Rampete Robin

Derfor er Robin så rampete

Det er forskjell på frekke og rampete barn, mener mammaen til Rampete Robin.

BESTSELGENDE BARNEBOKFORFATTER: Foreldre.no møtte Francesca Simon, forfatteren av "Rampete Robin", på Bristol hotell i Oslo.
BESTSELGENDE BARNEBOKFORFATTER: Foreldre.no møtte Francesca Simon, forfatteren av "Rampete Robin", på Bristol hotell i Oslo. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Sist oppdatert

Francesca Simon (58) er forfatteren bak suksess-bøkene om Horrid Henry, eller Rampete Robin som han heter på norsk.

Rampete Robin er nok kjent for de fleste foreldre med barn i skolealder. Robin bor sammen med mamma, pappa og lillebror Perfekte Peter. Han er en fantasifull gutt som stadig får nye innfall.

Selv synes han at ideene er gode, men noen oppfatter ham som svært rampete. Dette gjelder spesielt nabo Gretne Grete og hennes venninner, Sure Sara, Late Linda og Vakre Varuni.

Noen barn er helt motsatt av Rampete Robin, og redde for det meste. Slik gjør du barnet ditt tøffere.

Bokserien er nå oversatt til 25 språk og har solgt i over 20 millioner eksemplarer, noe som gjør Simon til en av de bestselgende barnebokforfattere i England (etter J.K Rowling). Simon kommer opprinnelig fra USA, men bor nå i London.

Robin handler spontant

Foreldre.no møtte Francesca Simon da hun var på besøk i Oslo i forbindelse med Litteraturfestivalen på Lillehammer tidligere i år.

- Jeg tenkte aldri på at jeg skulle selge så mange bøker. Min drøm var bare å bli utgitt, sier barnebokforfatteren med de viltre korketrekkerkrøllene og det strålende smilet.

Hun begynte å skrive bøkene om rampete Robin da hennes egen sønn var tre år gammel. Forfatteren understreker at han på ingen måte var modell for Robin.

- Min sønn har vært en snill gutt i 23 år, ler Simon.

- Men heller ikke Robin er ondskapsfull eller slem. Han er bare en usivilisert gutt som følger alle sine impulser. Han planlegger aldri rampestrekene sine, da hadde det ikke vært like gøy. Robin handler spontant og er svært egoistisk, slik alle barn i grunnen er.

Familier er låst sammen

Mens barn etter hvert blir nødt til å lære å ta hensyn til andre, gjør Robin alltid som han vil. Derfor er han morsom.

Simon tror at både voksne og barn identifiserer seg med Robin og misliker Perfekte Peter.

- Robin verken gjør eller sier aldri noe som ikke hvert eneste barn i verden ikke har tenkt eller gjort. Han fremstår som ond, men han gjør ikke så mye annet enn å plage og forsøke å lure broren. Det gjør alle søsken, sier hun.

Dynamikken innad i familier interesserer forfatteren.

- Familiemedlemmer velger ikke hverandre. Søsken kan være svært ulike personer, men er på et vis fanget sammen. Det er derfor familier er så morsomme. Det blir nesten som en sitcom. I Rampete Robin forsterker jeg disse følelsene.

Villstyringer som Robin er gjengangere i barnelitteraturen. Tenk bare på Astrids Lindgrens Emil og Pippi Langstrømpe.

- Det er en sterk tradisjon for opprørske barn i barnelitteraturen. Barnet som ikke tilpasser seg, og ikke gjør som det blir fortalt. Eventyr er ofte voldelige, og uttrykker ting man ikke kan si eller gjøre. Dagens barn sitter så mye inne og foreldrene passer nøye på dem. De trenger spenningen og opplevelsene i eventyr og bøker, tror mamma'n til Robin.

Ikke sammenligne søsken

Rampete Robin er frustrert og sint fordi foreldrene favoriserer gullungen Perfekte Peter. Francesca Simon fremstiller Robins mamma og pappa som to ganske inkompetente og udugelige foreldre.

- Om jeg skal komme med ett råd til foreldre. så er det å ikke sammenligne barna, slik Robins foreldre gjør. Ikke sett søsken opp mot hverandre. Setter du merkelapper på barna dine, for eksempel kaller den ene for «den rampete» og den andre «den snille», vil barna forsøke å leve opp til dette. Men vi har alle flere sider.

La barna lese om det de interesserer seg for

Simon er en pasjonert talsperson for høytlesning for barn, og mener at noe av det viktigste foreldre kan gjøre, er å påvirke barnet til å bli en lesehest.

- Det er så viktig å påvirke et barn til å bli en leser. En løsning kan være å finne ut hva som interesserer barnet, slik at de blir oppmuntret til å lese. Min sønn var sikker på at jeg og min mann lurte ham da vi spilte Monopol og leste sjansekortene høyt for ham, og det motiverte ham til å lære å lese selv.

La barnet lese om det som hun eller han interesserer seg for, om det så er biler, dataspill, tegnerserier eller noe annet. Ikke tving dine interesser på barnet, mener barnebokforfatteren.

Francesca Simon sier at hun ikke har noe imot rampete barn, hun synes at barn skal få lov til å følge sine rare innfall innimellom.

- Men det er forskjell på at barnet er frekt, og fantasifullt. Jeg er ikke spesielt glad i frekke barn, men jeg elsker at barn har boblende fantasi og at denne får utløp.

Behandle barna med respekt

Til slutt kommer den kjente forfatteren med et hjertesukk.

- Jeg skulle ønske at alle foreldre behandlet barna med større respekt. Ikke forstyrr barna når de er opptatt med noe, la dem holde på. Vi har så lett for å stresse og mase på barna, de må skynde seg å bli ferdige med å bade, eller spise, eller leke, men av og til burde de få bade så lenge de vil.

- Det kan også hjelpe på barns selvfølelse om de får ta små valg. For eksempel om de vil ha yoghurt eller smoothie til lunsj, eller hvilken bukse de skal ha på seg.

Man skal ha respekt for barns ønsker og behov, og legge opp hverdagen og ferien mest mulig på barnets premisser.

Det betyr ikke at barnet skal få bestemme alle aktiviteter i ferien, men om de voksne vil på museum, må dere legge opp løypa slik at barnet får pauser med iskrem og lek innimellom, sier Simon.

- Og har barnet vært tålmodig mens dere gjorde noe bare du som voksen hadde lyst til, og som barnet ikke interesserer seg for, må du takke barnet etterpå for at det ventet, selv om det var kjedelig, mener forfatteren.

Les også:

Flere fattige barn: Hedda (5) får ikke gå i bursdag eller reise på ferie

Høytlesning gir skoleflinke barn

Årets 12 beste barnebøker

Løgn eller bare fantasi?

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også