KOMMENTAR:

Å invitere til barnebursdag i dag har for mange blitt en kostbar og ofte innviklet affære. Standarden kan være skyhøy, og i frykt for at poden skal bli en slags taper i kampen om å ha de morsomste bursdagene, er det fort gjort å sette lommeboka på vidt gap.

Jeg husker en tid der «alle» hadde råd til å holde barnebursdag, der vi lekte med hverandre fremfor å bli underholdt og overstimulert, og der de med kostholdsrestriksjoner hadde med bursdagsmat hjemmefra.

La oss dra fram de tingene vi gjorde i barndommen, og gi ungene en super bursdag som ikke trenger å kreve eller koste mye. Her er tretten ting vi gjorde eller spiste i barnebursdager før. Og vet du hva? De funker fortsatt utmerket!

1. Flasketuten peker på

Vi satt samlet i ring på gulvet og fordelte uskyldige utfordringer ved å snurre på en 1,5 l flaske. «Den som flasketuten peker på, må……» 

2. Gelé med vaniljesaus

Jeg husker fremdeles den gangen moren til Marthe hadde satt geleen ut på terrassen for at den skulle stivne, uten å dekke den til. Vi spiste gelé med gelatinfangede småfluer og vaniljesaus den dagen, men var like glade!

3. Fisketur

Bak et teppe sto mor, far eller bursdagshjelper og knyttet fangst til en provisorisk «fiskestang» med hyssing på. På kroken fikk vi små godteposer med akkurat passe mengde i. Var vi ekstra heldige, var det så mye i den at vi hadde en liten rest vi kunne ta med hjem.      

4. Pølser i lompe

Wienerpølser i lomper, med ketsjup på. Jeg digger fremdeles wienerpølser.

5. Sette hale på grisen

Den haleløse og hjemmetegnede grisen på et stort stykke papir, skjevt teipet fast på en passende vegg. Med bind for øynene sto vi i kø for å tegne på en hale, så nærme der den skulle være. Å ha vunnet konkurransen var premie nok for oss.

6. Brus

Brus var luksus, og forbeholdt lørdager og nettopp bursdager. Vi blandet Solo og Cola og kalte det Colo. Nam. I andre hjem fikk vi utdelt en glassflaske med sugerør og påtusjet navn. Det var også stor stas. Eventyrbrus, for eksempel. Eller husker du kanskje Donaldbrusen bedre?

7. Stolleken

Vi gikk i ring rundt samme antall som barn, minus én, mens det ble spilt musikk. Da musikken stoppet, uten forvarsel, måtte vi sette oss på en stol så fort vi kunne. Den som ikke hadde et sted å sitte, var ute av leken. Slik holdt vi på til kun en stol igjen. Nervepirrende, var det.

8. Hveteboller

Det var alltid boller i en bursdag. Noen tørrere enn andre, men vi elsket det likevel. De mer avanserte mødrene tok seg gjerne tid til å ta på glasur, ikke FROSTING. Glasur den gang, var en blanding av melis og vann. De bollene var himmelen.

9. Hyggelige smågaver, eller mynter i en konvolutt.

Gavene til bursdagsbarnet var enkle, og rimelige. Hadde tiden ikke strukket til for noens foreldre, fikk vi en konvolutt med tiere eller tjuekroninger. Jackpot, det var konvoluttene med en hel femtilapp i. Krøsusbursdag.

10. Hjemmelaget pizza

Ble det ikke servert pølser, ble det helt garantert servert hjemmelaget pizza. Den typen vi spiste den gangen. Med tykk bunn og kjøttdeig og ost. Jeg fikk lyst på et stykke av det nå, faktisk. Skikkelig 90's-pizza, rett og slett.

11. «Frossendans»

Jeg husker faktisk ikke hva vi kalte denne leken. Den gikk ut på at man danset, mens noen satt og styrte musikken. Når den ble skrudd av, skulle man fryse til is. Den som stivnet sist, var ute av leken. Husker du hva vi kalte det? Bruk kommentarfeltet!

12. Sjokoladekake i langpanne

Den «rustikke» langpannekaken, pyntet med glasur og nonstop og muligens seigmenn. Som regel det tørreste innslaget på menyen.

13. Jente- og guttebursdager

Alle jentene ble invitert i jentebursdag, og alle guttene ble invitert i guttebursdag. Så enkelt kan det gjøres. Alle var inkludert, ingen ble lei seg.

Hva husker du best fra dine «gammeldagse» barnebursdager? Bidra gjerne i kommentarfeltet!

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!