Skal man tro en amerikansk studie som nylig ble publisert i tidsskriftet Psychological Science, er barn fra familier med lav inntekt mer gavmilde enn barn fra familier med høyere inntekt.

Forskningsprosjektet, som er utført ved University of California Davis, antyder langt på vei at barns gavmildhet er omvendt proporsjonal med størrelsen på familiens inntekt, skriver Association for Psychological Science.

I tillegg viser studien at gavmildhet eller nestekjærlighet kan bidra til å gi barn bedre psykisk helse.

Å være gavmild er faktisk en av faktorene som gir oss mennesker et lykkelig liv.

Men mange barn tror foreldrene synes det er viktigere at de er flinke, enn at de er snille.

Rike barn minst gavmilde

I studien ble 74 barnehagebarn med en gjennomsnittsalder på fire år invitert til forskningslaboratoriet. Forskerne lekte med barna en og en, og fortalte dem at de ville tjene polletter for innsatsen som de kunne bytte inn i fine premier før de skulle hjem.

Mot slutten av besøket ble barna gitt muligheten til å gi bort alle eller noen av pollettene sine til fiktive syke barn som de ble fortalt at ikke kunne være med på besøket.

Det viste seg at barn fra familier med høy inntekt ga bort færre polletter enn barn fra familier med lavere inntekt.

Alle familiene tilhørte middelklassen eller øvre middelklasse.

Bedre psykisk helse av å gi

I tillegg antydet målinger av blant annet barnas hjertefrekvens at barna som ga bort polletter for å hjelpe syke barn hadde bedre regulering av følelsene sine og følte seg trygge og rolige – noe som assosieres med bedre psykisk helse, atferd og sosiale ferdigheter hos små barn.

Forskning har tidligere funnet en sammenheng mellom nestekjærlighet og god psykisk og fysisk helse hos voksne.

Det er også påvist at barnas hjerner forandrer seg når de begynner å vise omtanke for andre.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!