Foreldre som rollemodeller

- Snakker du stygt om andre, vil barna dine gjøre det samme

Barna dine tar etter deg. Også når du baksnakker den sure naboen.

EN GOD ROLLEMODELL? Dersom du ekskluderer eller snakker negativt om andre, vil barna dine lære det samme.
EN GOD ROLLEMODELL? Dersom du ekskluderer eller snakker negativt om andre, vil barna dine lære det samme.
Sist oppdatert

7 punkter som gjør deg til en bedre rollemodell

  1. Stå pent i kø, og vis barnet ditt at du venter på din tur.
  2. Reis deg på bussen når det kommer eldre, gravide eller funksjonshemmede passasjerer.
  3. Snakk rolig og høflig til barnet, og forklar hva som er feil når barnet har gjort noe galt.
  4. Diskuter med partneren på en rolig og høflig måte, unngå å være sint og kjeftete.
  5. Vis interesse for og delta i møter og andre arrangementer på skolen eller i barnehagen.
  6. Delta i barnas fritidsaktiviteter som støttespiller og bidragsyter - for eksempel ved å selge vafler på musikkstevner, eller si ja til jobben som materialforvalter i skolekorpset.
  7. Si unnskyld til den du har gjort en feil ovenfor, også til barna.

Kilde: Spesialist i barnepsykologi og professor ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch

- Er du selv kritisk og har lett for å baktale andre, er det svært sannsynlig at barna dine tar etter, sier Elisabeth Gerhardsen, forfatter og spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi.

Enten det er en venninne, en bekjent eller noen du ser på tv: Tenk over hvordan du snakker om og til andre - særlig foran barna dine.

Å være et imøtekommende og positivt menneske gjør ikke bare godt for deg selv og de rundt deg, men det vil også kunne påvirke barna dine i positiv retning.

Tenk over signalene du gir

Det som først og fremst kjennetegner en god rollemodell, er at man som foreldre forstår at man er et viktig forbilde for sine barn, mener spesialist i barnepsykologi og professor ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch.

- Jeg tror vi må venne oss til tanken om at vi er rollemodeller, enten vi vil eller ikke. Da vil vi bli mer gjennomtenkt når det gjelder hva vi ønsker å lære barna gjennom hvordan vi som foreldre og rollemodeller oppfører oss, forteller Mørch.

Voksne er mobbere

Du trenger knapt å åpne et sosialt medium, skru på tv-en eller åpne et dataspill før du ser mobbing.

Ta kommentarfeltene hos nyhetskanalene som eksempel: Offentlig omtalte personer blir snakket stygt om, men også kommentatorene mobber og er nedlatende seg imellom.

Det er ikke rart at barn mobber hverandre, når de så tydelig ser at det er «greit» at vi voksne gjør det.

- Det er generelt en god leveregel å unngå å snakke negativt om andre. Dersom det er nødvendig å omtale andre i forbindelse med at vedkommende har gjort noe kritikkverdig, er det viktig at man beskriver hva som har blitt gjort og begrunne hvorfor det kommenteres, sier Mørch.

Ond sirkel

Vi tenker kanskje ikke over vår egen påvirkning på barnas tankegang i hverdagen, men det er det absolutt god grunn til å gjøre. Dersom et barn er nedlatende mot andre, forteller Gerhardsen at det kan ta to ulike, men begge like uheldige, retninger.

- Har du et populært barn vil de andre barna le, ta etter og på andre måter bidra til å øke trykket på det barnet som sønnen eller datteren din ser ned på. Har du derimot et barn som strever sosialt, vil de negative og tankeløse kommentarene mot andre kunne føre til økt avvising av ditt barn, slik at han eller hun stadig får færre venner, forteller Gerhardsen.

Et godt tips til foreldre er å gå i seg selv: Hva snakker du om foran barna, og hvordan uttaler du deg mot og om andre? Hvordan ønsker du at barna dine skal være i møte med andre.

Tror det handler om seg selv

I tillegg til at barn lett kopierer voksnes nedlatende og arrogante væremåte, kan de lett la kritikken de voksne ytrer mot eller om andre handle om seg selv.  

- Snakker vi voksne stadig om andres kropp og vekt for eksempel, tolker barna det som at nettopp dette er veldig viktig. Du syns kanskje ikke selv at de søte barna dine har noe å frykte, men du skaper likevel holdninger i barna om å legge vekt på det samme som du tydelig viser at du selv er opptatt av, forteller Gerhardsen.

Så når du kommenterer halvhøyt over naboens vektøkning eller ler hånlig bak en annens rygg, vil barnet nærmest automatisk kunne ta dette til seg, og anta at det dermed også gjelder ham eller henne selv.

Ta det opp med barna - og deg selv

Dersom du med skrekk og gru innser at baksnakker-fellen er godt nedtråkket og at barnet ditt allerede har tatt etter deg, er det viktig å minne deg selv på at vi alle kan feile, og at det aldri er for sent å snu.

- Dersom du opplever at barnet ditt behandler andre dårlig eller snakker stygt om andre bak deres rygg, er det viktig å ta det opp med ham eller henne, og lære barnet hvordan man kan snakke om andre på en respektfull måte. Deretter bør man fokusere på selv å bli en bedre rollemodell i fremtiden, sier Willy-Tore Mørch.

Denne saken ble første gang publisert 14/01 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også