14 tips for raskere og bedre hverdagsmat

1. Ligg minst èn dag foran.

2. Pass på å ha riktig utstyr.

3. Organiser kjøkkenet ditt slik at alt utstyret er tilgjengelig

4. Ha riktige basisingredienser og smakstilsettere.

5. Pass på rekkefølgen og timingen i matlagingen.

6. Start matlagingen idet du kommer hjem

7. Legg frem alt du trenger før du starter.

8. Del opp råvarene før du starter tilberedningen

9. Gjør ferdig én ting før du går videre til den neste.

10. Vask opp og hold det ryddig underveis.

11. Bruk høy varme ved steking.

12. Kok alt i én gryte eller stekepanne.

13. Lag mat i store porsjoner.

14. Juks med de riktige tingene - ferdigprodukter sparer ikke nødvendigvis tid.

- Hverdagsmat som virkelig smaker - The Flying Culinary Circus

I en travel hverdag er et vanskelig å få tid til å lage god mat fra bunnen av. Det er mye som skal ordnes - og det fort. Her kan du sikre deg noen enkle tips til enkel, sunn og rask hverdagsmat hele familien vil sette pris på.

Kokkene i The Flying Culinary Circus reiser rundt I verden for å spre matglede. De har reist til 47 land på ni år, og håper at alle kan bli litt mer glade i mat av å oppleve dem. Nå har de også laget kokebok. Her kan du få gode tips til enkel matlaging.

- Maten vi serverer er både god og næringsrik, enkel og smakfull. Selv om hverdagsmat skal være rask å lage, kan den likevel bli dagens høydepunkt, forteller kokk Trond Svendgård. Hemmeligheten er å bruke tid på de rette tingene, og kokkene kommer med mange tips for en enklere måte å gjennomføre matlagingen på.

I tillegg frister de med flere oppskrifter, og noen av dem deler de med oss.

Derfor bør du ikke tvinge barna til å spise opp maten

Barn elsker kylling

Svendgård og de andre kokkene sier det er viktig å passe på at barna får i seg én tredjedeles proteinkilde, én tredjedels grønsaker og én tredjedels karbohydratskilde.

- Man kan lett lage retter med alt dette, men noe annet er å få barna til å spise én tredjedel av hver. Derfor må det smake godt, og barna må gjerne være med for å lage maten. Når de ser hvordan den lages er det nemlig enklere å få dem til å like det de skal spise, forteller han.

Han har valgt ut tre kyllingoppskrifter med kort tilbredningstid fra boka, som han mener vil gjøre akkurat dette.

- Barna elsker jo kylling, så hvorfor ikke la de få kylling tre dager på rad? Maten de tre dagene både blir variert, inneholder mye grønnsaker, og både barna og de voksne kommer til å elske det, sier han.

Quiz: Hvor jålete er matpakka di?

=

HVERDAGSMAT: Kokkene i The Flying Culinary Circus er opptatt av rask og enkel hverdagsmat. © Cappelen Damm

HELSTEKT KYLLING: En rett som kan vare i flere dager er helstekt kylling. © Thinkstock

Hel kylling - middag til tre dager

1. Helstekt kylling med rotgrønsaker - 45 minutter

2 hele kyllinger

olivenolje

3 ss flytende honning

3 ss dijonsennep

400 g små poteter

4 gulrøtter

2 store persillerøtter

1 sellerirot

3 ss dijon-honningsennep (eller 1 ½ ss dijonsennep

og 1 ½ ss honning)

Sjy:

1 kvast persille (spar litt til gronnsakene)

2 fedd hvitlok

2 ss meierismor

1 ss sitronjuice

* Skjær tre snitt i hver av kyllinglårene, helt inn til beinet. Gni kyllingen inn med salt, pepper og litt olivenolje. Stek kyllingene på stekebrett ved 200 °C i 30 minutter.

* Vend inn potetene med litt olje, salt og pepper i en arbeidsbolle. Legg potetene over i ovnen sammen med kyllingen. Bakes til kyllingen tas ut.

* Skrell og kutt grønnsakene i staver. Legg grønnsakene på stekebrettet og bland med litt salt, pepper og olivenolje. Når de er ferdige, vendes de i dijon-honningsennep.

* Finkutt persille og hvitløk, og ha i en liten gryte.

* Ta kyllingen ut av ovnen og pensle med honning- og sennepsblanding. Stek i 10 minutter til.

* Legg grønnsakene, potetene og kyllingen over på et fat. Hell av sjyen fra stekeplaten (fra kyllingene og grønnsakene) og ha i den lille gryten sammen med hvitløk og persille. Gi et oppkok, visp inn smøret og press i sitronjuice.

* Server kylling med poteter, grønnsaker og saus.

* Ved endt middag spares alle rester av kyllingkjøtt til dagen etter.

KYLLINGSALAT: Med enkle grep kan du lage kyllingsalat av gårsdagens middag. © Thinkstock

2. Kyllingsalat - 7 minutter

Rester av kylling fra dag 1 (eventuelt 250-300 g ferdig stekt kyllingkjøtt)

5 plommetomater

1 stor rodløk

2 never ristede cashewnøtter

100 g fetaost

Blandet salat (for eksempel hjertesalat og/eller ruccula)

½ dl XV olivenolje

1 ts dijonsennep

½ dl balsamico el. Balsamicosirup

* Kutt tomatene i store terninger og løken i tynne skiver.

* Bland dette i en salatbolle sammen med ristede cashewnøtter, fetaost iterninger, kyllingkjøtt og blandet salat.

* Visp sammen olivenolje, dijonsennep og balsamico i en liten bolle og hell over salaten.

Server!

Kresne barn: Så ofte må du smake på maten før du liker den

SUPPE: Kylling- og maissuppe lages enkelt av kyllingrestene. © Colourbox

3. Kremet kylling - og maissuppe - 20 minutter

Kyllingskrog og -rester fra dag 1 og 2

1 gulrot

1 ss einebær

2 fedd hvitløk

50 g tørket sopp

1 liter vann

1 boks hermetisk mais

1 liten boks fløte (1/3 liter)

300 g ass. sopp

4 skiver brød

Parmesan

En klatt smør

Olivenolje

Persille

* Grovhakk kyllingskroget med en stor kniv og ha ien food processor sammen med gulrot, einebær, hvitløk og tørket sopp. Kjør noen runder og ha innholdet over i en varm jerngryte med olje i.

* Fres godt i et par minutter og hell på vann fra vannkokeren sa det dekker. Kok ut kraft i minimum 12-15 minutter.

* Kutt soppen i fire. Bruk godt med olje og stek på høy varme i en stekepanne. Ha en klatt smør i pannen og fres litt til. Krydre til slutt med salt og pepper.

* Rist noen skiver brød i brøodristeren. Fordel soppen på skivene med litt revet parmesan over. Server til suppen.

* Sil suppen over i jerngryten og tilsett mais og fløte. Gi et oppkok. Kjør suppen med stavmikser.

* Smak til med salt og pepper. Topp gjerne suppen med litt olivenolje og persille for pynt og god smak. Server med sopp-toast.

=

KYLLINGNUGGETS: Kokken Trym Johnsen Sibeko anbefaler å bruke konditorfarge for å få ekstra kule kyllingnuggets. © Morten Brun

La barna være kokker selv

Barna kan lage maten selv også. I boka «Kokken Trym - en kokebok for barn» lærer ti år gamle Trym Johnsen Sibeko barna å ta kontrollen på kjøkkenet. Her lærer de hvordan de for eksempel skal koke ris og pasta. Her er tre av hans oppskrifter som barna syns det er moro å lage.

Fargerike kyllingnuggets

500 g kylling (et stor kyllingbryst eller to små)

1-2 lime

2 ½ dl revet kokos

½ chili

1 egg

Salt og pepper

Konditorfarge (blå, grønn, gul)

* Finhakk chili sånn at det blir en teskje med hakket chili når du er ferdig.

* Ha kokos i en bolle, og hell i litt konditorfarge. Så blander du konditorfarge og kokos slik at kokosen får farge.

* Visp sammen egget.

* Riv skallet av en lime. Skvis resten av limen oppi en bolle. Bland revet limeskallm og 1 ss saft av lime med egget, og krydre med salt og pepper.

* Del opp kyllingbitene i små biter, og dypp bitene i egg- og limeblandingen. Rull kyllingbitene i den fargede kokosen. Bruk engangshansker. Stek dem i en stekepanne på middels varme i ca. fem minutter på hver side.

* Mens det steker i stekepanna blander du saft fra 1 lime og 2ss soyasaus i en skål. Ha i finhakket chili og rør rundt. Dette kan du dyppe kyllingnuggetsene i når du spiser dem, som en slags dipp. Server med for eksempel ris.

=

KJØTTBOLLER I TOMATSAUS: Tryms oppskrift er rask og enkel å følge. © Morten Brun

Kjøttboller i tomatsaus

Kjøttboller

1 pakke karbonade- eller kjøttdeig

1 egg

1ts kanel

1ss potetmel

1 appelsin

2ss hakket fersk persille

½ -1ts salt

½ ts pepper

Saus

2ss olivenolje

1 boks hermetiske hakkede tomater

1ss oregano eller timian

1dl kjøttbuljong

2ts sukker

¼ ts pepper

¼ ts salt

* Ha kjøttdeig, potetmel, salt, pepper og kanel i en bolle og bland godt sammen.

* Riv skallet av appelsinen så fint du får til og bland dette i kjøttdeigen.

* Finhakk den ferske persillen.

* Visp sammen egget, og ha det i kjøttblandingen.m Så må du røre godt rundt, sånn at egget bilr helt rørt inn i blandingen.

* Varm olje i en stekepanne, ha den på middels varme.

* Ta på tynne engangshansker, ta en ren spiseskje og en kopp med kaldt vann. Dypp spiseskjeen i vannet, ta en full spiseskje med kjøttdeig, og form det til en bolle i håndflaten din.

* Legg alle kjøttbollene i stekepanna etter hvert som du former dem. Når du har lagt i den siste, begynner du å snu den første du la i panna. Bruk en gaffel og en skje når du snur dem.

* La kjøttbollene steke 4-5 minutter etter at du har snudd dem. Så tar du dem opp av panna og legger dem på en tallerken.

* Nå skal du lage sausen. Ha litt mer olje i den samme stekepanna, og hell i en boks med hakkede tomater. Rør rundt. Fortsett å ha stekepanna på middels varme. Kok opp varmt vann og lag buljong, som du har i panna.

* Smak til med sukker, pepper, oregano og salt.

* Slå ned varmen på lav varme.

* Ha kjøttbollene i sausen, rør forsiktig rundt, sett på lokk og la dem småkoke på lav varme i ti minutter.

* Server gjerne kjøttboller og saus med kokr tis, couscous, pasta eller grovt brød.

KOKK: Trym Johnsen Sibenko viser barna at de kan lage maten helt selv. © Kagge Forlag

The Flying Culinary Circus er et omreisende kokkesirkus som består av Trond Svendgård, Hans Kristian Larsen, Mathias Spieler Bugge og Tor Jørgen Kramprud Arnesen. De har alle solid kokkeutdannelse og erfaring fra utenlandske stjernerestauranter - og lager matopplevelser for matkjennere, superkjendiser og vanlige folk verden over.

Trym Johansen Sibeko er 10 år gammel og bor i Oslo. Han har deltatt i Kjendisbarnevakten på TV3, vært dommer i Mathallens pizzakåring og meddommer i sjokoladekakeprogrammet i TV3s Hele Norge baker. Han har også hatt fast jobb som kokk på Ettermiddagen på TV2, et direktesendt program der Trym hver tredje torsdag utviklet egne varianter av oppskrifter.

Les også:

Dette hjelper når barnet ikke vil spise maten sin

Mat som ødelegger nattesøvnen din

Dette avgjør om barnet ditt spiser sunt

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!