Barns soverom

Der barn sover

Et enkelt fotoprosjekt om barns soverom, viste seg å handle om mye mer enn bare hvor barn sover.

Publisert Oppdatert

"Mitt soverom var mitt personlige kongerike", skriver fotograf James Mollison i innledningen til boka Where Children Sleep (Chris Boot Ltd 2010).

Boka inneholder Mollisons fotografier fra hans fotoprosjekt med samme navn, der han gjennom flere år har fotografert barn verden over, og stedet der de sover om natten.

Prosjektet startet etter at fotografen i 2004 ble bedt om å komme opp med noen ideer rundt barns rettigheter.

Han tenkte på hvor viktig hans eget soverom hadde vært i oppveksten hans, ikke bare som et sted å sove, men som et sted han mer og mer gjorde til sitt eget, og som hele tiden speilet hans oppvekst og forandring: Hva han lekte med, hva han var opptatt av, hva slags musikk han hørte på og hvilke helter han så opp til.

Norske barn har gjerne eget rom, men søsken kan ha godt av å dele rom.

"I utgangspunktet kalte jeg prosjektet "Bedrooms", men jeg innså snart at min egen opplevelse av å ha et soverom simpelthen ikke lar seg overføre til svært mange barn. Millioner av familier verden rundt sover sammen i ett rom, og millioner av barn sover på en plass som er tilgjengelig, snarere enn i et rom de på noen som helst måte kan kalle sitt eget. Jeg begynte å sette pris på akkurat hvor privilegert jeg er som har hatt mitt eget, personlige kongerike å sove og vokse i", forteller Mollison.

I Norge opplever familier at det er stigmatiserende å ha dårlig råd.

Bildene viser med stor tydelighet de enorme forskjellene i barns liv.

Mens ni år gamle Jaime i New York har det travelt med å komme seg til og fra fritidsaktiviteter som svømming, judo og cellotimer, jobber sju år gamle Indira seks timer hver dag i et steinbrudd i Kathmandu, og må deretter gå i en halvtime for å komme til skolen.

For James Molllison er dette det viktigste budskapet i boka.

"Jeg håper denne boka kan hjelpe barn til å reflektere rundt ulikhet, både innenfor og mellom samfunn verden rundt, og kanskje begynne å tenke ut hvordan de, i sine egne liv, kan reagere", skriver han.

BRASIL: Alex er ni år gammel og bor i Rio de Janeiro. Han går ikke på skolen, men tilbringer dagene med å tigge på gaten og sniffe lim. Han sover som regel utendørs, enten på en gammel sofa eller rett på asfalten.

BRASIL: Alex er ni år gammel og bor i Rio de Janeiro. Han går ikke på skolen, men tilbringer dagene med å tigge på gaten og sniffe lim. Han sover som regel utendørs, enten på en gammel sofa eller rett på asfalten. Foto: Foto: James Mollison

ELFENBENSKYSTEN: Denne ni år gamle gutten er flyktning fra Liberia, og går på en skole for tidligere barnesoldater. Han er foreldreløs, som mange av de andre barnesoldatene som ble rekruttert til borgerkrigen i Liberia. Når han blir stor, drømmer han om å bli lærer.

ELFENBENSKYSTEN: Denne ni år gamle gutten er flyktning fra Liberia, og går på en skole for tidligere barnesoldater. Han er foreldreløs, som mange av de andre barnesoldatene som ble rekruttert til borgerkrigen i Liberia. Når han blir stor, drømmer han om å bli lærer. Foto: Foto: James Mollison

USA: Jaime er ni år gammel og bor i en stor toppleilighet på Fifth Avenue i New York. Familien hans eier også luksusboliger i Spania og på Long Island. Jaime går på en dyr privatskole, og driver med svømming og judo. På fritiden liker han å spille cello og å sjekke finansene sine på Citibanks nettside. Han vil bli advokat når han blir voksen.

USA: Jaime er ni år gammel og bor i en stor toppleilighet på Fifth Avenue i New York. Familien hans eier også luksusboliger i Spania og på Long Island. Jaime går på en dyr privatskole, og driver med svømming og judo. På fritiden liker han å spille cello og å sjekke finansene sine på Citibanks nettside. Han vil bli advokat når han blir voksen. Foto: Foto: James Mollison

ITALIA: Denne fire år gamle gutten er opprinnelig fra Romania, men bor på gaten sammen med foreldrene sine i utkanten av Roma. Til å begynne med sov de i en teltleir, men politiet jaget dem vekk. Nå sover familien på denne madrassen om natten. Gutten sitter ved veien om dagen mens foreldrene forsøker å tjene penger på å vaske bilvinduer.

ITALIA: Denne fire år gamle gutten er opprinnelig fra Romania, men bor på gaten sammen med foreldrene sine i utkanten av Roma. Til å begynne med sov de i en teltleir, men politiet jaget dem vekk. Nå sover familien på denne madrassen om natten. Gutten sitter ved veien om dagen mens foreldrene forsøker å tjene penger på å vaske bilvinduer. Foto: Foto: James Mollison

NEPAL: Sju år gamle Indira jobber seks timer om dagen i et steinbrudd i Kathmandu. Etterpå går hun i en halvtime for å komme til skolen. Om kveldene hjelper hun moren med husarbeid. Hun drømmer om å bli en nepalsk danser når hun blir stor.

NEPAL: Sju år gamle Indira jobber seks timer om dagen i et steinbrudd i Kathmandu. Etterpå går hun i en halvtime for å komme til skolen. Om kveldene hjelper hun moren med husarbeid. Hun drømmer om å bli en nepalsk danser når hun blir stor. Foto: Foto: James Mollison

JAPAN: Kaya er fire år gammel og bor i Tokyo. Moren hennes har sydd mer enn 30 kjoler til henne, hun har 30 par sko, og mange parykker. Når hun blir voksen drømmer hun om å bli tegneserieskaper.

JAPAN: Kaya er fire år gammel og bor i Tokyo. Moren hennes har sydd mer enn 30 kjoler til henne, hun har 30 par sko, og mange parykker. Når hun blir voksen drømmer hun om å bli tegneserieskaper. Foto: Foto: James Mollison

KAMBODSJA: Roathy er åtte år gammel og bor på en søppelfylling utenfor Phnom Penh. Familien hans resirkulerer søppel de finner på fyllingen. Madrassen hans er laget av gamle bildekk. Hver morgen får han frokost og en dusj av en lokal hjelpeorganisasjon. Det er ofte dagens eneste måltid.

KAMBODSJA: Roathy er åtte år gammel og bor på en søppelfylling utenfor Phnom Penh. Familien hans resirkulerer søppel de finner på fyllingen. Madrassen hans er laget av gamle bildekk. Hver morgen får han frokost og en dusj av en lokal hjelpeorganisasjon. Det er ofte dagens eneste måltid. Foto: Foto: James Mollison

THAILAND: Fem år gamle Shameela bor sammen med moren og tre eldre søsken i dette skuret i Mae Sot i Thailand. Moren er flyktning fra Burma, men Shameela er født i Thailand. Ingen av landene anerkjenner jenta som sin statsborger, og hun er dermed statsløs.

THAILAND: Fem år gamle Shameela bor sammen med moren og tre eldre søsken i dette skuret i Mae Sot i Thailand. Moren er flyktning fra Burma, men Shameela er født i Thailand. Ingen av landene anerkjenner jenta som sin statsborger, og hun er dermed statsløs. Foto: Foto: James Mollison

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning