Donald Duck 80 år:

Gratulerer med dagen, Donald!

Like hissig, like morsom. Og like viktig for lesegleden, mener Donald-tegner Arild Midthun. I dag fyller Donald Duck 80 år.

GRATTIS MED DAGEN! Donald Duck fyller 80 år, og blir selvfølgelig behørig feiret av Donald-tegner Arild Midthun, Donald-forfatter Knut Nærum og redaksjonen til Donald-bladet.

GRATTIS MED DAGEN! Donald Duck fyller 80 år, og blir selvfølgelig behørig feiret av Donald-tegner Arild Midthun, Donald-forfatter Knut Nærum og redaksjonen til Donald-bladet. Foto: Foto: Petter Berg

Publisert Oppdatert
80 ÅR OG LIKE BLID: Arild Midthuns tegnede hyllest til sin 80 år gamle venn Donald Duck.

80 ÅR OG LIKE BLID: Arild Midthuns tegnede hyllest til sin 80 år gamle venn Donald Duck. Foto: Foto: Marit Bromark

img Del på Facebook- Donald har hatt en sterk posisjon i Norge, og selv om Donald-bladet nå får konkurranse fra mange andre, mener jeg Donald fortsatt er viktig for norske barn. Donald er fortsatt inngangsporten til leseglede for mange barn, sier Donald-tegner Arild Midthun.

Strever barna med å lære å lese? La dem lese Donald, viser forskning.

Sammen med Donald-forfatter Knut Nærum og hele Donald-redaksjonen feiret han 80-åringen med kake og Donald-saft.

- Vi har sett en stor overgang fra å måtte vente en hel uke på at neste Donald-blad skulle komme, til at barn i dag kan se barneprogrammer på tv døgnet rundt og ha alt de ønsker seg tilgjengelig på nett. Dagens barn får ikke lenger oppleve det å vente på og glede seg til noe. Akkurat det var kanskje bedre før, sier Knut Nærum.

- Skaper leseglede

Men selv om Donalds sterke posisjon er blitt svekket med årene, er Nærum enig med Midthun i at bladet fortsatt er viktig for norske barn.

- Det er et viktig redskap til lesing, men jeg mener at egenverdien av å lese Donald er større enn den instrumentelle verdien. Norske barn har opp gjennom årene lært mye filosofi og moral av å lese Donald, og de nye historiene vi lager formidler det samme budskapet, sier Nærum.

Ville du kalt opp barna dine etter en tegneserie? Møt søsknene Donald, Dolly og Mickey.

- Så lenge det finnes Donald-lesere i verden, vil vi fortsette å lage historier. Og det vil det gjøre, for hva annet skal foreldre lese sammen med barna? Når bildebøkene begynner å bli for kjedelige, mens kapittelbøkene er for vanskelige, er Donald en fin inngang til det å få eierskap til egen lesing. Det er det som er utfordringen: Å skape leseglede i overgangen mellom enkle bildebøker og Harry Potter, sier Midthun.

- Målet med enhver fortelling er å gjøre verden større. Å la leseren se noe mer enn seg selv, få et større perspektiv, mer kunnskap og mer empati. Det kan også gå via Donald, sier Nærum.

img Del på FacebookLes også:

Leseglede er viktig for barns utvikling. Her er noen gode råd på veien.

Disse bøkene får barna til å lese

Knut Nærums dikt for slemme barn

HVA ER VEL BURSDAG UTEN KAKE? Knut Nærum og Arild Midthun feirer verdens mest berømte and.

HVA ER VEL BURSDAG UTEN KAKE? Knut Nærum og Arild Midthun feirer verdens mest berømte and. Foto: Foto: Petter Berg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning