Foreldre kjøper seg fri fra husarbeid:

Blir barna bortskjemt av at familien har vaskehjelp?

- Nei, mener ekspert på barneoppdragelse.

MÅ FORTSATT RYDDE: Foreldre trenger ikke frykte bortskjemte barn  så lenge barna fortsatt må hjelpe til å rydde før vaskehjelpen kommer.
MÅ FORTSATT RYDDE: Foreldre trenger ikke frykte bortskjemte barn så lenge barna fortsatt må hjelpe til å rydde før vaskehjelpen kommer. Foto: Foto: Thinkstock
Sist oppdatert

- Å slippe å krangle om husarbeidet er en god investering i parforholdet. Og det beste for barna er at foreldrene har det bra sammen, sier Tone Strømøy, lektor i pedagogikk ved Høyskolen i Oslo og Akershus, og forfatter av boken Oppdragelse mellom frihet og grenser.

Det blir stadig mer vanlig å kjøpe husarbeidstjenester i hjemmet, særlig blant småbarnsforeldre. Rengjøringsbedriften City Maid melder om uavbrutt økning siden oppstarten i 1987, med en særlig vekst de siste fem årene. Hovedtyngden av kundene er travle familier med barn.

- Jeg forstår godt at foreldre synes det er deilig å komme hjem til et rent og ryddig hus fredag ettermiddag, og slippe å måtte måke seg inn i gangen, sier Strømøy.

- Kan være lærerikt

Familier som har råd til å kjøpe tjenester i hjemmet, for eksempel vaskehjelp noen ganger i måneden, kan gjøre det med god samvittighet, mener hun.

- Påvirkes ikke barna av at verken de eller foreldrene trenger å vaske huset?

- Barn blir selvfølgelig påvirket av den barndommen de har. Men familier fungerer forskjellig, og jeg er tilhenger av at familier må få lov til å gjøre det som fungerer for dem, og stole på seg selv. Vi har mye å vinne på å se litt mindre bort til naboen, og ikke sammenligne oss med andre hele tiden, sier hun.

Faktisk kan det å leie inn hjelp til husarbeidet være et viktig signal til barna om at heller ikke voksne klarer alt alene, og at det er greit å bli sliten og ikke alltid være så flink.

- Dersom man føler at husarbeidet blir for mye og man vurderer å leie inn vaskehjelp, kan det være fint å la barna ta del i beslutningen. Da lærer barna å reflektere over dette - hvilke oppgaver som må gjøres, hvem som skal gjøre det, og hva barnet kan bidra med selv. Barn vil gjerne bidra og føle at de er en viktig del av familien, sier Strømøy.

Kjøper seg likestilling

VIL BIDRA: Barn vil gjerne føle seg viktige i familien. Å rydde eget rom kan være en god måte å bidra på.
VIL BIDRA: Barn vil gjerne føle seg viktige i familien. Å rydde eget rom kan være en god måte å bidra på. Foto: Foto: Thinkstock

Tove Fjell, professor i kulturvitenskap ved Universitetet i Bergen, har i forbindelse med et forskningsprosjekt gjort en intervjuundersøkelse blant personer som har eller har hatt vaskehjelp.

Ifølge Fjell leier man inn en tredjeperson til å ta seg av husarbeidet, men også for å skape mer likestilling i forholdet.

- Disse parene ønsker å være likestilte, men får det ikke til i praksis. Med en tredjeperson, vaskehjelpen, skaper de likestilling i hjemmet, sier hun.

Fjell mener mange har en ide om hvordan hjemme skal se ut, men med barn og to fulle stillinger blir det vanskelig å leve opp til egne standarder.

- Det fører til mye krangling om husarbeidet, men ved å outsource dette opplever de seg mer likestilt og krangler mindre. De rapporterer også at ved å leie inn vaskehjelp er de mer sammen med barna sine, sier hun.

- Mer bortskjemt av for mye oppmerksomhet

Tone Strømøy er ikke bekymret for at barna blir bortskjemt av at familien har vaskehjelp. Til det er det altfor mange andre oppgaver barna kan og bør ta del i. Familien må fortsatt lage mat, vaske klær, rydde og tørke opp etter seg når man har sølt.

- Jeg er langt mer bekymret for at en del foreldre umiddelbart må tilfredsstille barnets behov der og da, og at ungene blir vant til å få full oppmerksomhet hele tiden. Barn må føle seg trygge på at de blir ivaretatt av de voksne, men de har faktisk ikke vondt av å måtte vente på tur selv om foreldrene har vært på jobb i åtte timer, sier hun.

Det er foreldres evig dårlige samvittighet og ønske om å gjøre det beste for barna sine som kommer i veien for at de faktisk gjør det beste for barna sine, mener Strømøy.

- Vi må kunne be barnet om å vente på tur uten å få dårlig samvittighet, sier hun.

For det beste for barna er rett og slett å nedprioritere dem litt i blant.

- Oppmerksomhetsbortskjemte barn som er vant til at foreldrene uten unntak gir dem sin fulle oppmerksomhet, som aldri får beskjed om at høytlesningen må vente til etter at besteforeldrene har reist eller at de skal få hjelp med tegningen sin etter at mamma har ryddet bort handleposene, kan få problemer i samspill med venner eller senere i et parforhold, påpeker hun.

Les også:

Serviceforeldre glemmer å lære barna selvstendighet

Slik styrker du barnets selvfølelse

Mange barn aner ikke hvike oppgaver som må gjøres i et hjem

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også