Lego Friends og kjønnsdelte leker:

- Det hørtes ut som de forsøkte å nå ut til marsboere

Har ikke Lego alltid vært for jenter? spør illustratøren Maritsa Patrinos.

JENTELEGO: Hvorfor trenger jenter sin egen Lego? spør illustratøren Maritsa Patrinos i denne tegneseriestripen.
JENTELEGO: Hvorfor trenger jenter sin egen Lego? spør illustratøren Maritsa Patrinos i denne tegneseriestripen. Foto: Illustrasjon: Maritsa Patrinos
Sist oppdatert

- Jeg har alltid tenkt at Lego var et selskap som la sin stolthet i å være en leke for både gutter og jenter. Derfor virket det rart at de ville lage en serie der målgruppen kun var jenter, sier den amerikanske illustratøren Maritsa Patrinos.

Skal du holde barnerommet kjønnsnøytralt, må du nesten konvertere til amish, har forfatter Marta Breen tidligere sagt til Foreldre.no.

Maritsa Patrinos har alltid elsket Lego. Men da hun så en dokumentarfilm der de mannlige Lego-utviklerne snakket om hvordan de hadde jobbet for å nå ut til jenter, ble hun overrasket. Var jenter virkelig så annerledes enn gutter?

- Det hørtes det ut som om de forsøkte å finne ut hvordan man kunne få kontakt med marsboere, sier hun.

Patrinos laget en tegneseriestripe om jenter og Lego som raskt ble en hit på sosiale medier. I den argumenterer hun for at Lego ikke hadde trengt å lage egne byggesett for jenter i det hele tatt – bare tilføye noen flere jentefigurer i de byggesettene de allerede lager.

Les resten av intervjuet med Maritsa Patrinos under tegneseriestripen, eller klikk her.

- Har ikke Lego vært for jenter tidligere?

Illustratør Maritsa Patrinos mener Lego forhåndsdømmer gutter og jenter.

Maritsa Patrinos

Illustratør bosatt i New York.

Har jobbet som illustratør blant annet for Marvel Comics, Cartoon Network, New Yorker og MTV.

- Jeg ville foretrukket om jenter og gutter kunne kikket i de samme hyllene i lekebutikken og valgt leker basert på interesse, ikke kjønn, sier den amerikanske illustratøren Maritsa Patrinos.

Lego lanserte i 2012 byggesettserien Friends, utviklet og markedsført spesielt for jenter. Friends-serien består i hovedsak av byggesett i pastellfarger, der de aller fleste figurene er jenter. Byggesettene inneholder blant annet en kafe, et kjøpesenter og en frisørsalong, men også en dyreklinikk, en sportsbil og en jungelredningstjeneste med helikopter.

Kritisk

Lego Friends er blitt en stor salgssuksess, men Maritsa Patrinos er ikke den første som har sett med kritiske øyne på serien. Kritikken har til tider haglet, spesielt på sosiale medier, fra voksne som ønsket seg tilbake til en tid der Legos verden ikke besto av kafeer eller kjøpesentre i rosa og lyseblått, men av nøytrale røde, blå, grønne og gule klosser.

Samtidig har mange foreldre ønsket «jente-Legoen» velkommen, ettersom mange jenter ikke viste særlig interesse for Legos andre serier.

Patrinos understreker at hun ikke har noe imot selve innholdet i Friends-serien, og tviler ikke på at Legos utviklere hadde hjertet på rett sted. Det er ikke der problemet ligger.

- Selv om innholdet ikke appellerer til meg, betyr ikke det at det ikke kan være perfekt for andre – når det gjelder smak og preferanser kan det ikke være noen diskusjoner. Alle barn burde få leke med de lekene som gjør dem glade, og det er absolutt ingenting galt med å leke med kafeer eller kjøpesentre. Men jeg er ikke så sikker på om disse tingene burde bli assosiert med kjønn, sier hun.

- Sender nedlatende signaler til barna

De siste årene har kjønnsspesifiseringen av leker - og det meste annet man kan kjøpe til barn - økt betraktelig, både i Norge, USA og i andre vestlige land. I Norge er ikke lenger bare klær til barn kjønnsdelte, men også blant annet ski, akebrett, skøyter, bøker og tegnesaker.

Aktivitetsbøker spesifikt for gutter eller jenter har eksistert lenge. Nylig kom også en egen bibel for jenter, med bare historier om bibelens prinsesser.

- Jeg er ingen ekspert på noe som helst som har med kjønnsstudier eller markedsføring til barn å gjøre. Jeg forstår at kjønnsspesifikke leker ikke nødvendigvis har rot i kjønnsdiskriminering, men sannsynligvis i en forretningsmodell som har vist seg effektiv når det gjelder å selge leker til foreldre. Men effekten av denne forretningsmodellen sender kanskje ikke verdens beste signaler til barna, påpeker Patrinos.

Det kan virke som om enkelte av lekebutikkene nå også har begynt å tenke på hva slags signaler de sender til de små kundene sine. Julekatalogen for 2014 fra gigantkjeden Toys R Us viste nemlig bilder av gutter og jenter som lekte sammen, med de samme lekene – både biler, dukker og lekekjøkken. Det er, faktisk, en stor forandring fra tidligere år, da katalogene har hatt rene gutte- og jentesider.

Passet ikke inn

Selv var Maritsa Patrinos en jente som gjennom oppveksten på 1990-tallet mislikte lekebutikkenes «jentehyller».

- Jeg vet at jeg trolig var en del av mindretallet, men jeg likte aldri lekene i de hyllene og følte meg litt fremmedgjort av de som laget kjønnsspesifikke leker fordi jeg ikke passet inn i formen. Jeg syntes det var nedlatende av butikkene og produsentene å tro at de forsto meg uten noen gang å ha møtt meg, sier hun.

Det problematiske med å lage Lego-serier som markedsføres spesielt til jenter, er at det skaper en forventning om hva jenter og gutter liker, mener hun.

- Det finnes mange jenter som elsker det Friends-serien tilbyr dem, og det er flott. Men hva med gutter som liker Friends-serien? Hva med jenter som heller ville lekt med Indiana Jones-serien? Det er lett å si at «ingenting stopper deg fra å kjøpe disse lekene», men det hindrer ikke barna i å føle seg fremmedgjort og utenfor på grunn av sine interesser. Jeg tror barn er mye mer kompliserte enn vi liker å tro, og det å generalisere på bakgrunn av kjønn kan sende ut nedlatende signaler, sier hun.

Urettferdig kritikk?

- Er det ikke litt urettferdig å kritisere Lego nå, og ikke da de lanserte de mer «guttete» Star Wars-, Ninja-, Exo-Force- og Indiana Jones-seriene?

- Det er et godt poeng! Igjen kan jeg bare snakke for meg selv og min erfaring, men jeg vil poengtere at disse fire Lego-seriene var ekstremt interessante for meg som jente. Det falt meg aldri inn at det ikke var forventet at jenter skulle leke med dem, sier Patrinos.

Det var også det som overrasket henne mest ved dokumentarfilmen Inside Lego: Holdningen om at Lego endelig lager byggesett også for jenter.

- Var de ikke for jenter tidligere? For meg var Lego supre unisex-leker. Min eneste kritikk måtte være at de kunne hatt en bedre kvinnelig representasjon i de tidligere seriene. Kanskje den beste måten å få en leke til å appellere til jenter på en inkluderende måte ikke er å distansere dem fra produktet ditt ved å lage en helt ny serie, men å inkludere dem bedre i de allerede eksisterende produktene. Jeg vet at jeg ville elsket å se flere jentehelter i de byggesettene jeg elsket som barn, sier hun.

Og poengterer at hun fortsatt elsker Lego, selv som voksen.

- Ikke bare for jenter

Pressetalsmann Roar Rude Trangbæk i Lego sier det er en misoppfatning at Friends-serien er laget med tanke på at alle jenter skal like den.

- Den er ikke laget for alle jenter, den er laget for en bestemt gruppe barn som våre undersøkelser viste at vi tidligere ikke hadde et godt tilbud til. Legos mål er at alle barn skal få gode, kreative opplevelser av å leke med Lego, og finne et byggesett som passer for dem. Det handler ikke om kjønn, men om interesser, sier Trangbæk.

Han understreker at det er barna selv som må bestemme hvilke byggesett de vil leke med.

- Det er mange jenter som liker Star Wars eller de andre seriene, og det er også gutter som liker Friends-serien. Jeg håper at alle barn leker med det de selv synes er gøy, sier Trangbæk.

JENTELEGO: Hvorfor trenger jenter sin egen Lego? spør illustratøren Maritsa Patrinos i denne tegneseriestripen.
JENTELEGO: Hvorfor trenger jenter sin egen Lego? spør illustratøren Maritsa Patrinos i denne tegneseriestripen. Foto: Illustrasjon: Maritsa Patrinos

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også