Nå som vinteren er kommet for fullt med snø og isblå kuldegrader, er det ikke bare vi mennesker som fryser. Også fuglene i nabolaget ditt merker kulden, og trenger litt ekstra energi for å holde varmen. Men den strenge kulda gjør det vanskeligere for fuglene i nabolaget å finne mat.

En god start er å henge opp noen butikkjøpte meiseboller i nærmeste tre, eller legge noen brødsmuler på fuglebrettet utenfor vinduet. Det er super fuglemat, og vil garantert bli godt mottatt av småfuglene. Du kan også lage fuglemat av nøtter og bær som du fryser ned.

Men om dere i tillegg har lyst til å by på et hjemmelaget gourmetmåltid med både hovedrett og dessert - se her!

Ikke bare vil fuglene takke dere herfra og til himmelen når de flyr avgårde, dere får også noe morsomt å finne på med ungene når det blir for kaldt til å leke ute.

Hjemmelaget fuglemat av appelsiner

Dette trenger dere:

  • Solsikkekjerner
  • Gresskarkjerner
  • Rosiner
  • Druer
  • Delfiafett (herdet kokosfett)
  • Appelsiner
  • Spiker
  • Hyssing

Slik gjør dere det:

Smelt delfiafettet i en kjele.

(NB! En voksen må ta ansvar for all jobben som har med det smeltede fettet å gjøre - det blir veldig varmt!)

Del appelsinen i 2 like deler. Skrap ut fruktkjøttet med en skje - og brukt det i smoothie, dessert eller fruktsalat.

Bruk spikeren til å stikke hull i skallet på hver side av appelsinen.

Tre hyssingen gjennom hullene og lag en knute på hver side, slik at skallet kan henges opp for eksempel i et tre.

Fyll skallene med like deler frø, rosiner og druer.

Hell det smeltede delfiafettet over frøene (dette er en voksenjobb!) til appelsinskallet er helt fullt.

Sett skallene kjølig noen timer, til fettet er helt kaldt og stivnet.

 

Nå er gourmetmåltidet klart til å henges ut til fuglene. Kom og spis!

DIY fuglemat

GOURMETMAT: Det fine med å lage fuglemat i appelsinskall er at også beholderen er spiselig. La gjerne barna dele appelsinene om de er vant til å bruke kniv, men delfiafettet bør en voksen håndtere. Det blir veldig varmt!

Les hele saken

Se flere saker fra: Per Olav Sølvberg

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!