.

- Det beste er om barnet selv synes arbeidsoppgavene er morsomme. Små barn vil være med å hjelpe til fordi de synes det er gøy.

INDRE MOTIVASJON: Barn vil hjelpe til fordi de synes det er gøy.
INDRE MOTIVASJON: Barn vil hjelpe til fordi de synes det er gøy. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colorbox

Hun synes det er viktig at barn lærer å holde orden og rydder på rommet.

- Her er kasser og esker et godt alternativ. Små barn greier å legge teddybjørner og leker i kassene på egenhånd allerede i barnehagen.

Strømøy mener at barn vokser opp tidligere enn før.

- Barndommen er verdifull og hellig. Mange unge blir påvirket av samfunnet og miljøet.

Barn burde få lov å være barn så lenge de kan.

Hun forteller at foreldre bruker mindre tid med barnet enn tidligere. Skole, barnehage jobb og SFO tar opp mye av tiden.

- Noen foreldre kan kjenne på dette og få dårlig samvittighet. De har derfor lettere for å rydde av banen og stille for få krav.

Les også:

Babyen får med seg mer enn du tror

Jeg liker ikke barnets venn, hva gjør jeg?

Tegnene på at du er en god mamma

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også